Trabzon turizmine şişman ambargosu

Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Çalköy beldesi sınırları içerisinde kalan ve dünyanın 2. En uzun mağarası olarak bilinen Çal mağarasını son zamanlarda meydana gelen şiddetli yağmur harabeye çevirdi. Tahta yolları çürüyen mağarayı ziyarete gelen fazla kil

Trabzon turizmine şişman ambargosu
Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Çalköy beldesi sınırları içerisinde kalan ve dünyanın 2. En uzun mağarası olarak bilinen Çal mağarasını son zamanlarda meydana gelen şiddetli yağmur harabeye çevirdi. Tahta yolları çürüyen mağarayı ziyarete gelen fazla kilolu insanların girişine içeride bulunan tahta merdivenin çürüdüğü gerekçesiyle izin verilmiyor. Küflenme tehdidi altındaki mağara, projektörler hasar görünce sokak lambaları ile aydınlatılıyor.
 
SELE MARUZ KALDI
 
Trabzon'un Düzköy ilçesi Çalköy beldesinde bulunan ve Trabzon Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde, "Dünyanın en uzun 2. mağarası" olarak gösterilen Çal Mağarası, ilgisizliğin kurbanı oldu. Yapılan tespitlerde, kullanılabilen uzunluğu 8 kilometreyi aşan, içindeki gölü, su bacaları ve muhteşem görüntü veren sarkıt ve dikitlerle dikkat çeken Çal Mağarası, son 2 yılda peş peşe sel faciasına maruz kaldı. Mağaranın içinden geçen dere yükseldi, bir kilometreyi bulan tahta yolları ve aydınlatma cihazlarını yerle bir etti, mağaranın girişini viraneye çevirdi. 
 
ŞİŞMANLARA YASAK
 
Kullanılabilen alan yönüyle dünyanın en uzun 2. mağarası olan Çal mağarası, benzerleri günde binlerce kişiyi ağırlarken, Bu doğa harikası yer ayda ancak birkaç yüz kişi tarafından ziyaret ediliyor. Çünkü mağaranın içi tam bir viraneye döndü. Selden hasar gören mağaranın yürüyüş parkurundaki tahta yolları çürüdü. İşletmeciler, fazla kilolu insanlara utana sıkıla, ‘gezmeniz tehlikeli, tahta kırılabilir' uyarısı yapıyor.
 
YARALANMALAR OLDU
 
Mağarayı 2000 yılında Özel İdare'den kiralayan Nedim Demir, şartname gereği bu tür durumlarda yeniden donanımı yapması gereken Özel İdare'ye defalarca başvurdu, sonuç alamadı. Demir, kendi imkânlarıyla mağaranın içinde tahtadan 150 metre yol yaptı, bazı yerleri onardı. Ancak çürük yerlerin sayısı fazla olduğu için zaman zaman ziyaretçiler kazaya maruz kaldı, yaralananlar oldu. Mağaranın içinde bazı bölümlerde koku oluşmaya başladı. kablolar ve projektörler kullanılamaz hale geldi. Nevzat Demir, kabloları kendi elleri ile yeniledi, projektörlü aydınlatma cihazları pahalı olduğu için mağaranın içine, ilkel bir görüntü verse de mecbur kaldığı için ucuz olan sokak lambaları koydu. 
 
KAYMAKAM VE MÜDÜR İLGİLENİYOR AMA!
 
Astım hastalığına da iyi geldiği belirlenen Çal Mağarası'na gelen ziyaretçi sayısının iyice 
azaldığını kaydeden Nedim Demir, "İnsanların bu doğa harikasına ilgisiniz azalması, bu şartlarda beklenen gelişme. Mağaraya gelen ziyaretçilerden biraz kilosu fazla olanları girmemeleri konusunda utana sıkıla uyarıyoruz, çünkü tahta yollar her an çökebilir. Her açıdan burada sıkıntılar var, çeşitli projeler hazırladık, Özel İdare'ye takıldık. Kaymakamlığımız ile İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız'ın büyük çabalarına rağmen sorunları bir türlü aşamıyoruz. Buradan daha küçük ve özelliği az mağaraları başka ülkelerde günde binlerce kişi geziyor, burada ziyaretçi sayısı günde 20 -30'u bulmuyor" diye dert yandı.
 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler