Tazminatı değil unvanımı versinler
Trabzon’un Arsin İlçesi Yolüstü Köyü Muhtarı Mustafa tiryaki 1978 yılında vatani görevini yerine getirirken Suriye sınırında kaçakçılarla girmiş olduğu çatışmada üç kurşunla ağır yaralandı. Tiryaki’nin vücuduna isabet eden kurşunlardan ikisi Ankara’da al
Yayınlanma:
Trabzon’un Arsin İlçesi Yolüstü Köyü Muhtarı Mustafa tiryaki 1978 yılında vatani görevini yerine getirirken Suriye sınırında kaçakçılarla girmiş olduğu çatışmada üç kurşunla ağır yaralandı. Tiryaki’nin vücuduna isabet eden kurşunlardan ikisi Ankara’da alınırken üçüncüsü ise memleketi Trabzon’da ailesi ve komşularının imkanlarıyla aldırıldı. Tiryaki, vücudundan 3 mermi çıkmasına rağmen kendisiyle kimsenin ilgilenmediği iddia ederek 1982 yılında İçişleri Bakanlığı’na dava açtı.
Tedavi gördüğü hastanede vücudundan 3 mermi çıkan Tiryaki, “O dönem İçişleri Bakanlığı’na kimse benimle ilgilenmedi diye dava açtım. Bu dava 26 ocak 1983 yılında benim lehime sonuçlandı. Ancak devlet 10 yıl adresimi bulamadığı için parayı hazineye devretti. O zamanın şartlarında da imkanlar kısıtlı olduğu için ben bu davayı takip edemedim” dedi. Bu güne kadar beni askere aldıkları adres ile şuan oturduğum adres hiç değişmedi. Üstelik 15 yıldır bu köyün muhtarıyım. Beni kaçakçılar vurdu vedevlet bu ülkede vurulan kaçakçıya para ödüyor. Ben o mermileri vatanım için yedim, 30 bin liralık tazminatımdan vazgeçtim bari gazilik unvanımı verin” diyerek isyan etti.
YAŞAMASI İÇİN DUA ETTİK
Muhtar Tiryaki, İçişleri Bakanlığı tarafından bana gönderilen yazıda ise, “Danıştay 10’nuncu dairesinin 26 ocak 1983 tarihli, 1982/4021 E-1983/128 K. sayılı kararı ile tarafınıza 5 bin TL maddi 25 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmolunduğunu, İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü’nün 13 Nisan 1994 tarihli ve 10701 sayılı yazısı ile hakkınızda hükmolunan 30 bin TL tazminatın 1983 yılında saymanlık müdürlüğünce ödenmek bütçe emaneti hesabına alındığını, ancak müracaat etmemeniz veya hesap numarası ve adres bildirmemeniz ve alacağınızın 10 yıllık zaman aşımını doldurması nedeniyle zaman aşımına uğradığından 1993 yılı sonunda hazineye gelir kaydedildiğini belirttiler.
Köy halkı ise, “O dönem muhtarımızın yaşaması için çok dua ettik Allah onu bize bağışladı. Devletimiz bugün kaçakçıların ailesine tazminat öderken kaçakçıların vurduğu gazisinin parasını ise hazineye devrediyor” diyerek tepki gösterdiler.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.