Trabzon'da 2.Sümela manastırı

Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu döneminden kaldığı sanılan 2 katlı kilise, yoldan 200 metre yukarıda olup dağın içerisine oyularak yapılmış. Kiliseye köy yolundan yukarıya doğru çıkılıyor, belli bir kısmı patika olup diğer kısmının yolu yok. Kilisenin iç

Trabzon'da 2.Sümela manastırı

Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu döneminden kaldığı sanılan 2 katlı kilise, yoldan 200 metre yukarıda olup dağın içerisine oyularak yapılmış. Kiliseye köy yolundan yukarıya doğru çıkılıyor, belli bir kısmı patika olup diğer kısmının yolu yok. Kilisenin içerisi 1 ana bölüm ve 3 odadan oluşurken, dışarıda 2 tane su deposu var.

Bu su depolarında, önceden ziyarete açıkken gelen misafirlerin dilekte bulundukları ve içine belli bir miktar para attıkları, böylece çocuklarının olabileceği inancını taşıdıkları öğrenildi. Tavanlarındaki resimlerin tahrip edildiği, bazı Rumca yazıların görülebildiği kilisede, ayrıca içeriye ışık alması için yapılan havalandırma delikleri de dikkat çekiyor. Kilisenin duvarları ise defineciler tarafından kırılarak, zemini kazılmış ve aşırı tahribata uğramış.

Mahalle sakinlerinden Ahmet Sağlam, köyün eski adının Pedromida olduğunu ve burada daha önce Pedro adında bir papazın yaşadığını ve bu bölgenin adının da Mida olduğunu anlattı.

Pedromida (Papaz Pedro'nun bölgesi) olarak geçtiğini, papaz öldükten sonra ise kilisenin sahipsiz kaldığını söyleyen Sağlam, 45 sene öncesine kadar kilisenin ziyaret edilebilir halde olduğunu ifade etti. Sağlam, sahip çıkan olmayınca kilisenin definecilerin altın aradıkları mekân haline geldiğine dikkat çekti ve yetkililerin sahip çıkması gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler