Trabzon Lojistik Köy istiyor

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, halen TBMM'de onay bekleyen Lojistik Köy Projesi kapsamına Trabzon'un da alınmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Gürdoğan, düzenlediği basın toplantısında, hüküme

Trabzon Lojistik Köy istiyor

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, halen TBMM'de onay bekleyen Lojistik Köy Projesi kapsamına Trabzon'un da alınmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Gürdoğan, düzenlediği basın toplantısında, hükümet tarafından 11 bölgede lojistik köyler kurulmasının planlandığını, bu kapsamda öncelikli olarak İstanbul-Halkalı, Köseköy, Kayseri-Boğazköprü, Samsun-Gelemen ve Eskişehir'de lojistik köyler kurma projesi bulunduğunu ifade etti.

Halen TBMM'de onay bekleyen Lojistik Köy Projesi kapsamına Trabzon'un da alınmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Gürdoğan, şöyle devam etti:
''Trabzon, köklü tarihi geçmişi yanında bulunduğu coğrafyadaki stratejik konumundan dolayı tarihin her döneminde ticaret ve lojistik merkezi özelliğini sürdürmüş ve özellikle tarihi İpek Yolu misyonunda kıtalararası ticarette çok önemli işlevlerde bulunmuştur. Asya ile Avrupa, Ortadoğu ile Avrupa ve son yüzyılda Bağımsız Devletler Topluluğu ve Kafkas ülkeleri ile Avrupa arasındaki ticarette köprü görevini üstlenen Trabzon'un lojistik merkez haline dönüştürülmesi, ülkemiz ve bölge ekonomisine büyük kazanımlar sağlayacağı gibi Türkiye'yi stratejik açıdan bölgesinde daha güçlü duruma getirecektir.''
Son yıllarda üretimin Asya'da yaygınlaşması, bu bölgede üretilen ürünlerin Avrupa'ya taşınması, enerji ve hammaddenin üretim bölgelerine ulaştırılması açısından Trabzon'un ön plana çıktığını ifade eden Gürdoğan, ''Fırsatlar iyi değerlendirildiği takdirde Trabzon'un, dünyanın önde gelen lojistik merkezlerinden biri haline dönüşmesi hiç de zor görünmemektedir'' dedi.

Son yıllarda bütün gelişmiş ülkelerin hızla kurmaya çalıştığı lojistik köy veya merkezlerde, lojistik hizmetlerin daha düşük maliyetle ve hızlı bir şekilde yerine getirildiğini belirten Gürdoğan, ''Lojistik merkezler, birden fazla taşıma türünün kullanılmasına olanak sağlaması, dağıtımın tek merkezden yapılması, akıllı depolama sistemlerinin olması, showroomlar, paketleme alanları, gümrük işlemleri gibi altyapı özellikleriyle uluslararası taşımacılığın daha düşük maliyetle ve hızlı şekilde yapılmasına imkan sağladığı gibi, bu alanların bulunduğu ülkeler taşımacılık açısından da üs olarak seçilmektedir'' diye konuştu.

Trabzon'un Değirmendere mevkisinde lojistik merkez kurulmasının Doğu Karadeniz'e ekonomik açıdan büyük bir girdi sağlayacağını dile getiren Gürdoğan, ''Çevremizdeki komşu ülkelerin ve özellikle Gürcistan'ın Batum bölgesinin bu şekilde bir merkeze dönüştürülmesi yönünde hızlı bir çalışma yapılmaktadır. Bizler bugünden çalışmalarımızı yoğunlaştırmamamız halinde bu fırsatı elimizden kaçırmış olacağız'' dedi.

-ALTERNATİF LİMAN ARAYIŞLARI-

Gürdoğan, son yıllarda üretimin yoğunlaştığı Çin'de, önemli limanlarda yaşanan yoğunluktan dolayı gelişmiş ülkelerin alternatif liman ve ulaşım güzergahları aradığını ifade eden Gürdoğan, şunları söyledi:
''Bunun için arayışlar Trabzon üzerinde yoğunlaşmaktadır. Hatta bir çok ülke tarihi İpek Yolu'nu yeniden faaliyete geçirmek için çalışmalarını hızlandırmış bulunmaktadır. Bu kapsamda da özellikle Karadeniz sahil kesiminde bulunan ülkelere ait limanların değeri kat kat artmaktadır. Özelleştirme kapsamında bulunan Gürcistan'ın Poti Limanı'nın değeri 2 yıl içinde 5 katı değere ulaşmıştır. Bütün bunlar bizlere göstermektedir ki, yakın bir gelecekte Doğu Karadeniz, dünyanın önemli lojistik merkezi olacaktır. Bu nedenle, bütün kesimlerin el birliği içinde bu imkandan Trabzon'u faydalandırmak açısından hızlı bir çalışma içine girerek, Trabzon Limanı bitişiğinden başlamak üzere küçük liman alanının Lojistik Merkezi haline dönüştürülmesi için altyapı çalışmalarına başlanmalıdır

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler