Temizlik maddesi içenlerde kanser riski
Ahi Evren Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Celal Tekinbaş, yanlışlıkla sıvı temizlik maddesi içen kişilerin, yemek borusunda yanıklar oluşması nedeniyle 20-30 yıl sonra yemek borusu kanseriyle karşılaşabileceklerini bildird
Ahi Evren Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Celal Tekinbaş, yanlışlıkla sıvı temizlik maddesi içen kişilerin, yemek borusunda yanıklar oluşması nedeniyle 20-30 yıl sonra yemek borusu kanseriyle karşılaşabileceklerini bildirdi.
Tekinbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlerde temizlik amacıyla kullanılan yağ ve kireç çözücü, çamaşır suyu, pas önleyiciler, lavabo açıcılar gibi sıvı temizlik maddelerinin yanlışlıkla içilmesinin, yemek borusunda yanıklara neden olduğunu söyledi.
Bu yanıkların zaman içerisinde yemek borusunun delinmesine ve yapısının bozulmasına neden olduğuna dikkati çeken Tekinbaş, "Hastaların büyük çoğunluğunu özellikle 5 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. Bu yaş grubundaki çocuklar, çevrelerini yeni tanımaya başladıkları için bazen yanlışlıkla sıvı temizlik maddeleri gibi kimyasal maddeleri yeyip içebiliyorlar. Bu tarz kimyasal maddelerin içilmesi, her yıl milyonlarca çocuğun mide borusunun yaralanmasına ve tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor" dedi.
Yemek borusunda yanık olan kişilerde kanser gelişme riskinin arttığını vurgulayan Tekinbaş, "Yanlışlıkla sıvı temizlik maddesi içen kişiler, yemek borusunda yanıklar oluşması nedeniyle 20-30 yıl sonra yemek borusu kanseriyle karşılaşabilmektedir. Bu nedenle özellikle 5 yaş altı çocuklara çok dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı.
-Temizlik maddesi içenler kusturulmamalı
Doç. Dr. Tekinbaş, ailelerin böyle bir durum karşısında hassas davranmaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Temizlik maddesi içen çocukta aniden ağızda salya akması, bulantı, kusma, nefes darlığı, yutma güçlüğü, göğüs ağrısı ve hırıltılı solunum ortaya çıkar. Böyle bir durumla karşılaşıldığında çocuklara kısa sürede müdahale edilmesi gerekir. Bu gibi kimyasallar içildiğinde, yemek borusu dışında gırtlak, mide ve ağız içinde de hasar oluşabilir. Kısa süre sonra yutmayı engelleyecek biçimde yemek borusunda darlık da meydana gelebilir."
Temizlik maddesi içmiş çocukların kesinlikle kusturulmaması gerektiğine işaret eden Tekinbaş, "Bu çocuklara süt, yoğurt, ayran ve su gibi sıvalar da içirilmemelidir. Bu yöntemler travmanın şiddetini artırmaktadır. Yapılması gereken çocuğun hızlıca hastaneye yetiştirilmesidir" diye konuştu.
Tekinbaş, evde kullanılan temizlik maddelerinin orjinal kutularında tutulması gerektiğini kaydederek, "Bu tür maddeler çocukların ulaşabileceği yerlerde tutulmamalıdır. Açık alınan temizlik maddeleri ise kesinlikle su ve benzeri meşrubat kaplarına konulmamalı, çocuklardan uzak, uygun yerlerde bulundurulmalıdır. Bu tür maddelerin ambalajları çocuklar tarafından kolay açılmayan türde olmalıdır" dedi.