Trabzon Şırnak ile eşit
Geçen yıl, toplam ihracatın yüzde 50,3'ünü İstanbul firmaları gerçekleştirirken, Tunceli'de ihracat kaydedilmedi. Türkiye geçen yıl 152,6 milyar dolarlık ihracat ile tarihi bir rekora imza attı. İhracat hacminin, firma vergi kimlik numaralarının bağlı ol
Yayınlanma:
Geçen yıl, toplam ihracatın yüzde 50,3'ünü İstanbul firmaları gerçekleştirirken, Tunceli'de ihracat kaydedilmedi.
Türkiye geçen yıl 152,6 milyar dolarlık ihracat ile tarihi bir rekora imza attı. İhracat hacminin, firma vergi kimlik numaralarının bağlı olduğu illerdeki dağılımına bakıldığında iller arasındaki uçurum dikkati çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, İstanbul dışındaki 79 ilin toplam ihracat hacmi İstanbul'un ihracat hacmini yakalayamadı.
Geçen yıl gerçekleştirilen toplam ihracatın yüzde 50,3'ünü, 76 milyar 672 milyon 937 bin dolar ile İstanbul firmaları yaptı.
İstanbul'u 12 milyar 597 milyon 660 bin dolar ile Kocaeli, 11 milyar 125 milyon 193 bin dolar ile Bursa, 8 milyar 663 milyon 535 bin dolar ile İzmir izledi.
İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Gaziantep, Manisa, Denizli, Hatay, Adana, Sakarya, Kayseri, Mersin, Konya, Trabzon ve Şırnak'tan oluşan 16 il milyar dolarlık rakamları yakalarken, ihracatın yüzde 92'sini bu iller gerçekleştirdi.
İhracatı en düşük 5 il, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan, Bitlis ve Erzincan oldu.
İstatistiklere göre, Tunceli'de 2012 yılında ihracat kaydedilmezken, 3 milyon 57 bin dolarlık ihracatın hangi ile ait olduğu belirlenemedi.
GİZLİ VERİ NE KADAR?
İllere göre ithalat rakamları incelendiğinde de, 2012 yılında gerçekleştirilen 236 milyar 536 milyon 949 bin dolarlık toplam ithalatın yüzde 50,6'sını İstanbul firmaları yaptı.
İstanbul söz konusu dönemde 119 milyar 604 milyon 201 bin dolar ithalat gerçekleştirirken, Ardahan 10 bin dolar, Tunceli de 18 bin dolar ile en düşük ithalat yapılan şehirler oldu.
Veri gizliliği nedeniyle, il bilgisi gizlenen veriler ''Gizli Veri'' adıyla listede ayrı olarak yer aldı.
''Gizli veri'' isimli parametre Türkiye ithalatından 39 milyar 473 milyon 520 bin dolar pay aldı. Bu rakam ithalatın yaklaşık yüzde 16,7'sine denk geldi.
Gizli veri olarak adlandırılan ithalat, petrol ve doğalgaz ihraç eden ülkelerin fiyatlarının afişe olmasını istememesi nedeniyle gizli tutulmasından kaynaklanıyor. Belirsiz olarak ifade edilen ithalat ve ihracat kalemleri ise şehri tespit edilemeyen kalemleri içeriyor.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.