Trabzon'a proje getir parayı al!
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), tarihi ve turistik mekanlarının yanı bazıları endemik çok sayıda bitki ile hayvan türüne evsahipliği yapan, akarsuları, gölleriyle farklı güzellikleri birarada barındıran Doğu Karadeniz'de turizmi geliştirmek amacıyl
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), tarihi ve turistik mekanlarının yanı bazıları endemik çok sayıda bitki ile hayvan türüne evsahipliği yapan, akarsuları, gölleriyle farklı güzellikleri birarada barındıran Doğu Karadeniz'de turizmi geliştirmek amacıyla hazırlanacak projelere toplam 5 milyon lira destek verecek.
''Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'' kapsamında verilecek destekten yararlanmak için başvuruların bu ay sonuna kadar merkezi Trabzon'da bulunan DOKA'ya yapılması gerekiyor.
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de, turizm konusunda ciddi bir hedef oluştuğunu, Doğu Karadeniz'de de DOKA olarak turizmi çok ciddi şekilde gündeme aldıklarını, önemli hedefler ortaya koyduklarını belirtti.
Turizmin Doğu Karadeniz'de halen istenen seviyede olmadığını, destek verdikleri projelerin hayata geçmesiyle yüz güldürecek seviyeye geleceğine inandıklarını ifade eden Kaldırım, ''2010 Yılı Mali Destek Programı''nda bölge turizminin gelişmesi için 86 projeye 22 milyon 504 bin lira destek verdiklerini ifade etti.
''2011 Yılı Mali Destek Programı'' çerçevesinde, 12 Ağustos 2011'de yeniden teklif çağrısına çıktıklarını ve başvuruların 30 Eylül'de sona ereceğini belirten Genel Sekreter Kaldırım, ''Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'' kapsamında hazırlanacak projelere 5 milyon lira destek vereceklerini söyledi.
Bu rakamların bölge turizmi için çok ciddi kaynaklar olduğuna işaret eden Kaldırım, ''Turizm yatırımlarında doğa tahrip edilmemeli. DOKA olarak projelere, bölgemizdeki turizm potansiyelini bilinçli ve en iyi şekilde getiri sağlayacak, profesyonel bir yapıya kavuşturmak için destek veriyoruz. Bu bölgemizin turizmi ve geleceğimiz için hayati önem taşıyor. Karadeniz'in yükselmesinin, ekonomik gücünün artmasının öncelikli kaynağı turizmdir'' dedi.
-''TURİZM İHRACATÇI BİR SEKTÖRDÜR''-
Kaldırım, turizmin ihracatçı bir sektör olduğunu, bölgedeki sermayenin gelişmesinde ihracatçı sektörlerin çok önemli fonksiyonu bulunduğunu, kültürel ve turizm zenginliklerinin ortaya çıkartılmasının bölgenin ekonomik potansiyeline katkı sağlayacağını vurguladı.
Sürdürülebilir turizmin önemine de değinen Kaldırım, ''Turizmin sürdürülebilirliğinin sağlanması, bu alanda kaynak oluşturan bölgesel veya yerel kültürel ve doğal değerlerin korunup geliştirilerek, çekiciliğinin devamının sağlanmasıyla mümkündür. Turizm bölgemiz için önceliklidir ve Doğu Karadeniz geleceğini turizmden kazanacak. DOKA olarak biz de buna katkı sağlamaya çalışıyoruz'' dedi.
Doğu Karadeniz'de, turizmde bazı eksiklikler bulunduğunu belirten Kaldırım, ''Doğu Karadeniz kitle turizmine çok uygun değil, bu nedenle bölgemizi ilgilendiren alternatif turizm çok önemli. Kitle turizminde harcanan miktarın 4-5 katını alternatif turizm yapan insanlar harcıyor. Dolayısıyla alternatif turizmin bölgeye çok ciddi katkısı olacağını düşünüyorum. Bu sebeple yörede alternatif turizm geliştirilmeli ve çeşitlendirilmeli. Dünyada çok hızlı gelişen bir kırsal turizm var. Türkiye'ye yeni yeni giriyor. Bu tür modellerin bölgede yaygınlaştırılması önemlidir'' şeklinde konuştu.
-TURİZM GELİŞTİRİLİRKEN DOĞA KORUNMALI-
Çetin Oktay Kaldırım, bu yıl yapacakları 5 milyon liralık destekle Doğu Karadeniz'in doğal yapısı ve kaynaklarının korunmasını, yörenin tarihi, doğal ve kültürel potansiyelinin harekete geçirilmesini, turizmin çeşitlendirilmesini, alternatif turizm modellerinin geliştirilmesini, sürdürülebilir turizm altyapısının ortaya çıkarılmasını, mekan ve yaşam kalitesinin artırılmasını, bölgedeki illerin markalaştırılmasını hedeflediklerini ifade etti.
Kaldırım, yöreye gelen turist sayısını ve ortalama kalış süresini artırarak, turizm sezonunun genişletilmesini ve Doğu Karadeniz'in bir cazibe merkezi haline getirilmesini amaçladıklarını da vurguladı.
Turizmde uluslararası platformlarda tanıtım yapılmasının önemine de vurgu yapan Kaldırım, bu yıl ilk defa yurt dışında yapılan tanıtımların bölge turizmine ciddi katkı sağladığını, özellikle Dubai ve Suudi Arabistan turizm fuarlarında yapılan tanıtımla bölgeye Ortadoğu'dan gelen turist sayısının yüzde 40-50 oranında arttığını, Çin ve Uzakdoğu'dan gelen turist sayısında ise artış sağlandığını, hatta Yeni Zelanda'dan bile yöreye turistlerin geldiğini söyledi.
-PROJE BAŞINA 100 BİN İLE 400 BİN LİRA DESTEK VERİLECEK-
DOKA tarafından 5 milyon lira destek verilecek olan ''2011 Yılı Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı''na, turizm çerçevesinde hazırlanacak projeler ile bakanlıklara bağlı kurum, kuruluş ve enstitülerin yanı sıra kaymakamlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge, il ve ilçe müdürlükleri, üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları, kooperatifler, il özel idaresi, belediyeler ve bağlı kuruluşlar ile köy muhtarlıkları, köylere hizmet götürme ve sulama birlikleri başvurabilecek.
Ajansın faaliyet gösterdiği Trabzon, Gümüşhane, Rize, Artvin, Giresun ve Ordu'da yapılması gereken projelere, proje başına 100 bin ile 400 bin arasında mali destek sağlanacak. Destekten yararlanmak için başvuruların bu ay sonuna kadar merkezi Trabzon'da bulunan DOKA'ya yapılması gerekiyor.