Teşvik bitti işsizlik çoğaldı

İl İstihdamı ve Mesleki Eğitim 2012 Yılı Değerlendirme Toplantısı Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık tarafından Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Kızılcık’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Trabzon Çalışma ve İş Kurumu

Teşvik bitti işsizlik çoğaldı

İl İstihdamı ve Mesleki Eğitim 2012 Yılı Değerlendirme Toplantısı Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık tarafından Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Kızılcık’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin ve çok sayına basın temsilcisi katıldı.

2012 yılının değerlendirme toplantısında Trabzon’un nüfus yapısı, istihdam, asayiş ve turizmine yönelik bilgiler veren Vali Kızılcık, Trabzon’da işsizliğin yüzde 6,3 oranında gerçekleştiğini belirti. Vali Kızılcık, asayiş olaylarında ise belli oranlarda artış olduğunu ancak bu artışın bazı olayların kanunda suç olarak yeniden düzenlenmesinden kaynaklandığını ifade etti. Vali Kızılcık, Trabzon’un turizm alanında da birçok projeyi yürüttüğünü söyledi.
 
Vali Dr. Recep Kızılcık’ın  İstihdam Alanındaki Değerlendirmeleri
 
Vali Dr. Recep Kızılcık Trabzon’un kadın dostu kentlerden olduğunu belirttiği konuşmasında, “İstihdam ile ilgili rakamlarda özellikle kadınların iş hayatına katılma oranı yüzde 40’tır.
 
Şehrimiz kadın dostu bir şehirdir. Kadınların toplum hayatına, işgücüne katılması önem arz etmektedir. Kadınların istihdam kurslarına katılımının yüksek olduğunu görüyoruz.   Sürdürülebilir Şehirler Projesinin önemli kriterlerinden birinin   engellilerin ve kadınların iş hayatına katılmasıdır.
 
Tanıtım Etkinlikleri Ve Danışmanlar Sayesinde İŞKUR’a Başvurular Arttı
 
İstihdam rakamlarına baktığımızda 21 bin 646 kişi toplamda İşkur’a müracaat etmiştir. İŞKUR’a geçen yıla göre yüzde 46 oranında başvurularda artış var. Bunun nedeni  İŞKUR’un danışmanlarının firmaları tek tek dolaşarak başvuru almasıdır. Ayrıca tanıtım etkinlikleri ile İŞKUR’a başvurular artmıştır. Geçtiğimiz Ekim ayında İstihdam Kariyer ve Girişimcilik Etkinliğinde başvurular alınmıştır.
 
2012 yılı itibariyle işe yerleştirme oranına baktığımızda 254 kamu, 5 bin 699 kişi özel sektör olmak üzere 5 bin 93 kişi işe alma talebi gerçekleştirilmiştir. İş-kur yapılan müracaatlar çerçevesinde 246’sı kamu 2 bin 992’si olmak üzere toplam 3 bin 238 kişi işe yerleştirildi. İşe yerleşmeyenler ise masa başı işi tercih ettiklerinden ve üretime yönelik işleri tercih etmemelerinden yerleşememektedir. İşe girenler arasında bin 148 kişinin kadın olduğunu görüyoruz. Özürlü ve hükümlülerde ise 971 özürlümüzün 167’si, 121 eski hükümlünün 2 tanesi işe girdi.
 
Katma Değeri Yüksek Ürünlerin Üretilmesi İhracat Açığını Azaltacak
 
2023 hedefi olan 500 milyon dolar ihracat hedefleyen ülkemizin,  işsizliğin azaltılması önem arz etmektedir.  Sanayicinin ihtiyaçları doğrultusunda insan gücüne ihtiyaç vardır. Uluslar arası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moodys’nin açıklamalarına göre Türkiye cari açığının azaltılırsa kredisinin artabileceğini söylüyordu.
 
Cari açığının azaltılması için kaliteli ürünler üretmemiz gerekiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün ‘kilo başına ihracat bedeli 1,3 dolardan 1,6 dolara yükselttik. Almanya’nın ise 3,5 -4 dolar civarındadır. Katma değeri yüksek ürünlerin artırılmasına yönelik teşviklerle ihracat açığımız azaltılacaktır. İhracat değerimizin artması için kaliteli insan gücüne ihtiyacımız var’ diyor. Bunun için değişen koşullara adapte olup meslek eğitim programlarına devam edildiği takdirde kursiyerlerin günlük iaşesini devlet karşılamaktadır.
 
 Trabzon İşsizlik Oranlarında Avrupa Ülkelerinden Düşük
 
2008 ekonomik krizi batı ülkelerinde işsizliğe neden olmuştur. Batılı ülkelerde işsizliğin yüzde 26,7 oranı ile en çok Yunanistan’da olduğunu görmekteyiz. Bunu İspanya, Portekiz, İtalya takip etmektedir.  Ülkemizde başta İŞKUR olmak üzere devletimizin diğer alanlarda teşvik ve sosyal politikaları sayesinde yüzde 9 oranında işsizlik vardır. İşte işsizlerimiz işsiz kaldığı dönemlerde devletimiz işsizlik sigorta ödeneği uygulamasını getirmiştir. Önceden çalıştığı halde işsiz kalan 5854 başvurudan 3 bin işsizlik ödeneği almıştır.
 
İşsizlik ödeneği 6 ay sure ile ödenmektedir.  İşsizlerin yaş gruplarına göre dağılımında hem kadınlarda hem erkeklerde en fazla işsiz 25-29 yaş grubundadır. 2012 yılı Aralık ayı sonu itibariyle işsizlerin eğitim durumlarına göre dağılımına bakıldığında; erkeklerde işsizlik en fazla ilköğretim mezunu, kadınlarda ise en fazla lise mezunlarında bulunmaktadır. Trabzon ili için istihdam yapısı incelendiğinde; İŞKUR VE SGK verilerine dayanarak ortalama çalışanların  yüzde 56’sı hizmet sektöründe  yüzde 25’ı inşaat sektöründe, yüzde16’ sı sanayi sektöründe  ve yüzde 3’ü tarım sektöründe  çalışmaktadır.
 
Aktif İşgücü Programlarından Yaralananların Yüzde 40’ı Kadın 
 
Aktif işgücü programlarından en fazla istihdam garantili Çağrı Merkezi ile Hasta ve Yaşlı Bakımı kursu tercih edilmiştir. 3630 kişilik bu yararlanıcıların % 40’ını kadınlar oluşturmaktadır. Girişimcilik hem üretimimiz hem ihracatımız için önem arz etmektedir. Girişimcilik kurslarına katılan kişilere KOSGEB aracılığıyla krediler verilmektedir. Kişiler kendi işinin patronu konumuna gelebilmektedir. Bu kursa katılanlardan 262 kişi girişimcilik sertifikası almıştır. Yine UMEM Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR’un ortaklaşa gerçekleştirdiği projede tekstil alanında kurslar açılmıştır. Bu proje ülkemizde ve şehrimizdeki istihdamın artırılmasında önemlidir.
 
Kendi İşini Kurmak İsteyenlere Hibe İmkanı
 
Aktif işgücü programlarından en fazla istihdam garantili  Çağrı Merkezi ile Hasta ve Yaşlı Bakımı kursu tercih edilmiştir. 3630 kişilik bu yararlanıcıların yüzde 40’ını kadınlar oluşturmaktadır.
 
Trabzon’da toplamda 132 kamu 3 bin 629 adet özel işyeri olduğunu söyleyebiliriz. İşini kurmak isteyenlere KOSGEB 31 bin TL civarında hibe verilmektedir. Girişimci olmak isteyenlere bu imkanlar sunulmaktadır. 294 kişiye girişimcilik eğitimi verildi. 2011 yılında 132 kişi kendi işini kurdu. Kendi işini kuranların içinde kadınlarımızın oranı yüzde 40’tır. 2012 yılında ise kimse işini kuramadığını görüyoruz. Bunun nedeni vatandaşlarımızın KOSGEB’ten kredi alamamasıdır. İlimizdeki istihdamın arttırılmasında projelerin önemi çok büyüktür. 
 
5084 sayılı teşvik yasasının uzatılmaması ile ilimizde 600 kişi işsiz kaldı. 
Ülkemizin bir cari açık problemi var. Bu açığı giderebilmek için katma değeri yüksek ürünlere ihtiyacımız var. Aslında biz geleneksel üretim yapımızı kilo başına 3.5’lara çıkarabilmek için teşvik politikamızı değiştiriyoruz. Üretimi desteklemek yerine 150 milyardan 500 milyar dolara yükselmek için katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine teşvik edilmiştir. Aslında devletimiz teşviki bitirmemiz arttırmıştır.  
 
Teşvikler bölgeler arası farklılığın giderilmesinde önemlidir. Özellikle cari açığın giderilmesinde çok çeşitli kriterleri göz önünde bulundurarak yapılmaktadır. Trabzon’umuzun 5. Bölgedeydi. Ama kişi başına düşen milli gelire göre 3. Derecede teşvik bölgesine girdi. Tabi bu bölgesel anlamda teşviktir. Teşvikler bölgesel anlamda verilmez. Ürün bazlı yani cari açığı giderici ürünlerin üretimi nerede olursa olsun teşvike tabidir. 
 
Şunu ifade edeyim ki 17 adet turizmden alınmış olan teşvik belgesi var. 
 
Vali Kızılcık işverenlerden istihdamın artırılmasına destek istediği konuşmasında, “Biz değişen koşullara çalışanları adapte etmek istediğimizde  işverenlerin çalışanlarını bu kurslara göndermeme eğilimi olabiliyor. Bundan dolayı kursiyerlerin işyerlerinde eğitim almalarına olanak sağlayan projemizle de işgücü kalitesini artırıyoruz. İlimizdeki işgücünü intikaya uğratmadan sizlerden yardım bekliyoruz” dedi
 
Trabzon’da Teşvik yasasının uzatılmadığı için 600 kişi işsiz işgücü piyasası araştırması yaptırdıktan sonra özellikle otelcilik ve servis hizmetlerinde ihtiyaç olduğunu gördük. 5084 sayılı Teşvik yasası uzatılmamasından dolayı 600 kişi işsiz kalmıştır.
 
Ülkemiz ve Trabzon’da Nüfus Artış Hızı Azalıyor
 
Nüfus artış hızının azalmasının nedeni refah toplumu hastalığına yakalanmamızdır. Batı toplumlarında refah arttıkça kariyer tercih ediliyor. Türkiye’de bundan dolayı nüfus artış hızı düşüyor. 2012 yılı yapılan çalışmalar sayesinde nüfus artış hızının doğurganlığın artmasıyla ivme kazanacağını düşünüyorum.
 
Dünya Bankası Ülkemize 400 Milyon Dolar Kaynak Ayırdı
 
Amerika ziyaretinde gördüğümüz üzere IMF ve Dünya Bankası’nın karar vericiler arasında olacağız. Geçen hafta Dünya Bankası heyeti Trabzon’daydı. Ülkelerin birbirleriyle yarıştığı gibi şehirlerin birbirlerini yarıştığı günümüzde sürdürülebilir şehirler projesini konuşulduğu toplantıda  Stephan Karam ülkemize 400 milyon dolar kaynak ayırdıklarını belirtti.
 
Asayiş;
 
Trabzon’umuzun genelinde emniyet ve asayişi ile ilgili rakamlara baktığımızda 2012 yılında toplam 8 bin 484 olay gerçekleşti. 
 
211 yılında Trabzon geneli polis sorumluluk alanında 7 bin 816 olay gerçekleşirken 2012 yılında bu rakam 8 bin 484’e yükselmiştir. Yani 2012 yılı olay sayılarında bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında bir artış olmuştur. Aydınlanma oranı ise yüzde 92’dir.
 
2012 YILI OLAY SAYILARINDAKİ ARTIŞIN NEDENİ;
 
Yapılan operasyonların artması (2011 yılında 141 olay, 2012 yılında 375 olay meydana gelmiş) yeni kurulan Bilişim Suçları Müdürlüğünün internet aracılığı ile meydana gelen suçlara suç numarası vermesi, sporda şiddet olayı kabahatler olarak işlem görürken daha sonra 6222 sayılı kanunla yasa haline gelmesi ve önceki yıllarda suç kabul edilmeyen fiillerin suç olarak kabul edilmesinden dolayı; suç oranı il geneli olay sayılarında kısmi bir artış yaşanmasına sebep olmuştur.
 
2012 yılı bir önceki yıla göre Mala Karşı İşlenen Suçlarda yüzde 4 artış olurken, Evden Hırsızlık olaylarında yüzde  6, Resmi Kurumdan Hırsızlık olayında ise, yüzde 48 oranında azalma olmuştur.
 
2011 Yılında Aydınlanma Oranı yüzde 60, 2012 yılında Aydınlanma Oranı yüzde 61’dir
 
Bir önceki yıla göre suç sayılarında yüzde 4 oranında bir artış gözlenirken, bir önceki yıla oranla aydınlanma oranında yüzde 1 oranında artış olmuş ve faillerin yakalanmasında başarı sağlanmıştır. 
 
Kişilere Karşı İşlenen Suçlarda; 2012 yılında Kasten Adam Öldürme Sayısı 4 iken, bir önceki yıla oranla bir değişiklik olmamıştır. Kasten Yaralama Olayı’nda ise yüzde 1 oranında azalma olmuştur.
 
2012 yılı bir önceki yıla göre hakkında yakalama emri bulunan ve yakalanan şahıs sayısında yüzde 27.7, tutuklanan şahıs sayısında ise bir önceki yıla göre yüzde 106 oranında artış olmuştur.
 
2012 yılında 225 adet tabanca, 6 adet tüfek, 19 adet kurusıkı, 30 adet bıçak ve bin 989 fişek ele geçirildi. Bunun yanında 57 kilo eroin, 382 bin 911 paket sigara 6 bin 130 litre mazot ele geçirildi. Kaçak sigara ve mazotta çok ciddi artışlar var. 
 
Genel Ahlakın Korunması, cinsel yollara bulaşan hastalıkların önüne geçilmesi ve fuhuşla mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda
 
İnsan Ticaretinden (2), Fuhşa Teşvik ve Aracılıktan (46) olaya el konulmuştur.
 
2011 yılında fuhuştan 276 bayana işlem yapılırken 2012 yılında fuhuştan 402 bayana işlem yapılmıştır. Bu bayanların 305’i sınır dışı edildi. Fuhşa teşvik ve aracılıktan 2012 yılında 135 kişi yakalanırken bunların 10’u tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Fuhuş nedeniyle 2011 yılında 40 otel ve işyerinde işlem yapılmış iken 2012 yılında 62 otel, işyeri ve 123 bayana idari işlem yapılmıştır. 
 
Topluma Karşı İşlenen Suçlar;
 
2012 yılı bir önceki yıla oranla topluma karşı işlenen suçlarda; Genel Güvenliği tehlikeye düşüren suçlarda (İşyeri ve ev yangını vb) yüzde 8,
 
Aile Düzenine Karşı İşlenen Suçlarda yüzde 42, Çevreye Karşı İşlenen Suçlarda ise yüzde 72 azalma olmuştur. Bu suçları aydınlatmadaki başarı yüzde 20 oranında arttı. 
 
Millete-Devlete Karşı İşlenen Suçlar;
 
2012 yılı bir önceki yıla oranla Kamu İdaresine Karşı İşlenen Suçlarda yüzde 60, Suç uydurma ve iftira uydurma olay sayısında ise yüzde 3 oranında azalma yaşanmıştır. 
 
Kolluk kuvvetlerine ve diğer devlet memurlarına direnme bir önceki yıla oranla daha fazla olmuştur.
 
2012 yılı bir önceki yıla oranla kayıp şahıslarda yüzde 2, intihar olaylarında yüzde 54, intihara teşebbüs olayında ise yüzde 9 oranında azalma olmuştur.
 
İl genelindeki trafik kazaları toplam kaza sayısı yüzde 6 oranında arttı. Ölümlü kaza 19 adet, ölü sayısında ise yüzde 10’luk bir artış var. İl Genelinde araç sayısı 128 bin 235’tir. Geçen yıla oranla yüzde 9 oranında arttı. 
 
İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanında ise emniyetimizin paralelinde olup suç aydınlatma oranı ise yüzde 94 civarındadır. Olaylarda yüzde 15 oranında artış yaşandı. 
 
Turizm;
 
Tarihimizi ve turizmimizi canlandırmak için çok önemli projeler yapıyoruz. Alacahan’ın ve Sürmene Yakupağa Konağı gibi mekanların restorasyonu devam ediyor. Alacahan’ı Nisan ayında bitirilmeyi planlıyoruz. Bitirildiğinde turizme kazandırılacak. Turizmle ilgili çalışmalarımız sürüyor.
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler