Trabzon Valisi'nin hedefi ne?

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Doğu Karadeniz'i bütün Karadeniz havzasının çekim merkezi yapma hedefinde olduklarını bildirdi. Kızılcık, 2-4 Kasım tarihleri arasında Trabzon'da, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Karadeniz Ekonomik İşbirliği

Trabzon Valisi'nin hedefi ne?

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Doğu Karadeniz'i bütün Karadeniz havzasının çekim merkezi yapma hedefinde olduklarını bildirdi.

Kızılcık, 2-4 Kasım tarihleri arasında Trabzon'da, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi ve TUSKON işbirliğiyle düzenlenen Karadeniz İş Forumu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, foruma katılan konukların ve gerekse Türk iş adamlarının organizasyondan son derece memnun kaldığını belirtti.

Karadeniz İş Forumu'nun Trabzon'da düzenlenmesinin, organizasyonun başarılı geçmesinde çok büyük etkisi olduğunu ifade eden Vali Kızılcık, kente 13 Karadeniz bölge ülkelerinin yanı sıra Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den iş adamlarının geldiğini vurguladı.

Vali Kızılcık, bu organizasyonun yerel firmaların dışa açılma merkezi işlevini üstlendiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Bu insanların büyük bölümü, kısa bir süre sonra uluslararası piyasalara çıkacak ve ihracatçı olacak. Bölge ülkelerinden, Türk girişimcilerine çok önemli proje teklifleri geldi. Bu sektörlerin başlıcaları inşaat, gıda ve turizm. Örneğin Azerbaycan'dan yol inşaatı talebi var. Daha çok Balkan ülkelerine tur düzenleyen firmalardan, büyük teklifler geldi. Bölgedeki kış turizmi merkezleri ile Sümela Manastırı ve Trabzon Ayasofya Müzesi gibi anıtlara tur düzenleme ve işbirliği talebi var. Ayrıca gıda ve gıda ürünlerinde de önemli görüşmeler yapıldı. Bunların başında süt ürünleri, baklagiller, su ürünleri hazır gıda gibi alanlara geliyor.'

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın globalleşen, bölgesel rekabetin ve bölgesel aktörlerin ön plana çıktığı dünyada bir taraftan küresel düzeyde yaşanan gelişmeleri yerel düzeye aktarırken, diğer taraftan da yerel potansiyeli, varlıkları, üstünlükleri ve özgünlükleri küresel pazarlara taşıyacak çalışmalar yapacağını belirten Vali Kızılcık, şunları kaydetti:

'Burada hem küresel şartların iyi yorumlanması ve yerele iyi aktarılması hem de yerel potansiyelin tespiti ve toplanan yerel, bölgesel bilginin yapılacak organizasyonlarla ve kurulacak ağlarla küresel piyasalara özgün ürünler veya hizmetler halinde sunulması, pazarlanması, teknik kapasitesi yüksek, uzmanlaşmış bir kurum olan ajansın en büyük görevlerinden birisi olacaktır. Ajans aynı zamanda uluslararası düzeyde organizasyonlar ve tanıtımları bizzat yapacak, aynı zamanda bu tanıtımlardan sorumlu birimlere, kurum ve kuruluşlara her türlü desteği sağlayacaktır.'

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise foruma katılanların çok ince bir elemeden geçtiğini, katılımcıların yüzde 98'inin bölgeden ürün alabilecek ve bölgenin turizm potansiyelini değerlendirebilecek iş adamlarından seçildiğini ifade etti.

Kaldırım, forumla asıl amaçlarının, ürün ihraç etmenin yanı sıra girişimcilerin dışa açılımının sağlanması ve uluslararası ağların oluşturulması olduğunu belirterek, bu hedefe ve bölgenin uluslararası piyasalarda tanıtılması stratejisine bu tür organizasyonlarla adım adım yaklaşılacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler