Trabzon çileği çok...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yürütülmekte olan Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi (DBSK) kapsamında ağırlıklı olarak çilek üretiminde bulunan Batman İli Sason İlçesi üreticileri ve teknik personelinden oluşan 20 kişilik bir grup, DOKAP-T
Yayınlanma:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yürütülmekte olan Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi (DBSK) kapsamında ağırlıklı olarak çilek üretiminde bulunan Batman İli Sason İlçesi üreticileri ve teknik personelinden oluşan 20 kişilik bir grup, DOKAP-TARIM Projesince gerçekleştirilen faaliyetleri yerinde görmek ve incelemek üzere Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi’ne geldiler.
İlçeye bağlı Yalıköy’deki Melahat Haneci’ya ait çilek bahçesinde incelemelerde bulunan heyete Vakfıkebir Tarım İlçe Müdürlüğü ve DOKAP yetkilileri eşlik ettiler. Çilek bahçesindeki incelemeler sırasında bir açıklama yapan Vakfıkebir Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Osman Sağlam, 2010 yılında DOKAP kapsamında Yalıköy’de çilek, kivi, örtü altı, elma projeleri başlattıklarını hatırlatarak, bu yıl itibariyle projelerin bitirildiğini ifade etti. Sağlam, “Bakanlığımız daha farklı bir projeyi Batman- Sason Bölgesi’nde yürütmektedir. Orada üretim yapan çiftçilerimizle burada örnek rol modelde olan üreticilerimizi buluşturmak üzere bir teknik gezi düzenlendi. Buradaki üreticilerimizle Batman Sason’dan gelen üreticilerimizi bir araya getirerek bilgi alış verişinde bulunmalarını sağladık. Sason’daki çilek verimi, pazar durumuyla buradaki pazar durumu ve üretimin karşılaştırmasını yapıyoruz. Bu aynı zamanda bir kaynaşmadır. Kendilerini burada ağırlamaktan büyük onur duyduk” dedi.
ÇİFTÇİLER İÇİN GÜZEL BİR FIRSAT
Gıda- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı DOKAP- TARIM Projesi Koordinatörü Saliha Akbaş ise projelerin entegrasyonunu sağlamaya yönelik olduğunu ifade ederek, “Bakanlığımızca yürütülen Diyarbakır- Siirt- Batman Kalkınma Projesi kapsamında Batman İli Sason İlçesi’nde çilek üretimiyle uğraşan çiftçilerimize Karadeniz’deki uygulamaları göstermek üzere buradayız. Bu gezi Güneydoğu ve Karadeniz çiftçileri için çok güzel bir fırsat” şeklinde konuştu.
Sason’un Umur Köyü’nden Hicman Kaplan adlı çilek üreticisi dört yıldır çilekle uğraştığını belirterek “Bir dönümden 3- 4 ton çilek alabiliyoruz. Ancak bir kooperatif kurma imkânımız olsaydı, birlik olsaydık, çileğimizi daha pahalıya satardık. Şu an kasasını 10 TL’ye yolda satıyoruz. Ama fiyatlardan memnunuz. Devlet tarafından yüzde yetmişi hibe olarak karşılanıyor. Ancak bu desteğin bu yıl sona erecek olması üreticileri mağdur edebilir. Bu desteğin devam etmesini ve Sayın Başbakanımızın ve Tarım Bakanımızın sesimizi duymasını istiyoruz” diye konuştu.
“ÇİLEĞİMİZ ÇOK KALİTELİ
Vakfıkebir Tarım İlçe Müdürü Remziye Kuleyin, heyetin öncelikle Vakfıkebir’i tercih etmelerinden dolayı kendilerine teşekkür etti.
Yetiştirkleri çileğin kaliteli olduğunu kaydeden Kuleyin, “Batman’dan gelen arkadaşlarla birlikte Güney Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi; güneyde ve kuzeyde olan üreticilerimizin bir araya gelmesi bizi memnun etti. Bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi nem ve yağışı bol olan bir bölge. Ancak bizim burada yetişen çileğimiz çok kaliteli. Fakat güneşlenme süresinin azlığı tadını biraz azaltabilir. Her ne olursa olsun amacımız çilek projesini artırmak. Ancak, burada yapılan tarımsal faaliyetlerin çok ağır şartlarda yapıldığını da göz ardı etmemek gerek. Tamamen insan gücüne dayalı bir tarımımız var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi şanslı değiliz bu açıdan. Tarım arazisi olarak da çok dar bir araziye sahibiz. Bu yüzden buradaki üreticilerimizi kutluyorum ve bundan sonra da farklı projelerle daha güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum” ifadelerine yer verdi.
Geziye, reçel üretiminde bulunan kadın girişimcilerin eşleriyle birlikte katılması da dikkatlerden kaçmadı.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.