Trabzon ihracatta kaybetti!
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2013 yılının Ocak-Mart ayları arasında ihracatta yüzde 12 oranında düşüş yaşandığı belirtildi.Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nde (DKİB) alınan bilgilere göre, Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illeri
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2013 yılının Ocak-Mart ayları arasında ihracatta yüzde 12 oranında düşüş yaşandığı belirtildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nde (DKİB) alınan bilgilere göre, Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2013 yılı Ocak-Mart aylarında 348 milyon 480 bin 320 Dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, gerçekleşen ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 12 düştüğü bildirildi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Trabzon ilinde 2013 yılının ilk 3 ayında 2012 yılına göre yüzde eksi 8.72’lik bir düşüşle 254 milyon 447 bin 688 Dolar tutarında ihracat yapılırken, Rize ilinde 2013 yılının Ocak ve Mart ayları arasında 82 milyon 222 bin 482 dolar ihracat yapıldı. Artvin ilinde 2012 yılında 15 milyon 258 bin 610 dolar tutarında yapılan ihracat 2012 yılında yüzde eksi 22.64 düşüşle 11 milyon 803 bin 947 dolar ihracat yapılırken, Gümüşhane ilinde ise 2012 yılına göre 2013 yılında yüzde eksi 73.66 düşüşle 6 bin 203 dolar tutarında ihracat yapıldığı bildirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, mevsim şartları nedeniyle ihracatta düşüş yaşandığını belirterek, “Özellikle mevsim şartları ve ürün fiyatlarındaki dalgalanmalardan kaynaklanan sevkiyatların ertelenmesi sonucunun yol açtığı ihracatta yaşanan azalışın geçici olduğu ve önümüzdeki aylardan itibaren ihracatımızın tekrar artış trendine gireceğini ümit etmekteyiz. Ürün grubu olarak azalışa sebebiyet veren sektörlerin başında yaş meyve sebze, madencilik ürünleri ve fındık yer almaktadır” dedi.
Gürdoğan, 2013 yılının Ocak ve Mart ayları arasından 93 değişik ülkeye ihracat yapıldığını ifade ederek, “Bölgemizden 2013 yılı Ocak-Mart döneminde ise 93 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Gürcistan olmuştur. Bu ülkeler arasında en önemli potansiyel ve geleneksel pazarımız olarak gördüğümüz Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yüzde 11 oranındaki azalış dikkat çekicidir.
Özellikle Bölgemizden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat sevkiyatlarımızın yapıldığı Rusya Federasyonu’ndaki yakın limanların kapalı olması ve alternatif olarak tespit ettiğimiz limanlara yük sevkiyatlarının başlatılamaması, Rusya Federasyonu’na karayolu ile geçişimizi sağlayan ve uzun uğraşlar sonucu açılmasını sağladığımız Kazbegi-Verhni-Lars kapısından yaş meyve sebze girişlerine müsaade edilmemesi, Rusya piyasasında iş adamlarımızın yaşadığı güven sorunu bu Ülkeye yönelik ihracatımızı azalış trendine sokmuştur.
Bundan dolayı Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yaşanan bu sorunların çözümü amacıyla gerek büyük desteklerini gördüğümüz Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nezdinde yoğun girişimlerimiz sürdürülmekte ve yerelde de Yönetim Kurulumuzca Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosluğumuz yetkilileri ile çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bunun yanında, önümüzdeki dönemde 9-12 Haziran 2013 tarihleri arasında Rusya Federasyonu’nun Bölgemize yakın Bölgeleri olan Kuzey Kafkasya Bölgesinde yerleşik iş adamları Trabzon iline davet edilerek Doğu Karadeniz Bölgemizde yerleşik ihracatçı ve iş adamları ile iş görüşmeleri yapmalarını sağlayacak bir Ticaret Forumu tertip edilecektir” şeklinde konuştu.