Trabzon'a en güzel armağan
Vali Nuri Okutan, Muhteşem Süleyman, kılıcının üzerinde hamsi motifi işletecek, zaferden zafere koşarken sırtında Trabzon ketanından gömlek giyecek kadar Trabzonludur ve ufkunu da Trabzon'dan almıştır Tarihin yetiştirdiği en büyük devlet adamlarından bi
Vali Nuri Okutan, Muhteşem Süleyman, kılıcının üzerinde hamsi motifi işletecek, zaferden zafere koşarken sırtında Trabzon ketanından gömlek giyecek kadar Trabzonludur ve ufkunu da Trabzon'dan almıştır
Tarihin yetiştirdiği en büyük devlet adamlarından biri ve özellikle de kanun koyucu ve uygulayıcılıkta önder olan Kanuni Sultan Süleyman'ın 514. Doğum yıldönümü anısına Trabzon Valiliği tarafından 2 eser yayınlandı.
Trabzon Valiliği Kültür Yayınları kapsamında yayınlanan eserlerin ilki Doç. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu ile Yrd. Doç. Dr. Nazım Kuruca tarafından hazırlanan, Trabzon ve Kanuni Sultan Süleyman ismini taşıyor.
120 sayfalık eserde 16. yüzyılda Trabzon ve havalisi ile birlikte Kanuni'nin doğumu ve padişahlık dönemindeki gelişmeler anlatılıyor.
İkinci eser ise Fairfax Downey'in, Kanuni Sultan Süleyman adlı kitabın çevrisinden yayınlandı. Çevirisi 1948'de Enis Behiç Koryürek tarafından yapılan 300 sayfalık eser 15 bölümden oluşuyor.
Trabzon Valisi Nuri Okutan'ın eserlerin sunuş kısmında yer alan ifadelerinde, Anadolu coğrafyasının vatan haline getirilmesinde katkısı bulunan ilim, devlet ve sosyal adamların bugünkü ve gelecek kuşaklara iyi anlatılması gerektiğine işaret ederek şu görüşlere yer verdi:
Bize düşen görev, ana damarlarla aramızdaki bağı kesmemek için okumak, Mevlana'yı, Yunus'u
. Okumak ve anlamaktır. Okudukça göreceğiz ki, bizler bütün dünyayı sevgiyle aydınlatan büyük bir ışığın mirasçılarıyız. Tek yapmamız gereken bu ışığın önündeki perdeleri kaldırmaktır ve bunun için okumaya ve Büyük Atatürk'ün dediği gibi çalışkan olmaya ihtiyacımız vardır.
Trabzon'da doğan Kanuni'nin devlet adamlığı yanında bir ilim ve sanat insanı olduğuna da dikkati çeken Nuri Okutan, Kanuni Trabzon'da yetişerek sultanlığı hizmet makamı olarak görür. Kanuni, sultanlığı alemlere nizam vermek, yeryüzünde adaleti sağlamak, hâkim kılmak için kullanmıştır. Muhteşem Süleyman, kılıcının üzerinde hamsi motifi işletecek, zaferden zafere koşarken sırtında Trabzon ketanından gömlek giyecek kadar Trabzonludur ve ufkunu da Trabzon'dan almıştır dedi.
Her iki kitabın ilk olarak 8 bin adet bastırıldığı ve ücretsiz dağıtılmaya başlandığı da bildirildi.