Trabzon Valiliği tarafından bir süredir çalışmaları devam eden 'Süt Bitkiciliğinin Yaygınlaştırılması' projesi kapsamında Sakarya'dan davet edilen ekip çalışmalarını Trabzon Valiliği A Toplantı Salonu'nda katılımcılara anlattı.
Programa Sakarya'dan süs bitkiciliği üzerine çalışan 2 kooperatif, üretici birliği başkanı ile süs bitkiciliği pazarlaması yapan üretici firmaların yanı sıra Trabzon'dan da üreticiler katıldı.
Trabzon Valisi Nuri Okutan, esas amacın Doğu Karadeniz'de çay ve fındığın yanında yeni bir gelir, ürün demeti sunmak olduğunu söyledi. Vali Okutan, Sakarya'daki birikimin bir fırsat olduğunu ifade ederek, Oradaki birikimleri buraya aktarmak da bir fırsat' dedi.
Vali Nuri Okutan, süs bitkiciliğinin yaygınlaştırılması için birlikteliğin şart olduğuna işaret ederek şunları söyledi: Bu proje çok önemli. Sakarya'da süs bitkiciliği üretimi daha önce ufak ufak zaten vardı. Fakat, onların organize edilmesi ve bir plan dahilinde dünyayla rekabet edebilir hale getirilmesi, kamu sektörü ile özel sektörün çalışması ile mümkün olmuştu. Biz Trabzon olarak buna eklenebiliriz. Bunun için gayretli bir şekilde çalışmalıyız. Geçtiğimiz dönemde Türkiye bu ürünler için yurt dışlına çok para aktardı. Halbuki bu ürünlerin merkezleri bizim tabii hayatta var. Yapılan şey buralardan alıp, İtalya'ya, Fransa'ya götürmüşler ve Türkiye'ye parayla satmışlar. Şimdi Sakarya'dan gelen bu arkadaşlarımız gibi kahraman insanlar çıktı. Çalıştılar, üretim yaparak süs bitkilerini önce Türkiye içine daha sonra yurtdışına pazarlanabilir hale getirdiler.
'Süs Bitkiciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi'nde sözleşmeli çiftçilik modeli uygulanacağının altını çizen Vali Okutan, Trabzon'da bin dönüm arazi bulmak mümkün değil. Ancak şunu yapabiliriz, iyi organize olursak 5 dönümden beş yüz tane arkadaş buluruz. 2 bin 5 yüz dönüm araziye ulaşırız, 2 bin 5 yüz dönüm arazide bir cinsten bitkimiz elimizde olacak. Bunu teker teker herkesin ayrı ayrı pazarlaması mümkün değil. Bunu yurt içinde tek başına pazarlamanın da imkanı yok. Özel çalışmayla, özel fiyatlarla gidilecek. Ve bunlarla deneyimli olan kuruluşlarla gitmek gerekiyor. Bunun bir örgütlenmesi gerekecek. Tepede uluslar arası düzeyde, takipçisi, pazarlayıcısı, geliştiricisi, liderliği yapan firmalar onun altında da daha alt firmalar ile çiftçilerimiz olacak. Sakarya bunun örneğini oluşturdu. diye konuştu.
Sakarya ile Trabzon'un iklim özelliklerinin birbirine çok benzediğini ifade eden Vali Okutan, Üretilebilecek ürünlerin önemli bir kısmının anavatanı burası, ikinci bir avantaj bu işin içinde bizzat bulunmuş koordine etmiş, sürüklemiş bir birikime sahip olmamız söz konusu. Sanayici arkadaşlarımızın, firma sahibi arkadaşlarımız süs bitkisi ile Türkiye'den sayılı firmaların bizimle iç içe oluşu onların üzerinde bir kredimiz oluşu, bizimle daha önceki çalışmalardan dolayı güvenmeleri önemli bir fırsattır. Burada küçük küçük arazilerde ama birleşerek, bir el ile koordine ederek güç birliği yapabiliriz, güçlerimizi birleştirerek, çay ve fındığın yanında yeni bir ticari metaa ve tarımsal ürün üretebiliriz. ifadelerini kullandı.
Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Kaçar, Trabzon Valisi Nuri Okutan'ın Sakarya Valiliği döneminde başlattığı 'Süs Bitkiciliği Projesi' ile çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirterek, Türkiye'de dış mekan süs bitkiciliği anlamında en fazla üretim yapan il konumuna geldiklerini söyledi. Kaçar, çalışmaları hakkında bilgi verirken başarıya ulaşmalarındaki etkenler hakkında da detaylı bilgiler sundu. Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Kaçar hazırladıkları proje kapsamında 275 çiftçiye 482 bin 200 dış mekan süs bitkisi fidanı dağıtıldığını ve son beş yıl içinde Sakarya'da büyük gelişmeler yaşandığını kaydetti. Kaçar, süs bitkiciliğinin şehrin ekonomisi üzerine etkilerinden de söz ederek, 12 bin civarında ilave istihdama vesile olduğunu dile getirdi.
Trabzon İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ulu, Trabzon'da uygulanmakta olan boylu süs bitkisi ve ekonomik getirisi yüksek projelerle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Ulu, konuşmasını şöyle sürdürdü: İlçelerde yapmış olduğumuz toplantılarda özellikle ekonomik getirisi yüksek projelerle bağlantılı boylu süs bitkisi yetiştiriciliğine ilişkin duyurularımızı yaptık ve projenin tanıtımı amacıyla bütün ilçelerde toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarda bize gelen talepleri yeniden değerlendirdik ve bu aşamadan sonra uygulamakta olduğumuz eğitim çalışmalarına başladık. Teorik ve uygulamalı eğitim kapsamında boylu süs bitkisi yetiştiriciliği ile ilgili üniversite ayağı, Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü olarak beraber yürüttüğümüz çalışmalarda sadece boylu süs bitkiciliği kapsamında bize başvuran kişi sayısı 144. Bu bizim açımızdan son derece sevindirici. Şu anda bu 144 kişiye teorik ve uygulamalı eğitimleri gerçekleştireceğiz. Bizim istediğimiz Sakarya'daki mevcut sistemle ilgili işbirliği ve bunu talep edeceğiz. Bu projede yer verdiğimiz türler, yöreye özgü hızlı yetişebilecek, ekonomik değeri yüksek olan türler. Bunlar bizim belirlediğimiz türler. Ağırlıklı olarak ıhlamur, mavi ladin, Avrupa Ladini, Sedir, şimşir, orman gülü gibi bitkiler üzerinde çalışıyoruz.