Trabzon büyük düşünmeli
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, "Büyük Trabzon Yayı" diye bir yazı kaleme aldı.İşte Mollamehmetoğlu'nun kaleminden Trabzon gerçeği:"Trabzon artık tarihi adımını atmalı. Güney Çevre Yolu'na işlerlik ka
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, "Büyük Trabzon Yayı" diye bir yazı kaleme aldı.
İşte Mollamehmetoğlu'nun kaleminden Trabzon gerçeği:
"Trabzon artık tarihi adımını atmalı. Güney Çevre Yolu'na işlerlik kazandırılmalı. Büyük projeler güney bölgelere kaydırılmalı
Trabzon, 1 km'lik dar bir kıyı bandına sıkışmış. İnsan davranışlarından kentsel yaşama kadar hemen her alanda bunun olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Sıkışmışlık, daralmışlık, bunalmışlık, kabına sığamama gerçeği ve duygusu.
Kentte boş bir arazi yok. Böyle olunca da, zaten elden çıkmış kıyılar, dolguyla yeni alanlar yaratmak için gözde hale geliyor.
Dolgu alanı üzerine inşa edilmesi önerilen stadyum ve benzeri tesisler, otobüs terminali, Trabzonspor'a yapılması gereken yeni tesislerde akla gelen ilk yer kıyı bandı. Elde kalan tek yer de Akyazı Koyu.
NEREYE KADAR DOLGU
Peki nereye kadar?
Nereye kadar kenti kıyıya yığıp perişan etmeye devam edeceğiz?
Akyazı ya da kıyı dolgusuna yönelik eleştiriler sadece bir çevresel bakıştan kaynaklanmıyor ki.
Son dönemlerde bazı arkadaşlarımız, Rusya'nın Soçi kentinin açıklarına yapmayı tasarladığı adadan sözediyor. Birisi ada yapalım dedi de karşı çıkan mı oldu?
Bizdeki olayın adayla, modayla bir ilgisi yok.
Bizim en büyük sorunumuz, nüfusun, her işin, her etkinliğin, yerleşimin, ulaşımın kıyı bandına oturtulması.
Daralmış Trabzon, yetmiyor. Kimisi gözünü Akyazı'ya dikmiş, kimisi İl Özel İdaresi tesislerine
ÇÖZÜMSÜZ DEĞİLİZ
Oysa çözümsüz değiliz. Bir çözüm var aslında. Bu çözüm Güney Çevre Yolu (GÇY) Projesi'ne işlerlik kazandırılması ve geleceğin Trabzon'unun bu omurga çevresinde, uygun yerlerde inşa edilmesi.
Avni Aker modernize edilerek kente hizmet vermeye devam etmeli. Zaten yeni yapılması önerilen projelerin 2011'e yetişmeyeceği çok açık.
Güney Çevre Yolu güzergahında, yeni yerleşim ve spor alanları, turizm bölgeleri, yeşil alanlar bugünden planlanıp, bir kısmı neden yapılmaya başlanmasın ki?
32 KM'LİK YAY
Trabzon'un kurtuluşu her açıdan GÇY ile mümkün. GÇY omurgasının etrafında ve enaz 32 km'lik yayın içinde geleceğin Trabzon'u yükselecek. Trabzon bu yaya yayıldıkça, antik Trabzon, eski Trabzon rahatlayacak. Zaman içinde, kentsel dönüşüm projeleri ile tarihsel, kültürel ve doğal dokusu tamamen açığa çıkacak.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, TTSO'daki Trabzon'un Sorunları ve Çözüm Yolları toplantısında, GÇY ile ilgili 6 seçenekli projenin hazırlandığını açıkladı. Bunlardan birine karar verileceğini ve 2008'de projenin Devlet Planlama Teşkilatı'na sunulacağını bildirdi.
İşte bu çalışmada, proje güzergahının netlik kazanmasından sonra hızla bu bölgenin planlanması gerekiyor. Bu nedenle belki de Bakanlar Kurulu kararıyla bu bölgenin ortak bir yönetime, Trabzon Belediyesi'ne ya da Büyükşehir Belediyesine devredilmesi şart.
BÜYÜK DÜŞÜNMELİYİZ
O andan itibaren geleceğin, gelecek yüzlerce yılın Trabzon'u planlanmalı.
Stadyum'dan yeni spor tesislerine, yeni turizm tesislerinden, büyük rekreasyon alanlarına kadar yeşil ve modern Trabzon yaratılmalı.
Akyazı Koyu gibi çok tartışmalı daracık alanlarda birbirimizin kaşını gözünü yarmak, Trabzon'u ve Trabzonspor'u maceralara sürüklemek yerine, bu büyük yayın içinde neden geleceği inşa etmeyelim?
Trabzon'un güneyinde, GÇY omurgasının etrafında, gerekirse dolguyla yaratabileceğimiz binlerce dönüm arazi oluşturabiliriz.
Büyük düşünmeliyiz!
Geleceği, bu dar kıyı bandına sıkışmış kent içinde değil, bunun 10 katına çıkacak yeni çevre yolunun oluşturacağı Büyük Trabzon yayı'nda hayal etmeliyiz.