Trabzon Hasırı İhraç Ediliyor
Kuyumculuk mesleğinde makineye girmemiş tek el sanatı olan ve kısa bir süre önce tescillenen Trabzon hasırı bir çok ülkeye ihraç ediliyor.Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada başka bir örneği
Kuyumculuk mesleğinde makineye girmemiş tek el sanatı olan ve kısa bir süre önce tescillenen Trabzon hasırı bir çok ülkeye ihraç ediliyor.
Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada başka bir örneği olmayan hasır takıların yüzyıllardır Trabzon ile anıldığını belirtti.
Trabzon'u ve Türkiye'yi dünya piyasasına tanıtan ürünlerden biri olan hasırın oda olarak bir süre önce coğrafi işaret tescilini aldıklarını ifade eden Başak, ''Ülke ve dünya genelinde Trabzon hasırı ve telkarisi olarak tanınan sanatın, yöreye ait olduğu tescillenmiştir. Trabzon hasırının üretimi artık odanın denetimi altında daha kaliteli ve güvenilir şekilde yapılacak'' dedi.
Başak, coğrafi işaret tescilinin hasır örücülüğünün yaşaması ve kaliteli üretilmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''İnanıyorum ki tescil sayesinde, hasır ve telkarinin kalitesi daha da artacaktır. Yurt içi ve yurt dışına yapılan pazarlama oranı da üst seviyeye çıkacaktır'' diye konuştu.
-ABD'DEN UZAKDOĞU'YA HASIR İHRACATI-
Başak, yörede yüzyılı aşkın zamandır var olan en önemli el sanatlarından altın hasıra olan ilginin her geçen gün arttığını ifade ederek, tamamı el emeği ile üretilen Trabzon işi altın hasır takıların bir çok ülkeye ihraç edildiğini söyledi.
Başak, yörede atölyelerde ve 2 bin 500 ev hanımı tarafından hiçbir makine kullanılmadan örülen hasır takıların, İstanbul'dan ihracatçı firmalar aracılığıyla bazı Arap ve Avrupa ülkeleri ile ABD'ye satıldığını belirterek, şöyle devam etti:
''Yabancıların hasır takılara olan talepleri son yıllarda arttı. ABD'den Uzakdoğu'ya kadar pek çok ülkeye hasır altın takı gönderiyoruz. Atölyeler özellikle yaz aylarında artan talebe cevap veremiyorlar. Trabzon'da bilezik, kolye, yüzük ve küpeden oluşan hasır setler üreterek, İstanbul'daki ihracatçı firmalara gönderiyoruz. Bu büyük firmalar da hasır takıları ihraç ediyorlar.''
Hasırda büyük firmaların ciddi anlamda ihracat yaptıklarını, özellikle yaz döneminde atölyelerin iş yetiştirmekte güçlük çektiklerini ifade eden Başak, ''Hasır ihracatında bu dönem geçen yıla oranla yüzde 30 artış yaşandı'' dedi.
Başak, bir dönem bazı atölyelerin İsviçre'nin ünlü saat markası Roleks'e talep üzerine altın kordon ürettiklerini de anımsatarak, ancak bu konuda yeni bir gelişme yaşanmadığını, altın kordon çalışmalarının deneme aşamasında kaldığını kaydetti.
Hasırın külçe ve hurda altının eritilip yeniden 22 ayar tel haline dönüştürülmesiyle yapıldığını anlatan Başak, gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşan bir altın hasır takımın 2 bin ile 5 bin YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğunu söyledi