Trabzon'a yat limanı!
Eşsiz doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Doğu Karadeniz, yat turizmiyle de adını duyurmak istiyor. Yat limanı eksikliği bulunan yörede yat turizmiyle birlikte turizm gelirinin büyük ölçüde artacağı belirtiliyor.İl Kültür ve Turizm Müdürü
Eşsiz doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Doğu Karadeniz, yat turizmiyle de adını duyurmak istiyor. Yat limanı eksikliği bulunan yörede yat turizmiyle birlikte turizm gelirinin büyük ölçüde artacağı belirtiliyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzon'un kruvaziyer turizminde denizcilerin uğrak yeri olduğunu belirterek, kentin yat turizmine de uygun hale getirilmesiyle deniz turizminde daha da büyük önem kazanacağını söyledi.
Doğu Karadeniz'de önemli bir liman kenti olan Trabzon'un, barındırdığı tarihi varlıklar ve doğal güzelliklerle yılda yüz binlerce turisti ağırladığını bildiren Kansız, şehrin deniz turizminde de önemli aşamalar kaydettiğini anlattı.
Sadece bu yıl içerisinde, gemi turu kapsamında Trabzon Limanı'na 19 kruvaziyer geminin demirlediğini, 20 bini aşkın turistin kenti gezdiğini belirten Kansız, şöyle devam etti:
"İstanbul, Antalya, Kuşadası, Marmaris gibi merkezlerin ardından Türkiye'de kruvaziyer turizminde önemli bir noktada yer almaktayız. Artık Türkiye'deki sayılı limanlardan biri olarak gemileri ağırlıyoruz. Bu tür gezi programlarında turistler genellikle kültür turizmine yoğunlaşıyor. O açıdan çok büyük bir zenginliğe sahibiz. Kentimize deniz yoluyla gelen turistler, tarihi Sümela Manastırı'nı, Ayasofya Müzesi'ni, Ortahisar mevkisini ve kent içini gezerek turlarını tamamlıyorlar."
Kansız, Trabzon'da var olan deniz turizmi potansiyelinin yat turizmine de uygun hale getirilmesinin, kentin deniz turizminden alacağı payı büyük ölçüde artırabileceğini vurgulayarak, "Sadece Trabzon'da değil Doğu Karadeniz'de yat turizmi ne yazık ki fazla gelişmemiş. Eğer sahil şeridi ve Trabzon kıyılarında yat limanları oluşturulursa, yörenin turist sayısı çok daha fazla artar. bu da hem sosyal hem ekonomik anlamda kente zenginlik katacaktır" diye konuştu.
-Trabzon Yat ve Yelken Spor Kulübü Başkanı Yılmaz-
Trabzon Yat ve Yelken Spor Kulübü Başkanı Cem Yılmaz ise Trabzon'un bir deniz kenti olduğunu belirterek, "Ancak denizi yeterince kullanmıyoruz" dedi.
Trabzon için denizin "öylesine bir su birikintisi" olmadığını ifade eden Yılmaz, "Sümela Manastırı, Uzungöl'ü, Ayasofya Müzesi ile sadece yurt içinde değil yurt dışında da tanınan Trabzonumuzda sadece yeşillikler değil, mavilikler de önem kazanmalı" diye konuştu.
Kulüplerinin, Trabzon'un bir deniz kenti olmasının yanında spor ile bütünleşmiş olduğu gerçeği de göz önüne alınarak kurulduğunu dile getiren Yılmaz,
"Uzun uğraşlar sonucunda hayalimizi gerçekleştirdik ve kulübümüzü kurduk. Kulübümüz sayesinde Trabzon hem sportif hem de toplumsal alanda bir açığını kapatmış oluyor" dedi.
Bölgede yat limanı konusunda büyük eksiklikler olduğunu anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
"Yörede marina olabilecek limanların sayısının azlığı, turizm açısından önemli kayıp. Ayrıca yat turizmiyle ilgili sosyal tesislerin de bulunmaması, Doğu Karadeniz'de yat turizminin gelişememesinin nedenleri arasında yer alıyor."
Yılmaz, yatçılığın geliştirilmesiyle Trabzon'a yatlarla birlikte gelecek olan doğaseverlerin kentte birkaç gün kalmasının ekonomik anlamda büyük girdiler oluşturacağını vurgulayarak, "Yat turizminin bölgede başlatılması, kentin ve yörenin tanıtımına da büyük katkılar sağlar" diye konuştu.
-Akyazı Projesi içerisinde yat limanı da var-
Trabzon'un Akyazı beldesinde dolgu çalışmaları başlatılan Akyazı Projesi içerisinde bir de yat limanı yer alacak.
Dolgu çalışmaları süren proje kapsamında Trabzonspor'un maçlarını oynayacağı modern bir stadyum, spor tesisleri, idari tesisler, fuar alanı, oteller, rekreasyon alanı ve plajın yapılması planlanıyor. Proje içerisinde bir de yat limanının olması öngörülüyor.