Trabzon Hasırı zor durumda!
Karadeniz'de, düğünlerin vazgeçilmez takılarından Trabzon hasırına talebin, kuyumculuk sektöründeki alışverişlerde kredi kartına taksit yasağı getirilmesinin ardından düştüğü bildirildi.Külçe ve hurda altının eritilerek tel haline dönüştürülmesiyle yapıla
Karadeniz'de, düğünlerin vazgeçilmez takılarından Trabzon hasırına talebin, kuyumculuk sektöründeki alışverişlerde kredi kartına taksit yasağı getirilmesinin ardından düştüğü bildirildi.
Külçe ve hurda altının eritilerek tel haline dönüştürülmesiyle yapılan Trabzon hasır takı seti, gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşuyor. 31 ile 32 mikron inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesiyle yapılan hasır takılara, istenilen uzunluklarda kesilerek çeşitli şekiller verilebiliyor.
Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, el emeğinin en güzel ürünlerinden birisi olan hasır takıların, imalatının diğer altın ziynet eşyalarına göre daha zahmetli olması nedeniyle fiyatıyla da adından söz ettirdiğini söyledi.
Coğrafi işaret ve patent alan Trabzon hasırından kentte neredeyse 20 bin kişinin para kazandığını vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:
"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aldığı kararla pos cihazlarında taksitlendirmeyi kaldırmıştı. Ardından kuyumculuk sektöründe satışlarda düşüş yaşandı. Taksitlendirme olmadığı için Trabzon'da bu sektörde yüzde 75'lik bir daralma var. Bölge insanının alım gücü tarıma dayalı olduğu için taksitli şekilde ödeme yapmak istiyor. Bunun kendilerine olamayacağını söylediğimizde ise alışveriş yapılamıyor. Oysa eski dönemde hasır almak isteyenler kredi kartı bütçesine göre taksitlendirme yaparak düğünleri için alışveriş yapabiliyorlardı. Trabzon'da 2 bin 500 hasır örücüsü ve 60 atölye var. Hasır alan, satan ve ören sayısına baktığımıza 20 bine yakın. Hasır Trabzon'a büyük bir katma değer katıyor."
İstanbul Kuyumcular Odası'nın, Türkiye genelindeki odalarla konuyu yargıya taşıdığına işaret eden Yazıcı, "Umarız bu aşamadan sonra sektörü sevindirecek bir karar çıkar. Biz en azından 5 ya da 6 taksit seçeneğinin geri gelmesini istiyoruz. 15 bin liradan başlayan hasır takımlarını vatandaşların nakit olarak alması neredeyse imkansız" dedi.
İÇ DENETİME BAŞLADIK!
Oda olarak kuyumculara getirilen kullanılmış hasırların takibi için denetimlere başladıklarını bildiren Yazıcı, "Coğrafi işareti bulunmasından dolayı Trabzon'da yapılan bu ürünlere odamız tarafından garantili olduğunu belirten damgalar vuruluyor. Biz de bu noktada bu önemli el sanatının geleceği açısından denetimlere başladık. Örneğin, satılmış ve geri gelen hasırlar vitrinlerde tekrar yer alıyor ancak bu durum yeni hasır takımlarıyla eskileri arasında bir rekabet oluşturuyor. Bunu ortadan kaldırmak için iç denetim yapıyoruz ve eski hasırlar üzerinde de coğrafi işaret arıyoruz" diye konuştu.
Trabzon hasırını daha da tanıtıp satışını artırmak için bazı projeleri hayata geçireceklerini belirten Yazıcı, şunları söyledi:
"Altın her zaman uzun dönemli yatırım aracı. Asla vazgeçilmez ve yatırımcısını üzmez. Yalnız altından kısa dönemde yani bir iki ay içerisinde getiri beklemek doğru değil. Bölgemiz için büyük önemi bulunan hasır için de arz ve talep dengesini yukarıya çıkarmak istiyoruz. Çeşitli projelerimizi yöneticilerimizle konuşarak yakın zamanda uygulamaya başlamak istiyoruz."