Trabzon'da bir garip öykü!
Böbrek yetmezliği sonucu yaklaşık 2,5 yıldır Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hemodiyalize giren Ahmet Paslı, bir süre önce evinde aniden rahatsızlanınca aynı hastanenin Acil Servisi'ne kaldırıldı. Acil Servis’teki tetkiklerinin ardından h
Böbrek yetmezliği sonucu yaklaşık 2,5 yıldır Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hemodiyalize giren Ahmet Paslı, bir süre önce evinde aniden rahatsızlanınca aynı hastanenin Acil Servisi'ne kaldırıldı. Acil Servis’teki tetkiklerinin ardından hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi'ne kaldırılan Paslı, bir süre sonra beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından ailesiyle temasa geçilerek organ bağışı konusunda izni alındı. Paslı'nın karaciğeri yapılan operasyonun ardından Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde "Fulminan hepatit" teşhisiyle tedavi gören 22 yaşındaki yeni evli Nuriye Aksu isimli hastaya nakledildi.
Genç kadının 2-3 gün içersinde karaciğer bulunamaması halinde yaşamını kaybedebileceği ortaya çıktı.
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatörlüğü Dr. Sevtap Ekim, bu yıl içinde 6 beyin ölümü bildirmelerine rağmen ailelerin hiçbirinden organ bağışı konusunda izin alamadıklarını belirterek organ bağışı konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırdı.
Türkiye'de binlerce organ bekleyen hasta bulunduğuna dikkat çeken Dr. Ekim, "Organ nakli için 2 kaynak vardır, canlıdan ve beyin ölümü gerçekleşen kişinin yakınlarının hastanın organlarını bağışlamasıdır. Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi organ nakli koordinatörlüğü olarak bizde bu konuda elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Bu yıl içinde 6 beyin ölümü bildirdik fakat hiçbirinin aile izni alınamadı. Ancak 17 Mayıs 2011 tarihinde hastanemizde 2,5 yıldır hemadiyalize giren hastamız Ahmet Paslı, evinde aniden rahatsızlanarak acil servisimize başvurdu.
Hastamıza beyin kanaması tanısı konularak yoğun bakım ünitesine yatırılmıştır. Hasta takip ve tedavi edilirken, 24 Mayıs 2011 tarihinde beyin ölümü tanısı konulmuştur. Aileyle görüşülmüş ve aile organ bağışında bulunmuştur. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı ile bağlantıya geçilerek sonrasında tüm gece boyu süren yoğun bir sürece girildi. Hasta kronik böbrek yetmezliği hastası olduğu için sadece karaciğeri kullanılabildi” dedi.
KTÜ Organ Nakli Cerrahı Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz, Uzm. Dr. Gültekin Hoş ve ekibi tarafından saatler süren operasyonla karaciğerin başarılı bir şekilde çıkarıldığını kaydeden Dr. Sevtap Ekim “Sabaha karşı Sağlık Bakanlığı’nın ambulans uçağıyla organ, Malatya İnönü Üniversitesi’ne gönderilmiş ve 22 yaşında acil listesinde olan hastaya takılmıştır” diye konuştu.
Beyin ölümü gerçekleşen hastanın organ nakli beklediğini de hatırlatan Dr. Ekim, "Değerli hastamız Ahmet Paslı böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giriyordu. O da organ bekliyordu ama olamadı. Ailesi ‘dertlinin halinden dertli anlar, biz insanlara örnek olalım’ diyerek çok ulvi bir karar vermiş ve hiç tanımadıkları 22 yaşında ölmek üzere olan bir gence hayat armağan etmişlerdir" şeklinde konuştu.