Suskunluğunu bozdu

2002 seçimlerinde Trabzon milletvekili olan Aydın Dumanoğlu, TBMM'de AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanlığı yaptı. Bu ağır görevinden dolayı Milletvekilliği döneminde Trabzon'a fazla yoğunluk gösteremeyen Aydın Dumanoğlu, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden so

Suskunluğunu bozdu


2002 seçimlerinde Trabzon milletvekili olan Aydın Dumanoğlu, TBMM'de AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanlığı yaptı. Bu ağır görevinden dolayı Milletvekilliği döneminde Trabzon'a fazla yoğunluk gösteremeyen Aydın Dumanoğlu, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra aktif siyaset hayatına ara verdi.

Haber61'in sorularını yanıtlayan Dumanoğlu, akademik hayatına yoğunluk verirken siyaseti de bırakmayacağını ifade etti. Trabzon siyaseti ve KTÜ hakkında önemli açıklamalar aldığımız Dumanoğlu, rektör adayı olup olmayacağı konusunda ilginç yanıtlar verdi.

* Kambur olacak insanları hiç kimse desteklemez.

* Herkes siyaset yapar, meclistekiler artanını yapar.

*Aktif siyaseti bırakmamın Emine Hanım'la bir alakası yoktur. 

* Arkasına bilim almayan siyasetçi başarılı olamaz.

* İhtiyaçlar buluşların anasıdır.

*54 tane yayın yaptım milletvekilliği dönemimde. 354 tane toplam yayınım var.

* KTÜ bugüne kadar ne kadar yayın yapmış. Bunları çıkartmak ve Türkiye ortalaması ile karşılaştırmak gerekir.

Aydın Dumanoğlu ile gerçekleştirdiğimiz samimi sohbeti sizlerle paylaşıyoruz…

Trabzon'un başarılı milletvekillerinden biriydiniz. Neden aktif siyaseti bıraktınız?

22 Temmuz seçimlerinde milletvekilliği başvurusunu gerçekleştirdim. Ama vekil olmak istemiyor ve Karadeniz Teknik Üniversite'sindeki İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanlığı görevine devam etmek istiyordum. Bu isteğimi Başta Bakan Faruk Özak'a ve milletvekili arkadaşlarıma ilettim ve çekilmek istediğimi söyledim. Arkadaşlarım bana devam etmem gerektiğini ifade etti. Eğer milletvekilliğine devam etseydim zorla edecektim. Ama siyaset bana hiç zaman tanımıyordu. 

AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı idim. AK Parti'de yoğun bir çalışma tempomuz vardı. Kendime ayıracak saniyem kalmamıştı. Akademik çalışmalara aynı zamanda devam ediyordum. Hiçbir zaman politikacı olmadım, siyasetçi oldum ve hep uzun vadede olayları değerlendirdim. Artık noktasal siyaset yapılıyor. Şuanda da siyasetin içindeyim ve noktasal siyaset yapıyorum. AK Parti'ye kırgın değilim. Herkes siyaset yapar, meclistekiler artanını yapar.

Sayın Dumanoğlu, AKP'de, Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan'ın özel yaşamla ilgili tutumunun listelere yansıdığı konuşuldu o dönemde. Yasal eşiniz Sevil Dumanoğlu, evliliğiniz sürerken imam nikahıyla ikinci bir eş aldığınızı belirtip "Resmi nikah olmadan düğün yaptı. Şimdi 3.5 yaşında gayrimeşru çocuğu var" demişti. Sizin milletvekili olmayışınızın nedeni bu şekilde yansıtıldı kamuoyuna. Gerçekten böyle mi oldu?

Bence uyduruk haberlerdi. 20 yıl öncesinin sorunlarını gündeme taşıdılar. Eşimle ayrılmıştım. Ben milletvekili olmadan bu sorunlar çözülmüştü. O zaman milletvekili de olamazdım. Hem Emine Hanım benim eşimin arkadaşı ve eşimle daima görüşen bir insan. Bu konu hakkında mecliste de kulisler yapılıyordu. Ayrıca bu çok normal bir olay.  Benim siyaseti bırakmamın nedeni asla bu değildir.

Muhakkak bu konuların gündeme gelmesi sizi rahatsız etmiştir. Zor dönemler yaşadınız mı bu yüzden?

O dönem milletvekili arkadaşlarımızın da bunları konuşması beni rahatsız etti. Kimse kimsenin başarılı olmasını istemez. AK Parti'nin veya benim bu şekilde spekülasyonlarla önümüzü kesmeye çalışmış olduğu inancındayım.

Yine aktif siyaseti neden bıraktım konusuna geri dönüyoruz. Bakın AB ile ilgili binlerce mevzuat okudum. Hemen her ülkeye gittik ve oralarda ciddi araştırmalar yaptık. Çok yoruldum. İstediğim gibi olmadı.

Siyasetin halen içindeyim dediniz. Buradan ne anlam çıkarmamız gerekiyor?

KTÜ'deki görevime devam ediyorum. Arkasına bilim almayan siyasetçi başarılı olamaz. Trabzon'a bilimsel anlamda kazandırabileceklerimizi bu şekilde kazandırabileceğimiz inancındayım.

Buradan şunu çıkartabilir miyiz?  AK Parti'nin ilk hedeflerinden birisi Trabzon Belediye'sini almak. Burada AK Parti şunu savunuyor; 'Trabzon Belediye'ni alırsak hizmet hızlandırılır ve Trabzon'un kazanımları artar'… Eğer Aydın Dumanoğlu, KTÜ Rektörü olursa; akademik  hizmetler anlamında Trabzon'a hizmeti hızlandırır…?

İhtiyaçlar buluşların anasıdır. Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne yardım etmek, Trabzon'a, Karedeniz Bölgesine ve Türkiye'ye yardım etmek demektir. Milletvekili iken diğer 5 arkadaşımızla (Trabzon milletvekilleri) KTÜ'de yarım kalan projeleri hayata geçirme noktasında büyük uğraşlar verdik. İstediklerimizi aldık, önünü açtık. KTÜ gelişim ve değişim yaşadı. Siyasi gücümüz vardı ve bunları yaptık. Sadece 18 milyon YTL Farabi Hastanesi'nin ek binasına verdik ve hizmete açtık. Yeni hastaneler hayata geçiriliyor. Yeni  fakülteleri KTÜ bünyesine dahil ettik.

KTÜ'nün de Trabzon Belediye'sinin de yaptığı her hizmetin altında AK Parti mi var diyorsunuz?

Projelere bakmak yeterlidir. Bakın AK Parti'nin ilk hedefi Trabzon Belediye'sini almak değildir. Trabzon'a hizmet etmektir. Hizmet kanalları Belediye ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'dir. Bu kanalları kullanarak AK Parti'nin hizmet yapması AK Parti'nin hanesine artı puanlar kazandırır.

Onun için her parti 'Bu hizmetler benim dönemimde yapılmıştı' demek ister. Bu hizmet kanallarının iyi çalışması makinenin dişlilerine benzer. Uyum sağlamayan bir dişli ile iş yürütülmez. AK Parti'de muhakkak kendi gösterdiği adayın kazanmasını ister. Kazanmak için yatırım yapmak gerekiyor. AK Parti'de bunu yapıyor. 240 bin kişi AK Parti'ye gönül vermiştir Trabzon'da. Doğal olarak beklentisi de bu bahsettiğimiz kanalları almaktır.

Sayın Dumanoğlu, öyle anlaşılıyor ki KTÜ Rektörlüğü'ne adaysınız?

(Gülüşmeler) Şuan çok erken bunu söylemek. 600 öğretim görevlisi var. Onlar 6 tane aday belirleyecek. Sayın İbrahim Özen KTÜ'nün 13. rektörü. Yani 13 rektör değişmiş. Bundan sonra da değişecektir. Gelişim, değişimle olur.

54 tane yayın yaptım milletvekilliği dönemimde. 354 tane toplam yayınım var. Kırmadan dökmeden yapmak lazım bazı şeyleri.

KTÜ'de rektörlük yapan birisisiniz. Milletvekilliği döneminde de KTÜ'yü takip ettiniz. Ve tekrar KTÜ'desiniz. KTÜ'nün eksikliklerinden bahseder misiniz?

Öncelikle bir üniversitenin olmazsa olmazı araştırmadır. Araştırması olmayan bir üniversitede eğitim ve öğretim zayıf demektir. KTÜ bugüne kadar ne kadar yayın yapmış. Bunları çıkartmak ve Türkiye ortalaması ile karşılaştırmak gerekir. Her öğretim üyesi başına kaç tane öğrenci düşüyor? Yönetimin araştırmaya verdiği önem nedir? Akademik fonksiyonelliği, sosyal etkinlikler, fiziksel yatırım ne durumdadır?

KTÜ bünyesindeki her insan 'ben adaletle yönetiliyorum' demeli.

Eğer ayrımcılık yapılıyorsa, dağılımlar adaletsizse bir eksiklik söz konusudur ve akademik hayatı rahatsız eder.

AK Parti'nin 'her yerde benim adamım olsun' politikası en dikkat çeken politikalarından biri…

İnsanlar ekiplerini kendileri oluşturur. Ben mesela hiç sigara içen birisini yanıma almadım. Kötü giyinen birini yanıma almadım, güzel konuşan efendi insanları yanıma aldım. Kötü diye değil, benim tercihim bu yönde olduğu için böyle tercih ettim. Kambur olacak insanları hiç kimse desteklemez.

AK Parti'nin şuanda ki durumundan bahsedersek, AK Parti İl Başkanlığına Muhammet Balta atandı. Yeni bir yönetim var. Hedef Trabzon Belediyesi…

Siyaset zor ve külfetli bir iştir. AK Parti'de bir nöbet değişimi gerçekleşmiştir. İl Genel Meclisi üyeliği ve başkanlığı başarıyla geçmiş olan Muhammet Balta iyi bir tercihtir. Desteklemek gerekir. Önceki yönetimleri de tebrik etmek gerekir, 6 milletvekili Trabzon'a kazandırılmıştır. 

Volkan Canalioğlu'nun karşısına güçlü bir aday gerekiyor.AK Parti' belediye başkanlığı için aday sıkıntısı yaşıyor mu?

Bakın siyasi iktidar her zaman belediyeye destek vermiştir. AK Parti Volkan Bey'e hiçbir zaman husumet beslememiştir. Ama yapılan hizmetleri  'ben yaptım' demiştir. Bizde 'Biz yaptık' demek istiyoruz. Aday konusuna gelince; 5 yıl önceki seçimlerde aday konusunda beni dinlemediler. 'Bu adaylarla olmaz' dedim. Şuanda bazı isimler konusunda uzlaşılmaya çalışılıyor. Zamanı gelince açıklanır.

AYDIN DUMANOĞLU KİMDİR?

1944 yılında Trabzon'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. 1973 yılında İngiltere Bristol Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. 1976-77 yıllarında Amerika'da California Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1979 yılında doçent, 1986 yılında profesör oldu. 1980-88 yılları arasında Bristol Üniversitesi'nde çalıştı. 1987 yılında İngiliz İnşaat Mühendisleri Enstitüsü'nce verilen mesleki bilim ödülünü aldı. 1988-90 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi dekanı olarak görev yaptı.1990-96 yıllarında aynı üniversitenin rektörlüğünü yürüttü.Ayrıca 1998-92 yıllarında İngiliz Bilim Araştırma Kurulu danışmanlığında bulundu. 2002 genel seçimlerinde AK Parti Milletvekili olan Dumanoğlu, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde aktif siyaseti bıraktı.

İngilizce ve Fransızca bilen Dumanoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanı olarak görevine devam ediyor.   

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler