Trabzon'da bakırcılar zamana ayak uydurdu!

Geçmişte Trabzon'dan Osmanlı saraylarına gönderilen ancak artık unutulmaya yüz tutan bakır eşyalar, tarihi bakırcılar çarşısındaki ustalar tarafından modernize edilince yeniden ilgi görmeye başladı.Kemerkaya Mahallesi'ndeki tarihi bakırcılar çarşısında ür

Trabzon'da bakırcılar zamana ayak uydurdu!

Geçmişte Trabzon'dan Osmanlı saraylarına gönderilen ancak artık unutulmaya yüz tutan bakır eşyalar, tarihi bakırcılar çarşısındaki ustalar tarafından modernize edilince yeniden ilgi görmeye başladı.

Kemerkaya Mahallesi'ndeki tarihi bakırcılar çarşısında üretilen ve bir dönem evlerde kullanıldığı için oldukça rağbet gören bakır eşya, alüminyum ile teflon gibi ürünlerin ortaya çıkmasının ardından artık mutfakta eskisi kadar rağbet görmüyor. Eskiden gelin olacak genç kızların çeyizlerini dahi süsleyen bakır kaplar, son günlerde mutfaktaki yerini alamayınca hediyelik ya da süs eşyası olarak üretilmeye başlandı.

Bu nedenle bakır ustaları ve esnaf da hem geçimlerini sağlamak hem de unutulmaya yüz tutmuş bölgeye has bakır eşyayı yaşatmak için geçmişte evde kullanılan üstten saplı ocak kazanlar, bakraçlar, ibrikler, güğümler, süt ve hoşaf tasları, hamur leğenleri, maşrapalar, kapaklı sahanlar ve tencereler gibi birçok bakır eşyayı bugüne uyarlayıp süsleyerek müşterilerine satıyor.

Böylece geçimlerini de sağlayan esnaf, aynı zamanda bölgeye özgü bakır eşyanın geleceğe taşınmasına vesile oluyor.

Bakırcılar çarşısı esnafından Ecevit İskender, bakır eşyaya eskiden olduğu kadar ilgi duyulmadığını anlatarak, kendilerinin de geçmişte ürettikleri bu tür eşyaları daha modern hale getirerek dekoratif amaçlı ve hediyelik eşya olarak müşterilerine sunduklarını anlattı.

Son beş yıldır bakırdan farklı özel ürünler üretmeye başlandığını söyleyen İskender, eskiyi hatırlamak isteyen insanların da bu tür eşyaya ilgi göstermeye başladığını dile getirdi.

İskender, yeni neslin ilgisini çekmek için bakır eşyaları daha modern ürettiklerini anlatarak, "Eskiyi yeniden yaptığımız için, bakıra ilgi var. Eskiden kapaklı ya da kertikli sahanlar vardı, onların yerine daha çok oval sahanlar tercih ediliyor. Sonuçta yaptığınız iş güzel ve başarılı olunca herkes ilgi gösteriyor" ifadesini kullandı.

BAKIR MAŞRAPAYLA SU İÇMEK İNSANA ZEVK VERİYOR

İlde 55 yıldır bakır ustalığı yapan Emin Özkara da artık bakırın mutfakta tercih edilmediğini anımsatarak, "Bakır çok güzel bir maden. Maşrapayla içilen suyun lezzeti çok daha başkadır. Bakır maşrapayla su içmek insana zevk veriyor. Mutfaktaki bakırın yerini alüminyumlar ve çelikler aldı ancak bakırın yerini hiçbir şey tutmaz. Bakır ile pişirilen yemeğin tadı bambaşkadır" diye konuştu.

Müşterilerinin evlerinden getirdikleri eski bakırları yeniden kendilerine işlettiklerini belirten Özkara, "Müşterilerimiz bize getirdikleri eski bakır eşyayı işlendikten sonra annesinin hatırası olarak bir köşeye koyarak koruyor. Az da olsa bu eşyayı evde kullananlar oluyor" dedi.

Bakırcılar çarşısından bakır eşya satın alan Esra Bayraktar da "Babaannemin, dedemin ve anneannemin kullandığı bakır eşyayı evde kullanarak büyüklerimizi hatırlıyoruz. Bu nedenle eski bakır eşyayı hatıra olarak saklıyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler