Trabzon hakkını savun
Haber61 – Haber Merkezi – Trabzon yine ilkel yıllara geri döndü. Elektrik icat edildiğinden bu güne kadar uzun süreli olarak elektriksiz kalmayan Trabzon özel firma tarafından hep mağdur ediliyor. Özellikle hastaneler bölgesi ve yaşamsal alanlarda yaşanan
Haber61 – Haber Merkezi – Trabzon yine ilkel yıllara geri döndü. Elektrik icat edildiğinden bu güne kadar uzun süreli olarak elektriksiz kalmayan Trabzon özel firma tarafından hep mağdur ediliyor. Özellikle hastaneler bölgesi ve yaşamsal alanlarda yaşanan kriz hep hırsızlara gün doğururken hem de elektriğe muhtaç olan diyaliz hastalarını ölüme terk ediyor.
Firmanın müşteri temsilcilerine aramak isteyen Trabzonlular ise dijital sekretere yönlendiriliyor. Buradan da yapılan açıklamada elektriğin verileceği saa6t 13:00 olarak deniyor fakat denilen saatin geçildiğinde farkında da değiller.
Trabzon’da elektriğin olmadığı mahalleler şöyle
Gülbaharhatun Mahallesi, 1 ve 2 Nolu Erdoğdu Mahallesi, Ortahisar Mahallesi, yalı Mahallesi, Yeni Cuma Mahallesi, Hızırbey mahallesi, Çukurçayır mahallesi, Toklu Mahallesi, Aydınlıkevler Mahallesi, Çarşı Mahallesi ve soğuksu Mahallesine elektrik verilmiyor.
Firma yetkilileri arızanın ne olduğunu bilmezken birde vatandaş işle dalga geçiyor.
HABER61 OKURLARINI UYARIYOR…
Türkiye genelinde elektrik kesintisi, voltaj düzensizliği ya da sürekli düşük voltaj yüzünden buzdolabı ve benzeri elektrikli eşyası bozulan mağdurların şikayetleri gün geçtikçe artıyor. Peki böyle bir durumda zararınızı nasıl karşılayacağınızı biliyor musunuz?
Önceden haber vermeksizin sık sık elektrikleri kesilen aboneler maddi zarara uğruyor ve hiçbir iddia edemiyor. Oysa abonelerin, buzdolabında zarara uğrayan gıdaların bedeline kadar elektrik dağıtım şirketlerinden talep etme hakkı var.
“KALİTESİZ ELEKTRİK AYIPLI HİZMET”
Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, elektrik kesintilerinden mağdur olan tüketicilerin karşılaştıkları zararları elektrik dağıtım şirketlerine tazmin ettirebileceklerini belirtti. Şirketlerin kesintilerden önce haber vermesi gerektiğini belirten Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Elektrik abonelerine kaliteli, sürekli ve kesintisiz hizmet sunulabilmesi için 8 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre dağıtım şirketleri, programlı kesintiler kesintinin başlangıç ve sona erme zamanını 48 saat öncesinden, tüketicilere bilgilendirmekle yükümlüdür. Ayrıca Tüketici Kanunu’nda yer alan Ayıplı Malın neden olduğu zararlara da atıfta bulunarak tüketicinin hizmet kesintisi nedeniyle ortaya çıkacak zararını 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında talep edebileceğine de işaret etmektedir”.
“TUTANAK TUTARAK ZARARINIZI FİRMADAN TAHSİL EDEBİLİRSİNİZ”
Ağaoğlu tutanak tutulması gerektiğini hatırlattı ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Önceden bildirilmeden ortaya çıkan elektik kesintileri yüzünden zarara uğrayan tüketicilerin bu zararlarını makul şekilde kanıtlamaları halinde dağıtım şirketlerinden tahsil edebilmeleri mümkündür. Bu bağlamda elektrik kesintisi olan yerlerdeki tüketiciler öncelikle kendileri tedbir olarak elektrikli cihazları kapatmalı, ancak meskende bulunmama ve benzeri sebeplerle cihazlarının elektrik bağlantısını kesemeyen aboneler kesintisi nedeniyle ortaya çıkan zarar ve ziyanlarını mutlaka derhal dağıtım şirketine e-posta, faks, taahhütlü mektup ve benzeri yazılı yöntemlerle bildirmeli ve mümkünse tanıklarla birlikte elektrik işinden anlayan bir uzmanın da imzalayacağı bir tespit tutanağı düzenlemelidirler.
‘BUZDOLABINDA BOZULAN GIDALARIN BEDELİNE KADAR GERİ ALIN’
Elektrik dağıtım şirketi makul sürede gereken tespiti yaptırmak zorundadır. Zararı tazmin edilmeyen tüketiciler buzdolabında bozulan gıdaların bedelleri de dahil olmak üzere, arızalanan elektrikli ve elektronik cihazlarının onarım veya yenisinin bedelini firmadan talep etmelerine rağmen olumlu sonuç alamazlarsa, 3 bin liraya kadar zararları için ikamet ettikleri yerde bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmak suretiyle haklarını arayabilirler. Tüketicinin zararı 3 bin liranın üzerinde ise en yakın Tüketici Mahkemesi’nde, Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görev yapacak Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmalıdır.” diyerek uyardı.
“Hem çok fazla elektrik faturası ödüyoruz hem eşyalarımız bozuluyor” diyerek tepki gösteren elektrik abonelerinin şikayetleri şöyle:
“Elektrik Dağıtım Şirketi Yüzünden Buzdolabım Bozuldu!”
“3 yıllık buzdolabım bozuldu. Gelen teknik servis düşük voltaj sebebiyle bozulduğunu söyledi. 450 TL tamir ücreti talep edildi. Yenisini almak zorunda kaldık. 1500 TL'ye mal oldu. Bu sıkıntıdan elektronikleri sürekli yenilemek zorunda mı kalacağız?”
“Ödediğimiz Faturaların Karşılığı Bozulan Eşyalar Oluyor!”
“Her akşam 7 ila 12 arasında anlık elektrik kesintileri yaşıyoruz, bu yüzden bulaşık makinemiz ve buzdolabımız bozuldu, her ay 100 TL'nin üzerinde fatura ödüyoruz. Ödediğimiz faturanın karşılığı bozulan beyaz eşyalarımız oluyor. Şikayet veya arıza için 186'yı arıyoruz 10 dakika bekleme süresi veriyor, konuşsak bile hiç bir işe yaramıyor. Dağıtım şirketinin bozulan beyaz eşyalarımın zararını karşılamasını talep ediyorum.”
“Beyaz Eşyalarım Bozuldu Hasarı Kim Karşılayacak?”
“Zonguldak'ta yaşıyorum ve buraya bakmakla mükellef olan Elektrik Dağıtım şirketi sayesinde buzdolabım, çamaşır makinem ve bulaşık makinemin ana kartları yandı sebep elektrik kesintisi burasının iklimi belli... Her yağmur yağdığında ne yapacağız yani makinelerin başında mı bekleyeceğiz ya da makineleri hep fişten çekik mi duracak? Şimdi bunca hasarı kim karşılayacak?”