Trabzon'a dev yatırım

Artık su akar, Türk bakar sözü tersine dönmeye başladı. Son yıllarda özellikle Çaykara, Hayrat ve Of Dereleri üzerine kurulan HES'lerle bölgenin her anlamda canlanmasına büyük katkı sağlanması hedefleniyor. Karadeniz Bölgesi'nde yıllardır söylenegelen, 'S

Trabzon'a dev yatırım

Artık su akar, Türk bakar sözü tersine dönmeye başladı. Son yıllarda özellikle Çaykara, Hayrat ve Of Dereleri üzerine kurulan HES'lerle bölgenin her anlamda canlanmasına büyük katkı sağlanması hedefleniyor.

Karadeniz Bölgesi'nde yıllardır söylenegelen, 'Su akar Türk bakar' söylemi son dönemlerdeki yatırımlarla tersine dönmeye başlayacak. Trabzon'un Of, Çaykara ve Hayrat İlçeleri sınırlarındaki dereler üzerine kurulma çalışmaları süren HES'lerle ülke ve yöre ekonomisine katkı sağlanması hedeflenirken, derelerin boşa akmasının da önüne geçilmiş olacak. Beş işadamının Çaykara İlçesi sınırları içerisinde Çamlıkaya HES yatırımı için bir araya gelerek çalışmalara başlamasının ardından Hayrat İlçesi Yeniköy sınırları içindeki Balaban Deresi üzerinde Trabzon Enerji A.Ş., ile İçtaş firmasının ortaklaşa yapacakları üç mikro HES'in de şantiye kurulum çalışmaları start aldı.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Trabzon Enerji A. Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cirav, Kemerçayır, Üçhanlar ve Üçharmanlar olmak üzere üç HES Projesi'nin hayata geçirileceğini ve şu anda şantiye kurulum aşamasında olduklarını söyledi. Projenin Trabzon Enerji A.Ş ile İçtaş firması ile yüzde 50'şer ortaklı olarak yürütüleceğine işaret ederek, Kemerçayır ve Üçhanlar'ı kendilerinin, Üçharmanlar'ı da İçtaş firmasının taahhüdünde olacağını belirtti.

Projelerin müteahhitliğini yapacak firmanın ise gerçekleştirilecek ihale sonrası belirleneceğine vurgu yapan Trabzon Enerji A.Ş Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Cirav, Trabzon'da Trabzon Enerji A.Ş'nin 18 ortaklı olduğunu ve ilk kez bu kadar çok ortaklı bir şirket tarafından bu tür büyük bir projenin yürütüldüğünü söyledi. İhtiyaç duyulan bir dönemde bu tür projelerin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Cirav, Trabzon'un en büyük sorunu olan bir araya gelememe konusunda, sözkonusu projenin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Cirav; projenin teknik yönü hakkında da şu bilgileri verdi:

PROJELERİN TEKNİK BİLGİLERİ
“Üç projede de toplamda yaklaşık olarak 2 km tünel olacak ve birbirleriyle bağlantıları sadece aynı dere üzerinde olmalarından kaynaklanıyor, HES'ler mesafe olarak birbirlerine yaklaşık olarak 2'şer km uzaklıkta olacak. Projeler 30-40 milyon dolar arasında bir yatırım olacak. HES'lerin yapımı sırasında 3 yıl için 300-350 civarında işçi çalıştırılması planlanıyor ve bu da o bölgede istihdama katkı sağlayacaktır. Sözkonusu yatırımla bölgede 200 milyon kw/s enerji üretilmesi hedefleniyor. Bu yatırımla bölgenin en önemli hammade kaynağının işletilerek ülke ekonomisine kazandırılmasını hedefliyoruz.Bizim projemiz ve aynı amaçlı diğer projeler tamamlanıp hayata geçirildiğinde bölgenin bölgemiz için de önemli bir canlanma görülecektir.”

YÖRE HALKI BİLGİLENDİRİLDİ
Cirav, şantiye kurulum aşamasında olan HES'ler için çevreye etkileri, çevreye istihdam ve ekonomiye katkıları anlamında vatandaşlarla bilgilendirme toplantısı yapıldığını, Üç projenin de ÇED raporlarını yapan Selin İnşaat yetkilileri, proje ortakları ile yapımcı firma temsilcilerinin katıldığı vatandaşı bilgilendirme toplantısı oldukça olumlu geçtiği dile getirdi. Cirav, geniş katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda ÇED raporunu hazırlayan firma çevreye duyarlılık konusunda, teknik ekip ise yatırımların hangi aşamalar ile gerçekleşeceği ve alınan tedbirleri yöre insanına anlatıldığını belirterek, “Toplantıya katılan yöre halkının soruları dinlenerek, teknik ekip tarafından cevaplandırıldı. Mikro Hes'lerin yapımı sürecinde atıkların nasıl bertaraf edileceği, inşaatın yaratacağı varsayılan çeşitli sorunların, varsa doğaya etkisinin nasıl telafi edileceği ve imalatın nasıl gerçekleştirileceği, yöre insanına sağlayacağı istihdam konularında geniş bilgiler aktarıldı. Sözkonusu bölgede daha önce bir MİKRO HES yapıldığı için halkın bu konuda bilinçli olduğunu . öğrenildi. Yöre insanının yatırımın başarı ile gerçekleşmesi için yol gösterici tutumu ise takdirle karşılandı.

2004'te Trabzon Enerji A.Ş olarak kuruldu. Aslan Yıldırım'ın bu projenin hayata geçmesindebüyük gayreti vardı giden Hüseyin Yavuzdemir'in de öyle.
Cirav, projelendirmelerin devam ettiğini ve ay sonu civarında Üçharmanlar tarafından işe başlamayı düşündüklerini ifade eden yetkililer, Üçharmanlar'ı IC İçtaş İnşaat Holding'in Kemerçayır ve Üçhanlar'ı Trabzon Enerji A.Ş'nin taahhüdünde olacağını bunun yanında üç projenin müteahhitliğini de İçtaş'ın yapacağını vurguladılar. İhale yapılacak ve ana firma müteahhitliği yürütecek. Taşeron firmalar olacak. Dahakapsamlı büyük tarafından yapılacak iki mikro HES ile İÇTAŞ'ın bir micro HES projesi ile ilgili Yeniköy'de vatandaşa yönelik bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda söz konusu çalışmayla bölgeye sağlanacak katkılar ve HES'lerin inşası sürecinde çevreye herhangi bir olumsuz etkinin olmaması için alınan önlemler anlatıldı.

Nurgul KURUM

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler