Sürmene için ne kadar harcandı?

Karadeniz’in incilerinden, yeşille mavinin buluştuğu, eğitim, kültür, pide ve bıçağıyla marka olmuş bir ilçe. Sürmene… İlçe Belediye Başkanlarıyla yapmış olduğumuz röportaj serisinde bugün Sürmene Belediyesini sizler için mercek altına aldık. Sizler adına

Sürmene için ne kadar harcandı?

Karadeniz’in incilerinden, yeşille mavinin buluştuğu, eğitim, kültür, pide ve bıçağıyla marka olmuş bir ilçe. Sürmene… İlçe Belediye Başkanlarıyla yapmış olduğumuz röportaj serisinde bugün Sürmene Belediyesini sizler için mercek altına aldık. Sizler adına sorduk, Sürmene Belediye Başkanı Fikri Usta her sorumuza içtenlikle cevap vererek, her türlü yapıcı eleştiriye, her türlü fikre açık olduklarını, amaçlarının bu güzel ilçenin çıtasını yükselterek, gelişerek, büyüyerek ve güzelleşerek büyümesine katkı sunmak olduğunu söyledi. 2009 yerel seçimlerinde Sürmene Belediye Başkanı seçilen ve göreve gelmeden önce sorunları 5 ana maddede birleştirdiklerini kaydeden Fikri Usta, “Biz seçim döneminde halka söz verdiklerimizin yüzde 95’ini tamamladık. Sürmene’de toplamda 4 yıl boyunca 64 trilyon harcandı” dedi.

 

Sürmene Belediye Başkanlığına neden aday oldunuz? Emekli bir insanın geri kalan ömrünü daha iyi geçirme olasılığı varken, neden zorlu bir göreve soyundunuz? Başkanlık sizi yoruyor mu?

 

Bürokraside edindiğim tecrübelerimi, doğup büyüdüğüm ilk ve orta öğrenimini tamamladığım ilçemde değerlendirmek ve çocukluğumdan başlayıp hayatım boyunca şirin ilçem Sürmene’de gördüğüm eksiklikleri gidermek, Sürmene’nin ismine yakışır hizmetleri hemşerilerime sunmak için aday oldum. Elbette ki emekli olup bende emekliliğimi rahat bir şekilde geçirebilirdim. Fakat işe yaramaz bir adam gibi bir köşede oturup ölümümü bekler pozisyona düşmek istemediğimden, sağlığımda yerinde olduğundan dolayı ve halka hizmet, Hakk’a hizmet etmekten mutluluk duyduğumdan ötürüdür ki burada olmak, halkıma hizmet etmek hiçbir zaman beni yormamıştır.

Seçimden önce Sürmene halkına belli vaatlerde bulunmuştunuz. Belli başlı projeleriniz vardı. Bunların yüzde 95’ini tamamladığınızı söylüyorsunuz. Bu projeler hakkında neler söylemek istersiniz? Mesela mega proje olarak adlandırdığınız “ Zarha Dağı Teleferik” projesi için henüz bir adım atılmadı.

 

Burada yaptığımız hizmetleri tek tek saymaya kalkarsak çok uzun sürer. Sürmene için çok önemli gördüğüm hizmetleri ana başlıklar altında saymaya çalışacağım.

1-) Sürmene’mizin hızlı büyüyen bir ilçe yapısına sahip olması, alt ve üst yapı sorunlarını da beraber getirmektedir. 2009 yılından bu yana yol betonlama, asfaltlama ve parke çalışmalarına ağırlık verilmiş, ayrıca ilçemiz merkezinde bulunan sanayi bölgesinin ve birçok mahallemizin alt yapı çalışmaları tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur.

2-) Sellerden mahallelerimizde yollar ve vatandaşlar zarar görmüş, zarar gören bu mahallerimizde perde duvar ve istinat duvarları yapılmak suretiyle ulaşım hizmetleri devamlı hale getirilmiştir.

3-) İlçemiz muhtelif yerlerinde ışıklandırmalar yapılarak araç trafik akışı kolaylaştırılıp, yayalarında yol güzergâhında güvenlik yolculuk yapmaları sağlanarak tehlikeli bölgelere korkuluklar yerleştirilmiştir.

4-) Sürmene’de yaşayan insanlar için sporu günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline getirmek ve her yaştan insana bedelsiz spor yapma olanağı sağlamak amacıyla sahilimizde 150.000,00 TL’ye mal olan 1.500 metre uzunluğunda yürüyüş parkuru yapılmış, aynı zamanda bu yürüyüş parkurunun yanına, açık alan spor aletlerinin yerleştirerek yeni bir yaşam kültürünü başlatmış olduk. Sürmene Belediyesi, halkı spora teşvik eden yatırımları kapsamında 25 Şubat Parkı içerisinde bir basketbol sahası yaptırmış, belediyemizin gayretleri ile Soğuksu Mahallesi’nde de 2.118 metre karelik alan Gençlik Merkezi inşa ettirilmiştir. Ayrıca, Belediyemiz öncülüğünde, Yemişli Mahallesi’nde eski Sürmene Cezaevi yıkılarak yerine 1.000 kişi kapasiteli 5.600 metre karelik bir alanda inşa edilen Kapalı Spor Salonu halkımızın hizmetine açılmıştır.

5-) İlçemiz merkezinde, üzerinde oturma alanları ve bıçak satış reyonlarının bulunduğu, halkımızın ve esnafımızın memnun kaldığı, havuzu ve oturma alanları ile örnek ve modern bir balıkhane yaparak hizmete açtık.  Devamı diğer safyada - 

6-) Çarşı Mahallesi’nde tamamen yağmur suyu ve bataklık içerisinde bulunan, toplam 500 metre karelik bir alan üzerinde kurulan 70 tezgah kapasiteli meyve sebze pazarının yağmur suyu olukları ve parke döşemelerini yaparak bataklıktan kurtarıp halkımızın hizmetine sunduk.

7-)  Eski Pazar Yeri olan merkezdeki yerleşim alanlarının tretuarlarını ve sokaklarının asfaltını da bitirerek vatandaşlarımızı çamurdan kurtardık.

8-) İlçemizde sosyal sorumluluk gereği her yıl birçok insanımıza kumanya ve giysi yardımı yapmaktayız.

9-)  İlçemizin yetersiz olan imar planını çağdaş normlara uygun bir şekilde yeniden revize ederek konut alanlarının önünü açtık ve de kaçak bina yapımını önleyerek ruhsatsız iş yerlerinin ruhsatlanmasını sağladık.

10-)  DSİ ile girişimciliğimiz sayesinde tehlikeli olan 5 adet (Manahoz, Kastel, Zarha, Orta Mahalle ve Çamlıca Mahallesi) derelerimizin ıslahı için 14.000.000,00 TL tutarında projeler hazırlanmış, hazırlanan bu projeler ihale edilerek birçoğunun yapımı gerçekleştirilmiştir.

Arkadaşlarımla beraber başarılı işler yaptık. Bu çalışmalarımızı gerçekleştirmemizde bizlerden desteklerini esirgemeyen, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, parti teşkilatıma ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Sözünü vermiş olduğumuz çalışmaların %95’ini tamamladık. Kalan zaman içerisinde, geri kalan sözlerimi tamamlayarak, yeni projelere imza atacağımızdan vatandaşlarımız emin olabilir.

Sürmene halkı dolgu alanının parça parça değil de bir bütün olarak neden projelendirilmediğini soruyor. Burada yapılan işletmeleri belli kişilere verdiğiniz söyleniyor. Bu alanlarda yapılan bazı işletmelerde hukuki sorunlar var. Milli Emlak tarafından cezalar kesildiği söyleniyor. Buraların kullanım hakkı kime ait?

Dolgu alanının tamamını halkımız gibi bizde tek elden projelendirip toplu olarak yapmayı düşündük. Ancak Hepimizin bildiği gibi personel maaşlarının dahi ödenemediği, ekonomik yönden bozuk bir belediye devraldık. Bu alanın bütçe imkânlarıyla yapılamayacağı kanaatine vardık. Bunun üzerine iş adamlarından, İstanbul’dan toplu projemize destek yardımı talep ettik. Ancak çeşitli nedenlerden olmadı. Daha doğrusu birileri tarafından engellendi. Bizde mecburen B planını uygulamaya karar verdik. Bu nedenlerden ötürü parça parça proje yapılarak yap-işlet-devret modeliyle ihale edilerek, ihale şartlarına uyanlara ihale usülü verilmiştir. Yapılan gördüğünüz tüm tesisler, büfeler, ihale ile verilmiş, asla hiç kimseye körü körüne verilmemiştir. Bunun özellikle böyle bilinmesini istiyorum. Araştırılmasını da beklerim. Bu alanlar dolgu alanlarıdır. Bu alanlar 5393 sayılı belediye yasasının 79. maddesi gereği belediyelerin tasarrufunda olup, kullanım hakları Milli Emlaktan alınmıştır. Yazıları dosyada görülebilir. Milli Emlak sadece kira istemiştir. Bunların hepsi birer dedikodu ürünü olup, Sürmene’yi sevmeyen ve büyümesi ve güzelleşmesini istemeyen kişilerin uydurmalarından ibarettir.

Sürmene’de Deniz Bilimleri Fakültesi ve Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu eğitim ve öğretiminin yanında ilçe tanıtımına önemli katkılar sunuyor. Öğrenciler okudukları yere de ekonomik anlamda katkı sunuyorlar. Ancak burada okuyan öğrencilerin Sürmene halkıyla bir bağ kuramama sorunu var. Bu bağ kurma anlamında yeni projeler geliştirilemez mi? Devamı diğer safyada - 

Fakülte ve yüksekokullar ilçenin gururu ve vazgeçilmez artılarıdır. Yer seçimleri zamanında yanlış yapıldığından ilçe bunlardan yeteri kadar istifade edememektedir. Geçmişin hatasını biran olsun telafi edebilmek için Deniz Bilimlerinin yeni kurulacak bölümlerinin ilçe merkezinde olması yönünde bazı girişimlerimiz vardır. Arsa bulunduğu takdirde bu gerçekleştirilecek, gençlerin Sürmene’de kalmalarını sağlayacak tesis ve işletmelerin yapımına da yardımcı olunarak, ilçemize de ekonomik yönde katkı yapmaları sağlanacaktır. Yeni yapılması planlanan yurtları, fakülte bölümlerini ilçe merkezine yakın yerlerde inşa ettiğimiz takdirde öğrencilerimiz, halkımızla daha çok bütünleşme imkanı bulacakalrıdır.

Bir eğitim ve kültür kenti olan Sürmene’nin yetersiz olsa da bir Öğretmenevi vardı. Ancak yeni yapılacak diye burası kapatıldı. Yeni bir öğretmenevi yapımı konusunda neler söylemek istersiniz?

Bir eğitim ve kültür şehri olan ilçemize yakışır bir öğretmenevi yapılması çalışmalarımız devam etmektedir. Bu amaçla değerli hemşerimiz Dursun Irak’la bazı çalışmalarımız bulunmaktadır. Kendileri bu yaz içerisinde ilçemize gelerek bu yöndeki çalışmalarına başlayacaktır. Mevcut yetersiz bulunan öğretmenevimiz, Milli Eğitim Müdürlüğü ile İlçe Kaymakamlığı yetki ve sorumluluğundadır. Açılması da kapanması da onların tasarrufundadır. İstenildiği takdirde yeni öğretmenevi tamamlanana kadar, şu an kapalı durumda bulunan mevcut öğretmenevi kullanılmaya devam edilebilir diye düşünüyorum

Sürmene’de konut fiyatları ve kiralar çok pahalı. TOKİ ile işbirliği yaparak konut sorununa eğildiğinizi ve bu sorunun çözümü yolunda gayretli olduğunu görüyoruz. TOKİ ile işbirliği devam edecek mi? Yemişli Mahallesi’nde ki çarpık yapılaşma kentsel dönüşüm projesiyle yeniden dönüştürülebilir mi?

Sürmene’de sizinde ifade ettiğiniz gibi konut fiyatları çok yüksek.Bunun farkında olan Belediye, konut sorununu çözmek için, TOKİ ile iletişime geçilerek ilçemize yeni konutlar kazandırmaya karar verdi. Bu girişimlerimiz sayesinde TOKİ ve Belediyemiz işbirliğiyle 1.Etap B! Alt Gelir Grubu 81 adet konut tamamlanarak ilçemize kazandırıldı ve hak sahiplerine teslim edildi. Bununla yetinilmeyip 2.etap B1 Alt Gelir Grubu 126 dairelik konut için başvuru kayıtları tamamlanarak hak sahipleri kuraları çekildi. Yakın zamanda yapımına başlanacak. Ayrıca 3.Etap 94 dairelik konutun arsa alım işlemi tamamlanmak üzere olup, 4.Etap 350-400 dairelik konut için arsa alım ve proje çalışmaları devam etmektedir. Bunlar da tamamlanınca Sürmene’de büyük ölçüde konut sorunu çözülür, ev kiraları ve fiyatları buna paralel olarak düşer. Diğer birçok hizmetler gibi bu projelerde 10-15 yıl önce yapılsaydı bu sorunlar şimdi olmayacaktı. Yemişli Mahallesi’nin kentsel dönüşümü projesi teklif eilmiş olup çalışmalar sürdürülmektedir.

Büyük umutlarla dolgusu yapılan Yeniçam Tersanesi, tersane sektöründe yaşanan kriz nedeniyle faaliyete geçemedi. Şimdi de buranın Lojistik Üs olarak kullanılması gündemde. Bu konuda bir ilerleme kaydedildi mi?

Yeniçam Tersanesi sektörel bir kriz neticesinde atıl vaziyette kaldı. Biz belediye olarak burasının Lojistik Merkez olması yönünde uğraş verdik ve veriyoruz. Lojistik Merkez büyük bir olasılıkla Trabzon’a gelecektir. Trabzon’da kurulması planlanan Lojistik Merkez için en uygun yer Yeniçam Tersanesi olarak dolgu yapılan alandır. 450 dönümlük dolgu alanının az bir ilave dolgu ile 600 dönüme çıkarılması, ayrıca mevcut dolgunun batı tarafına yapılacak ilave ile de bu miktarı daha da büyütülme olanağı vardır. Kent merkezlerinde yapılması planlanan bu tip lojistik merkezlerin yürütülmesinde trafik sıkışıklıkları ortaya çıkmakta, yakıt sarfiyatı artmakta, ürünlerin müşteriye ulaşmasında olumsuzluklar yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra araçlardan kaynaklanan kirlilik ve gürültüden oluşacak, çevresel ve sosyal olumsuzluklar çoğalmakta, kaza oranı artmakta, yol bakım giderleri ve enerji tüketimi gibi sıkıntılar su yüzüne çıkmaktadır. Bu sayılan nedenlerden ötürü, bizlerin düşüncesi kurulacak lojistik merkezler, çevresel etkilerin az olduğu alanlarda planlanmalıdır. Bunun için hemen hazır olan ve devlet tarafından büyük kaynaklar harcanarak yapılan Yençam Tersane sahası lojidtik merkez için en uygun yer olarak ortaya çıkmaktadır. Bu proje sadece Trabzon değil, Doğu Karadeniz Bölgesini kapsayan ve göçü önleyerek bölge ekonomisini de canlandıracak hayati bir projedir. Konuyla ilgili olarak Kalkınma Bakanlığı’nın da çalışmaları devam etmektedir. Bu süreç çok kolay karar verilebilecek bir süreç değil. Hemen olabilecek bir şey değil. Konu yakın zamanda netlik kazanacaktır. Bu konuda yardımı dokunan başta Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve herkese teşekkür ediyorum.

Sürmene; işadamlarının ilçeye yaptıkları okullarla birlikte eğitimle, bıçağı ve pidesiyle marka olmuş bir ilçe. Bu potansiyelin Sürmene’ye yansımalarından bahsedebilir misiniz?

Hayırsever iş adamlarımızın ilçemizin, eğitim, kültür ve turizmi ile ilgili yapmış oldukları, ilçemizin marka bir ilçe olmasında sağlamış oldukları katkılar tartışılamaz. İlçenin gelişmesi kalkınması, tanınması bunların sayelerinde bir kat daha arttığını görüyoruz. Bu tür faydalı ve Sürmene’yi ön plana çıkaracak girişicilere gerek vatandaşlarımızın ve gerekse de belediyemizin yardımcı olması gerekir. Ben buradan bu hayırsever vatandaşlardan hayatta olanlara hayırlı uzun ömürler, vefat edenlerine de Allah’tan rahmet diliyorum

Yaz yaklaşıyor. Vatandaşlar soruyor. İçme sularında bir sıkıntı var mı? Suların periyodik olarak ilaçlaması yapılıyor mu? Birde Araklı Belediyesi ile ortak, Yılantaş’tan getirilecek içme suyu projesinin geldiği nokta neresidir?

Şehrimizin içme suyunda küresel ısınma, kuraklık ve kaynakların azalması dışında bir problem yoktur. Halen daha nedeni belli olmayan önceki talihsiz vakadan ders alınarak elektrik dahil tüm tedbirler alınmıştır. Sularımızın periyodik olarak ilaçlanması devam etmektedir ve bununla ilgili ekipler kurulmuş olup çalışmaktadırlar. İlçemizde elektrik kesintileri sık sık meydana gelmektedir. Bu da su kuyuları elektrikle çalıştığı için sorun oluyordu. Bununda önüne geçerek su kuyularımızın olduğu yerlere jeneratörler koyduk. Elektrik kesintilerinde devreye geçen jeneratörle sayesinde, su kuyularımızı kesinti etkilememektedir. Su kaynaklarında ki eksikliğin önüne geçmek amacıyla Araklı Belediyesi ile işbirliği yaparak 21 trilyona ihale edilerek Yılantaş Yaylası’ndan getirilecek olan suyla, ilçemizin su sorunu en az 50 yıl halledilmiş olacaktır. İhale süresine göre bu projenin 2014 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Vatandaşlarımızın özellikle yaz aylarında suları tasarruflu kullanarak bağ, bahçe sulamasını içme sularından yapmamalarını önemle rica ediyorum. Bu konuda yardımcı olmalarını bekliyorum.

 

Trabzon’un Büyükşehir Belediye olması, belde belediyelerinin 2014 yerel seçimlerinde kapanacak olması, Sürmene Belediye’sine yansımaları nasıl olacak? - Devamı diğer safyada - 

Büyükşehir olmamız ilçemizin menfaatinedir. Gelirlerimiz ve imkânlarımız artacak, hizmetler tek elden ve daha etkili bir şekilde verilecektir. Birlik, beraberlik ve bütünlük sağlanmış olacaktır ve de hizmetlerde asla aksama olmayacaktır.

Sürmene’de herkes arabasını dükkânının ve evinin önüne çekmek istiyor. Otopark kültürü hala daha yerleşmedi. Bu da ister istemez sokak ve caddelerin uzun süre işgaline neden oluyor. Hükümet Caddesi’nin tek gidiş olarak düzenlemesi gündemdeydi. Esnaftan çok telefon aldık. İş kaybımız olur diye…

Sürmene’de otopark sorunu yoktur. Bir alışkanlık olarak esnaf arabalarını dükkânlarının önlerine çekerek hem kendisine, hem de halka zararı dokunuyor. Bunu düzeltmek için İlçe Trafik Komisyonu ile bir karar alıp, İl Trafik Hizmetleri Müdürlüğü’ne sunduk. Bu kararla birlikte bazı yerler tek yön ve bazı yerler çift yön oldu. Bazı yerlerde eskiden olduğu gibi bırakılarak bir düzenleme getirmeye çalışıyoruz. Hükümet caddesine tek yön düşünülmüştü. Fakat esnaftan gelen öneriler dikkate alınarak ve esnafımızın kurallara uymaya söz vermesinde dolayı caddenin şimdilik çift yön olarak devam etmesine karar verildi.

İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü Verimlilik Şubesi ile Sürmene Belediyesi olarak geliştirilen proje kapsamında “Belediye çalışanlarının çeşitli kurumsal özelliklerine ilişkin memnuniyet düzeyleri” ölçümlendi. Bu ölçümlemeye bağlı olarak çalışanların memnuniyet ve motivasyon düzeylerinin artırılmasına yönelik öneriler geliştirildi mi? Birde “ Vatandaş Memnuniyet Ölçümü” çalışması yapacağınızı öğrendik.

İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü elemanları vatandaş memnuniyetini ölçmek için çeşitli çalışmalar yaptılar. Sürmene Belediye Başkanlığı Vatandaş Memnuniyeti Analiz Raporu sonucuna göre belediye binasının temizliği ve düzenliliğinde, belediye binasına ulaşım rahatlığından, park ve bahçe hizmetlerinden genel memnuniyet puanı çok iyi. Çalışanların memnuniyet oranının ise genel olarak iyi olduğu saptanmıştır. Bu araştırmalar neticesinde bizler yaptıkları öneriler doğrultusunda var olan eksikliklerimizi gidermeye çalışmaktayız. Sürmene Belediyesi olarak eğitime önem vermekteyiz. Personelimizin, vatandaşımıza daha iyi hizmet sunmak amacıyla alanlarında etkin olmaları için yurt genelinde düzenlenen çeşitli eğitim seminerlerine katılmaları sağlanmaktadır. Temizlik elemanlarımızı dahi “ Katı Atık Yönetimi ve Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Sistemi” teknik destek projesi adı altında eğitime aldık ve eğitim sonunda kendilerine eğitimi gerçekleştiren firma tarafından birer sertifika verildi. Belki de ilk defa sertifikalı temizlik işçileri Sürmene Belediyesi’nde çalışmaktadır. Bu da Sürmene Belediyesi’nin nasıl bir ilerleme yaptığının göstergesidir.

Memişağa Konağı, yeni restore edilen Yakupağa konağı, Kervan Yolu Projesi, tarihi çeşmeleri, tarihi köprüleriyle, pidesiyle, bıçağıyla yaylalarıyla Sürmene bir turizm cazibe merkezi olabilir. Sürmene’nin geleceği komplike bir proje ile profesyonelce ele alınamaz mı?

Bu çok doğru ve güzel bir düşünce... Bu konuda ilgili bakanlıkla ilçemizin turizm mastır planlarının yapım ve uygulamalarına dair görüşmelerimiz devam etmekte olup, Devletin dışında bu yatırımları yapacak özel müteşebbis bulmada kısmen olsa da bazı zorluklarla karşılaştığımız bir gerçektir. Bu konuda fikirleri olanlara açık olduğumuzu belirtmek isterim. Yardımı dokunanlara da peşinen teşekkür ederim.

2014 Yerel seçimlerinde tekrar aday olacak mısınız?

Sürmene’miz bence Karadeniz’in, hatta Türkiye’nin en şirin ilçelerinden biri. Bu ilçeye ve halkıma hizmet etmek, başta da belirttiğim gibi bana büyük bir mutluluk vermektedir. Aday olmak öncelikle nasip işidir. Allah nasip eder, halkımda isterse, neden olmasın. Amacım benim Sürmene’ye ve bölgeme hizmet etmektir. Allah’a çok şükürler olsun ki sağlığımda yerinde. Belli bir bilgi birikimim ve tecrübem var, bunu da başkanlık yaptığım dönemde halkıma kanıtlamış olduğunu düşünüyorum. Sürmene ve Sürmeneliyi seviyorum onlarda beni seviyor. Bu vesile ile tüm halkımıza sizin aracılığınızla sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Kaynak : İlkhaber 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler