Trabzon Lisesi neden kaydırıldı
Türkiye'nin en eski liselerinden olan ve 1887 yılında kurulan Trabzon Lisesi'nin önündeki manolya ağacı kesilmesin diye proje değiştirilirken, bahçedeki zeytin ağacı da futbol sahası içinde bırakıldı. Trabzon'da 1887 yılında tahminen 5 bin altın liraya ya
Türkiye'nin en eski liselerinden olan ve 1887 yılında kurulan Trabzon Lisesi'nin önündeki manolya ağacı kesilmesin diye proje değiştirilirken, bahçedeki zeytin ağacı da futbol sahası içinde bırakıldı.
Trabzon'da 1887 yılında tahminen 5 bin altın liraya yaptırılan ve eski ismi ''Mekteb-i İdadi'' olan Trabzon Lisesi, Trabzon'un eğitim ve öğretiminde bir asrı aşkın süredir çok önemli rol üstleniyor.
Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1924 yılında ziyaret ettiği ve şeref defterine 'Bedeni idman, fikri idmanla muvazi olmalıdır'' diye yazdığı lise, kuruluşundan itibaren geçen 46 yıllık süre sonunda onarıma ihtiyaç duyulması üzerine, Milli Eğitim Bakanlığına müracaat edildi.
Bakanlığın gönderdiği heyet gerekli incelemelerde bulunduktan sonra, yeni bir lisenin yapılması uygun görüldü. Okulun planı, okul mimarisinde ün yapmış Alman mimar Bruno Taut tarafından çizildi.
-MANOLYA AĞACI İÇİN OKUL KUZEYE KAYDIRILDI-
Taut, okulun yerleşim planını yaparken doğa ile uyum sağlamasına dikkat etti. Okulun önünde bulunan manolya ağacını koruyarak, okulun projesini değiştirip, okulu kuzeye doğru çekti. Yeni lisenin temel atma töreni 16 Haziran 1938'de yapılırken, inşaatı 2 yıl sürdü.
Trabzon Lisesi Okul Müdürü Ömer Eyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Lisesi'nin kurulduğu günden itibaren bölgenin en önemli eğitim kurumlarından biri olduğunu vurgulayarak, ''Okulda görev yapan bütün idareci ve eğitimciler bu tarihi misyona büyük önem gösterdi'' dedi.
-ASIRLIK AĞAÇLAR-
Okulun tarihi bütünlüğünü bozmamak için yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu ifade eden Eyüpoğlu, ''Mimar Taut, okulun projesini manolya ağacı yüzünden değiştirdi. Biz de okul alanın içerisinde yer alan ve çoğu bir asrı geçmiş ağaçları korumaya devam ediyoruz. Bu ağaçlar bize tarihi bir miras'' diye konuştu.
Okulun girişinde bulunan ve okul yapılmadan önce 1871 yılında dikilen Osmanlı Manolyası'nın 100 metrekarelik bir izdüşüm alanına sahip olduğunu, boyunun 18 metre çapının ise bir metre 20 santimetreye ulaştığını ifade eden Eyüpoğlu, ''Okulun arka bahçesinde ayrıca 3 tane daha Osmanlı çınarı bulunuyor. Bu çınarların ikisi 1896 yılında, biri de 1908 yılında dikildi. Bu ağaçları büyük bir özenle koruyoruz'' dedi.
-ZEYTİN AĞACI SAHANIN İÇİNDE KALDI-
Eyüpoğlu, okulun bahçesinde yer alan toprak futbol sahasının Trabzon'da futbolun gelişmesine de büyük katkı yaptığını belirterek, şunları anlattı:
''Bu saha, Trabzon için çok önemli bir yere sahip. Burada birçok ünlü futbolcunun anıları bulunuyor. Trabzon'un efsane kadrosu bu sahada yetişti. Ali Kemal Denizci, Şenol Güneş, Necati, Necmi, Turgay hep bu sahada futbol oynardı. Futbol oynadıkları zaman üzerlerini değiştikleri, altında dinlendikleri, serinledikleri zeytin ağacı, bir dönemin en önemli sembollerindendi. Aradan geçen zaman içinde sahayı yeniden düzenleme gereksinimi doğdu. Biz de sahayı sentetik çimle kapladık. Bu işlemi yaparken, sahanın içinde kalan zeytin ağacına dokunmadık. Ağacı kesmemek için sahayı 1.5 metre küçülttük. Ağaç sahanın içinde kaldı.''