Sürmene'de Kızılay tatbikatı
Türk Kızılayı uzmanlarınca, Pakistan Kızılayı görevlilerine, afetlere hazırlık ve müdahale kapasitesini geliştirmek amacıyla Trabzon'un Sürmene ilçesinde verilen eğitimin son gününde tatbikat yapıldı.Sürmene ilçesindeki bir sosyal tesiste 7 Aralıkta başla
Türk Kızılayı uzmanlarınca, Pakistan Kızılayı görevlilerine, afetlere hazırlık ve müdahale kapasitesini geliştirmek amacıyla Trabzon'un Sürmene ilçesinde verilen eğitimin son gününde tatbikat yapıldı.
Sürmene ilçesindeki bir sosyal tesiste 7 Aralıkta başlayan ve ''Pakistan Kızılayı Kapasite Geliştirme Projesi Afet Hazırlık ve Müdahale Eğitim Programı'' kapsamında düzenlenen eğitim programı, bugün tamamlandı.
Eğitim programının tamamlanmasıyla, Pakistan Kızılayı görevlilerine, aldıkları bilgileri uygulamaları amacıyla tatbikat yaptırıldı.
Sürmene İlçe Stadı'nda gerçekleştirilen tatbikatla, 8'i gönüllü 29 kişiden oluşan Pakistan Kızılayı görevlilerinden, afet sonrası 5 bin kişinin barınabileceği bir çadır kent kurmaları istendi.
Bunun üzerine aldıkları eğitimdeki bilgileri kullanan Pakistan Kızılayı görevlileri, ilk önce kuracakları çadır kentin krokisini oluşturdular. Çadır kente, hastane, otopark, cami, okul gibi bölümleri simgesel olarak yerleştiren görevliler, daha sonra standartlara uygun bir Kızılay çadırı da kurarak içini gerekli malzemelerle donattılar.
Pakistan Kızılayı görevlileri ayrıca, enkazdan çıkartılan bir yaralıya acil yardım yapılmasına yönelik uygulama da gerçekleştirerek, tatbikatı başarılı bir şekilde tamamladı.
-PROJENİN AMACI PAKİSTAN KIZILAYINI YENİDEN YAPILANDIRMAK-
Türk Kızılayı Afet Müdahale ve Yardımlar Yönetimi Bölümü Operasyon Birimi Yöneticisi Ali Ufuk Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Pakistan Kızılayı Kapasite Geliştirme Projesi''nin 3 yıl süreceğini ve 3 milyon dolarlık bir proje olduğunu belirterek, proje kapsamında başka eğitimlerin de gerçekleştirileceğini söyledi.
Projenin, Pakistan Kızılayını yeniden yapılandırma amacı taşıdığını belirten Gündüz, ''138 yıllık deneyimimizi buradaki programla Pakistanlılara aktarma fırsatı bulduk'' dedi.
Yapılan tatbikat hakkında da bilgiler veren Gündüz, Pakistan Kızılayı heyetinden, 5 kişiden oluşan toplam bin ailenin barınabileceği örnek bir çadır kent kurmalarını istediklerini belirterek, şunları söyledi:
''Aldıkları bilgiler doğrultusunda, afet planlamanın dünya standartlarını uygulayarak, ne kadar alana ihtiyaç olduğunu, kamp yeri seçimini, kampta ne kadar suya, ekmeğe ihtiyaç olacağını, ne kadar süreyle kampın hizmet vereceğini planlıyorlar. Bir yerleşim planı çiziyorlar. Cami, okul, otopark, sokak, oyun alanı gibi yaşam alanında olması gereken enstrümanları kroki üzerine yerleştirip onun kısmi uygulamasını yapıyorlar. Bir de standart Kızılay çadırı kurup içerisini gerekli malzemelerle donatıyorlar.''
-''TÜRK KIZILAYININ BİZLERE KATKISI ÇOK BÜYÜK''-
Pakistan Kızılayı Gençlik Gönüllüsü Sorumlusu Dawar Adnan ise kendileri için büyük önem taşıyan bir eğitim aldıklarını, eğitim sonunda da uygulama yaptıklarını söyledi.
Adnan, 4 gün süren eğitimde çok önemli bilgiler kazandıklarını ifade ederek, ''Bir kişinin günde ne kadar kalori alması gerektiğine kadar pek çok ayrıntı bize burada öğretildi. Türk Kızılayının 1999 yılında Marmara'da yaşanan depremden sonraki deneyimi bizim için önemli. Afet yönetiminin en yükseğinde gördüğümüz Türk Kızılayının bizlere katkısı çok büyük'' diye konuştu.