Trabzon Dünyaya model olacak
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Sektörü Türkiye Sorumlusu Stephan Karam ve beraberindeki Program Koordinatörü İna-Marlena E. Ruthenberg, Kentsel Kalkınma Uzmanı Elif Ayhan, Ashna Mathema ve Çevre
Yayınlanma:
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Sektörü Türkiye Sorumlusu Stephan Karam ve beraberindeki Program Koordinatörü İna-Marlena E. Ruthenberg, Kentsel Kalkınma Uzmanı Elif Ayhan, Ashna Mathema ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Danışmanı Ebru Alaslan’a Trabzon’da yaptıkları kentsel dönüşüm, çevre ve altyapı çalışmalarını anlattı.
Trabzon’un büyükşehir olması ile birlikte karşılaşacağı ana kentsel kalkınma sorunları ve öncelikli altyapı yatırım ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla Trabzon Belediyesi’ni ziyaret eden heyet, kent düzeyinde planlama sistemlerini güçlendirmek ve imkanlar dahilinde çevrenin, finansal ve sosyal sürdürülebilirlik tedbirlerin güçlendirilmesi için verilebilecek teknik destekler için Başkan Gümrükçüoğlu ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Belediye toplantı salonunda yapılan ve Başkan Yardımcıları Cengiz Çolak, Osman Gökhan Bali, Osman Necip Sevinç ve İmar Komisyon Başkanı Seyfullah Kınalı’nın da katıldığı toplantıdaki sunumda Başkan Gümrükçüoğlu yaptıkları büyük projelerle Trabzon’u gelecek kuşaklara ve yüzyıllara en iyi şekilde hazırlamanın gayreti içerisinde olduklarını söyledi.
Dünyada ülkelerin yarıştığı gibi kentlerin de yarıştığını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon olarak bu yarışın içindeyiz. Trabzon Türkiye’de dördüncü en yaşanılabilir bir kenttir” diye konuştu.
Başkan Gümrükçüoğlu’nun kentsel dönüşüm, ulaşım, altyapı ile ilgili projeleri anlatmasının ardından Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Sektörü Türkiye Sorumlusu Stephan Karam, uzun yıllardan beri Türkiye’de kentlerle çalıştığını kaydederek, “Çok şey gördüm, çok şey duydum. Fakat bugün söylediklerinizi ilk defa duydum ve çok etkilendim. Ayrıca dün şehri gezdim. Trabzon dördüncülüğü değil, daha yüksek dereceyi hak ediyor.” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMLERDE TÜRKİYE ÖRNEĞİYİZ
Trabzon’un kentsel dönüşümlerde bir Türkiye örneği olduğunu kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi ile 900 binanın yıkılacağını ve projesinin toplam kıymet takdir bedelinin 503 milyon TL olarak hesaplandığını kaydetti
TOKİ ile birlikte yaptıkları Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesinin Türkiye’nin dev kentsel dönüşümlerinden biri olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, “Bu dev proje sadece Tanjant yolunun altındaki bölümüne ilave edilmiş Esentepe Mahallesi Sezai Uzay bölgesi ve Kaymaklı Mahallesinin bir kısmı ile yıllara yayılmış olarak adım adım gerçekleştirilecek, ada ada, etap etap sürdürülecek Türkiye’nin en dev kentsel dönüşümlerinden birisidir” dedi.
Trabzon’da TOKİ ile yapılan diğer kentsel dönüşümleri hakkında da bilgi veren Başkan Gümrükçüoğlu 44 binanın tamamının yıkıldığı Ayasofya’da hak sahiplerine 40 milyon TL ödeme yapıldığını belirtti. Rekreasyon düzenlemesi yapımının 2013 yılının Ocak ayı sonuna kadar tamamlanacağını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, Ayasofya’nın bir kent balkonu olarak tüm insanlığın hizmetine girmesinin muhtemelen 2014 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşeceğini kaydetti.
Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesinde üçüncü etap düzenlenme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, Maraş Caddesi ile Devlet Sahil Caddesi arasını kapsayan dördüncü etapta ise kamulaştırmaların devam ettiğini söyledi.
Tabakhanede kentsel dönüşümün büyük bir hızla devam ettiğini dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu, “130 milyon TL tutarında kamulaştırma bedeli ödenecek projede bugüne kadar 70 milyon TL ödendi.. Yıkımlara güneyden başlandı ve 110 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Tabakhane vadisinin güneyinde yani Yenicuma ile vadi arasında yapılması planlanan 464 konutun projesi belediye tarafından tamamlanarak TOKİ’ye arz edildi ve önümüzdeki aylarda konutların yapım ihalesi gerçekleştirilecek” dedi.
Narlıbahçe kentsel dönüşümünün ise çömlekçide olduğu gibi proje çalışmalarının etap etap sürdürüldüğünü kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, Ortahisar’da iç kaleden sahile kadar olan alanda kentsel yenileme proje yapım çalışmasının tamamlandığını kaydederek, 2013 yılında kentsel yenileme dev hamlesinin uygulanmasına başlanacağını söyledi.
ŞEHRİN ALTYAPISI YENİLENİYOR
Şehrin altyapısını geliştirmek ve yenilemek için projeler hazırladıklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon'da yağmur suları ile kanalizasyon sularının birbirinden ayrılması çalışmalarımız sürüyor. İller Bankası Genel Müdürlüğü proje çalışmasını tamamladı. Kentin tümünün yağmur ve kanalizasyon sularının ayrılması çalışmasını etap etap yapacağız.
Bu proje ile birlikte yağmur suları ile kanalizasyon suları ayrılarak derelerin temiz akması ve sahillerin daha da temiz hale gelmesi sağlanmış olacak. Zağnos ve Tabakhane Dereleri’nin üzerlerini açık hale getirdik. Bunun yanında yağmur suları ile kanalizasyonların birbirinden ayrılmasını sağladık. Bu çalışmayı bu iki derenin sahile kadar ulaşan kısımlarında kentsel dönüşümlerle paralel olarak gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.
40 YILLIK İÇME SUYU ŞEBEKESİNİ YENİLEYECEĞİZ
Trabzon’un içme suyu şebekesinin en son 40 yıl önce yenilendiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, İller Bankası Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptıkları çalışmalar sonucu proje yapımında sona gelindi. Projenin tamamlanmasının ardından yapım ihalesinin gerçekleştirileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, kentin tüm içme suyu şebekesini yenileyeceklerini söyledi. Başkan Gümrükçüoğlu ayrıca Karakaya Gurup İçme Suyu’nun iyileştirilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını da sözlerine ekledi.
ULAŞIM PROJELERİ İLE TRABZON RAHATLAYACAK
Yapımları devam eden Kanuni Bulvarı, Uğurlu- Karşıyaka yolu ve Erdoğdu yolları ile Trabzon’un güneye açılacağını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Akyazı ile Akoluk arasında 3 gidiş 3 geliş olarak planlanan ve 3 tüneli bulunan 19.5 km uzunluğundaki Kanuni Bulvarı’nın Ahi Evren Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi’nin batı tarafında 1.200 m’lik bölümün yapımı sürüyor. hızla devam ediyor. Ayasofya kavşağında hemzemin geçiş düzenlemesi yapımı süratle devam ediyor. Çalışmaların yüzde ellilik bir kısmı tamamlandı.
İtfaiye kavşağı da yanı şekilde yeniden düzenmiş olacaktır. Vatandaşlarımızın güvenli ve konforlu seyahat etmelerini sağlamak için de göreve geldiğimizden beri 30 sıfır otobüsü halkımızın hizmetine sunduk.2013 yılında da 10 otobüs daha alarak bu rakama 40’a yükseltmiş olacağız. Her şeyin en iyisine layık Trabzon halkı bunu fazlasıyla hak ediyor” diye konuştu.
Trabzon’un büyükşehir olduğunu ve büyükşehirle birlikte imar bütünlüğü sağlanacağını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, kentlerin sağlıklı büyüyebilmesi için imar bütünlüğünün önemine dikkat çekti.
Katı atık soruna da değinen Başkan Gümrükçüoğlu, katı atıklarda depolama sisteminin kaldırılarak yerine çöpten elektrik üretilebilecek sisteme geçiş için görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.
Sunumun ardından Başkan Gümrükçüoğlu heyetle birlikte Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşümün yapıldığı alanda incelemelerde bulunarak konuklara bilgi verdi.
Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Sektörü Türkiye Sorumlusu Stephan Karam, Trabzon Belediyesi’nin daha önce başlatmış olduğu Kentsel Dönüşüm Projeleri ile Katı Atık projelerine, ulaşımda yürütülmekte olan projeler ile içme suyu temini ve atık su projelerine her düzeyde destek olabileceklerini belirtti.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.