Trabzon ve D.Karadeniz demiryolu istiyor

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, demiryolu bağlantılarının olmaması nedeniyle Doğu Karadeniz limanlarının uluslararası ticarette tercih edilme oranın her geçen gün azaldığını belirterek, bölgenin dış

Trabzon ve D.Karadeniz demiryolu istiyor

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, demiryolu bağlantılarının olmaması nedeniyle Doğu Karadeniz limanlarının uluslararası ticarette tercih edilme oranın her geçen gün azaldığını belirterek, bölgenin dış ticaretinin artırılması için Batum-Sarp ve Hopa Limanı'na ulaşacak demiryolu bağlantısının bir an önce sağlanması gerektiğini belirtti.

Gürdoğan, Doğu Karadeniz'in 4 bin yıllık köklü tarihi boyunca tarihi İpekyolu güzergahında ve geçiş noktasında bulunmasının yanında, her dönemde doğu ile batı arasında yapılan transit ticarette çok önemli rol oynadığını ifade etti.

Lojistikte gerekli altyapı yatırımlarının yapılmasıyla Doğu Karadeniz illeri ve limanlarının, Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya arasındaki mal ticaretinde önemli konuma ulaşacağını ve yeniden lojistik ve ülkeler arası mal ticaretinin yönlendirildiği bölge haline geleceğini kaydeden Gürdoğan, uluslararası ticarette söz sahibi olabilmenin, yeterli ve gelişmiş bir ulaşım altyapısıyla mümkün olacağına dikkati çekti. Gürdoğan, "Rekabet üstünlüğü sağlamada en önemli husus, muhakkak ulaşım sistemindeki avantajların yakalanmasıdır. Ulaşım sistemleri içinde rekabet üstünlüğü yakalayabileceğimiz sistemin en önemlisi de demiryolu taşımacılığıdır" dedi.

Doğu Karadeniz'deki limanların demiryolu bağlantılarının olmaması nedeniyle uluslararası ticarette her geçen gün tercih edilme oranının azaldığını dile getiren Gürdoğan, Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri arasındaki mal hareketleri ve transit ticaretin, demiryolu bağlantıları ve lojistik altyapı imkanları yeterli olan rakip ülke limanlarına kaydığına işaret etti. Gürdoğan, "Bugün Avrupa ile Orta Asya bölgesi arasındaki mal hareketleri Romanya'nın Köstence, Bulgaristan'ın Varna, Ukrayna limanları ile Gürcistan’ın Batum, Poti limanları ve Rusya'nın Karadeniz Bölgesi limanları arasına, Orta Doğu ile Orta Asya bölgesi arasındaki mal hareketleri ise Dubai, Mısır ve İran limanları üzerinden yine Gürcistan, Rusya ve Ukrayna limanlarına kaymış bulunmaktadır. Oysa ki geçmiş yıllarda bu mal hareketleri bölgemiz limanları üzerinden yapılmaktaydı" diye konuştu.

-"Batum-Hopa demiryolunun avantajı"

Gürdoğan, dünya mal ticaretini yönlendiren lojistik konteynır firmalarının, Batum ve Poti limanlarını uğrak destinasyonlarına ilave ederek gerekli altyapılarını bu limanlarda yapmaya başladığını kaydetti. Bundan dolayı Doğu Karadeniz'in demiryolu ağına bağlanması önceliğinin, iç hat demiryolu bağlantısı yerine yük potansiyeli daha yüksek olan ve çok daha düşük maliyetle yapılabilecek Batum-Hopa demiryolu bağlantısıyla sağlanması gerektiğine işaret eden Gürdoğan, "Fayda maliyet ekseninden bakıldığında en fizibıl hattın bu hat olduğu açıkça ortaya çıkacaktır" ifadesini kullandı.

Ahmet Hamdi Gürdoğan, Hopa Limanı'na 33 kilometre gibi çok kısa mesafesindeki Batum demiryolu hattı konusunda, 1999 ve 2000 yıllarında Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı'ndan bağlantının fizibıl bulunduğu, stratejik önem ve üstünlüğe sahip olduğunun kendilerine bildirildiğini belirterek, "Bu demiryolu hattının öncelikli olarak Hopa Limanı, ardından Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu üzerinden Samsun hattına bağlanması, sonrasında da hızlı tren hattı olarak planlanan Erzincan hattına bağlanması, Doğu Karadeniz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

“DÜNYA TİCARET YOLU 180 Km. GÜNEYİMİZDEN GEÇİYOR.

BİZ DEMİRYOLUNA BAĞLANMAYI BEKLİYORUZ.”

 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Yönetim Kurulu adına Şube Başkanı   Mustafa Yaylalı da şu açıklamada bulundu;

 

Asrın projesi Marmaray’ın ve eklentilerinin tamamlanmasından sonra Avrupa’nın en batısı, Asya’nın en doğusuna ülkemiz üzerinden demiryolu ile kesintisiz olarak bağlanmak üzeredir. Ülkemizin stratejik projelerinden olan Kars – Tiflis – Bakü Demiryolu Projesinin kısa süre sonra tamamlanması ile de Hazar Bölgesi bu hatta dahil olacaktır. Dünya ticareti bu önemli projelerle ülkemizi önemli bir geçiş noktası olarak belirlemiş olacak iken, buna stratejik bir başka proje olan “Basra Körfezi – Trabzon” bağlantısı da eklenince kentimiz de tarihi ticaret kenti olma özelliğini hızla geri kazanacaktır. Trabzon, özellikle ülkemiz sınırlarında kalan Mardin – Diyarbakır – Erzincan – Trabzon Demiryolu hattı ile kuzey – güney bağlantısını da sağlayan bir hattın lojistik öneme sahip bir noktası olacaktır. Yani tüm bu projelerle Trabzon dünyaya açılacaktır.

 

Trabzon’u lojistik merkez haline getirecek ve bu stratejik projelerin bir parçası olacak “Trabzon – Erzincan Demiryolu Projesi” önemli aşamalar kat etmiştir. Daha önce birçok ulaştırma planlarında yer alan ve Hudut Kapısı - Mardin – Diyarbakır – Erzincan – Trabzon ana projesi içerisinde gösterilen bu bağlantıyı şimdiki cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN da başbakanlığı döneminde işaret etmiştir. Kentimiz için önemli gördüğümüz bu projenin takipçisi olduğumuzu, bu projenin kentin önemli beklentilerinden biri olduğunu yaklaşan genel seçimler öncesi tüm kamuoyu ile de paylaşmak isteriz. 

Sadece Trabzon için değil, ülkemizin gelecek vizyonu içerisinde önemli bir bağlantıyı da içerecek öneme sahip bu projenin gerçekleşmesi için artık “SÖZ” bekliyoruz. Ülkemiz bu kadar büyük gelişmeler kat etmiş iken, maliyeti, stratejik getirisi yanında önemsenmeyecek noktada kalan bu proje için hep birlikte takipçi olacağımıza kamuoyu önünde “SÖZ” veriyoruz. Karşılığında da başlanıp tamamlanması için mutlaka “SÖZ” bekliyoruz.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler