Trabzon'da bu meslek yaşatılmaya çalışılıyor!

Trabzon'daki tarihi Alacahan'da açılan kurslarla bir zamanlar gelin adaylarının çeyizlerinin vazgeçilmezi olan "el işlemeli yorganlar" yeniden gün yüzüne çıkartılıyor.Trabzon Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Fatma Tomar, geçmişte çok önemli meslek olan yo

Trabzon'da bu meslek yaşatılmaya çalışılıyor!

Trabzon'daki tarihi Alacahan'da açılan kurslarla bir zamanlar gelin adaylarının çeyizlerinin vazgeçilmezi olan "el işlemeli yorganlar" yeniden gün yüzüne çıkartılıyor.

Trabzon Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Fatma Tomar, geçmişte çok önemli meslek olan yorgancılığın, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer aldığını söyledi.

Yorgancılığa yeniden dikkati çekmek istediklerini belirten Tomar, "Yorgancılık geçmişte önemli olduğu için yorgana yönelik talep de fazlaydı. Talebin fazla olması da mesleğe ilgiyi artırıyordu. Biz de bu kapsamda tarihi Alacahan'da kadınlar olarak yorgancılık sanatını yaşatmak için el işlemeli yorgan üretiyoruz" diye konuştu.

Tomar, geçmişte el işlemeli yorganların, genç kızların çeyizlerinin vazgeçilmezi olduğuna dikkati çekerek, günümüzde yün ve pamuktan üretilen el işlemeli yorganlar yerine kullanımı daha pratik olan fabrika ürünlerinin tercih edildiğini kaydetti.

Bu durumun mesleğe olan ilgiyi azalttığını dile getiren Tomar, yorgancılık sanatının kaybolmasını istemediklerini vurguladı.

Tomar, bu nedenle tarihi Alacahan'da yorgancılık kursu düzenlediklerini anlatarak, "Amacımız kaybolmaya yüz tutmuş sanatımızı unutturmamak ve kadınlarımızın aile bütçelerine katkıda bulunabilmelerini sağlamak. Kursumuz yeni olmasına rağmen katılım oluyor. Kadınlarımız hem üretiyor hem de ürettikleri ürünü Alacahan'da pazarlayabiliyor. Bu sayede aile bütçelerine de katkı sağlamış oluyorlar. İnşallah açtığımız kurs sayesinde yorgancılığa dikkati çekebiliriz" şeklinde konuştu.

Tomar, yorgancılık sanatını el işlemeli yorganlar dışında farklı eşyalarda da kullanacaklarına işaret ederek,  el işlemeli yorganlara özellikle yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini anlattı.

Talebe göre yorgan ürettiklerini ifade eden Tomar, "Bir yorganın üretimi işçiliğine göre 3 gün ile 1 hafta arasında değişiyor. İşimizi severek yapıyoruz ve Alacahan'da sanatımızın yeniden ilgi göreceğine inanıyoruz. El yapımı yorganlar eskiden olduğu gibi yeniden çeyizlerin olmazsa olmazı olacaktır" dedi.

HERKESİN SAĞLIK AÇISINDAN TERCİH ETMESİ GEREKİYOR

Kursiyerlerden 29 yaşındaki Gülten Karagöz de  tesadüfen başladığı yorgancılık kursu sayesinde el işlemeli yorganların ne kadar sağlıklı olduğunu öğrendiğini söyledi.

Hatice Ömeroğlu ise kursa farklı şeyler öğrenmek için başladığını anlatarak, "Yorgancılık önceden beri ilgimi çekiyordu. Kısa süre oldu kursa başlayalı ama memnunum. Hem sanat öğreniyorum hem de yaptığım ürünleri satarak elde ettiğim gelirle aile bütçeme katkıda bulunuyorum" diye konuştu.

Kız kardeşinin bir ay içerisinde evleneceğini belirten Ömeroğlu, yorgancılık sanatı unutulmasın diye kardeşinin çeyizi için el işlemesiyle seccade yaptığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler