Trabzon'a yakışmayan birincilik

Trabzon'u, İstanbul ve Ordu izliyor. El yapımı silah imalatında Karadeniz illerinin en yoğun iller olduğu kaydedildi.RAPORDA zor coğrafya nedeniyle basit atölyelerde ve ilkel tezgahlarda silah yapıldığı kaydedildi.Genel Müdürlük ortaya çıkarılan 37 imalat

Trabzon'a yakışmayan birincilik

Trabzon'u, İstanbul ve Ordu izliyor. El yapımı silah imalatında Karadeniz illerinin en yoğun iller olduğu kaydedildi.

RAPORDA zor coğrafya nedeniyle basit atölyelerde ve ilkel tezgahlarda silah yapıldığı kaydedildi.Genel Müdürlük ortaya çıkarılan 37 imalathaneden 30'unun Doğu Karadeniz Bölgesi'nde olduğunu ve fabrikasyon silahların pahalı olması nedeniyle vatandaşın el yapımı silahlara yöneldiğini rapor etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi, ABD'nin Irak'a gönderdiği silahların kayıt altına almasının ardından, silah kaçakçılığı olaylarında azalma olduğunu rapor etti. Türkiye genelinde yapılan araştırma ve istatistik çalışmalarında el yapımı silah kaçakçılığında Trabzon yüzde 77 pay ile birinci sırada yer aldı. Trabzon'u İstanbul ve Ordu izledi. Silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyon istatistiklerinde de yüzde 80'le birinci sırada yer alan Trabzon'u yüzde 78'le Mardin izliyor. Üçüncü sırada ise yüzde 76 ile İstanbul bulunuyor.

TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 50 AZALMA VAR

Türkiye'ye Irak ve Suriye'den kaçak yollarla giren silahların kayıt altına alınmasının ardından, silah kaçakçılığında yüzde 50 azalma olduğu ortaya çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi tarafından hazırlanan rapora göre, Irak ve Suriye sınırından ülkemize sokulan fabrikasyon silahların ABD'nin 2003 yılında askeri müdahalesi sonrasında, Irak güvenlik güçlerinin kullanımı için gönderilen silahlar olduğu belirtildi. İz sürme çalışmaları kapsamında, ABD'li yetkililer ile temasa geçildiği belirtilen raporda, kayıt dışı silahların kaçağa kaymaması için yeni alınan silahları kayıt altına alınmasının sağlandığı ileri sürüldü. ABD tarafından yeni silahların kayıt altına alınmasının ardından silah kaçakçılığında yüzde 50'ye varan bir gerileme yaşandığı belirtilen raporda, silah kaçakçılığının azalmasına neden olan etkenler sıralandı:

İşte o etkenler:

* ABD tarafından Irak'ın yeniden yapılandırılması kapsamında finanse edilerek, alınan yeni silahların kayıt altına alınması

* Irak hükümetinin silah kaçakçılığına engel olmak için almış olduğu proaktif önlemler

* TSK'nın sınır ötesi operasyonları

* Silah kaçakçılarının birçoğunun cezaevinde bulunması

* Silah ve mühimmat kaçaklığında etkin mücadele

EL YAPIMI SİLAH ARTTI

El yapımı silahlarda ise büyük bir artışın yaşandığı belirtilen raporda, bu tür silahların özellikle Karadeniz'in doğusunda yapıldığına dikkat çekildi. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde usta çırak ilişkisiyle halen yasa dışı el yapımı silah imalatının yapıldığı belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi: "Artvin, Rize, Trabzon, Samsun, Gümüşha-ne, Giresun ve Ordu illerimiz el yapımı silahların yoğunlaştığı yerlerdir. Kontrolü zor olan yüksek, dağlık ve ormanlık kesimlerinde veya yerleşim yerleri dışında bulunan basit atölyelerdeki ilkel tezgahlarda, bu bölge-de yaşayan ve bu işi kendilerine meslek edinmiş şahıslar tarafından imal edilmektedir. Ayrıca fabrikasyon silahlara ulaşmadaki zorluk ve yüksek fiyat-tan dolayı el yapımı silahlara yönelme olduğunu görülmektedir".

37 İMALATHANENİN 30'U KARADENİZ'DE

Kaçıkçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın düzenlediği baskınlarda, ortaya çıkarılan 37 silah imalat-hanesinin 30'u Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tespit edildi. Bu bölgede yasadışı imalathanelerinde üretilen el yapımı silahlar, ülkenin değişik yerlerine pazarlanma veya nakil sırasında ele geçirildiği belirtildi. El yapımı silah kaçakçılığında yüzde 77 ile Trabzon birinci sırada yer aldı. İstanbul yüzde 26 ile ikinci, Ordu ise yüzde 23 ile üçüncü sırada yer aldı.

Silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyon istatistiklerinde de yüzde 80'le birinci sırada yer alan Trabzon'u yüzde 78'le Mardin izliyor. Üçüncü sırada ise yüzde 76 ile İstanbul bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler