Trabzon'da bu yola isyan var!
Trabzon Çevre Gönüllüleri Samsun-Sarp arasında yaylaları birleştiren yeşil yol projesinin kırsal bölgelerde yaşayan insanlara hiçbir katkı sağlamayacağını ve onların böylebir yola ihtiyacı olmadığını açıkladı. Platform adına açıklama yapan Sami Koç, “Yolu
Yayınlanma:
Trabzon Çevre Gönüllüleri Samsun-Sarp arasında yaylaları birleştiren yeşil yol projesinin kırsal bölgelerde yaşayan insanlara hiçbir katkı sağlamayacağını ve onların böylebir yola ihtiyacı olmadığını açıkladı. Platform adına açıklama yapan Sami Koç, “Yolun betonlaşmayı hızlandıracağını ve turizmi de öldüreceğini iddia etti.
TRABZON Çevre Gönüllüleri Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize- Artvin-Sarp yaylalarını birleştiren ‘Yeşil yol’ ‘Yaylaları Birleştirme’ projesi ile ilgili gazeteciler cemiyetinde basın toplantısı düzenlendi. Karadeniz halkının Artvin'den Samsun'a kadar kırsal bölgelerinde yaşayan yerel insanların böyle bir yola ihtiyaçları olmadıkları belirtildi. Trabzon Çevre gönüllüleri adına bir konuşma yapan Sami Koç, “'Yeşil Yolun' hizmet amaçlı olamayacağını, Artvin'den Samsun'a geleneksel yayla kültürünü tehdit edeceğini, betonlaşmayı hızlandıracağını, yöre ve bölge su kaynaklarını kaybedeceğini, köylülerin kadimden beri olagelen arazi-mera kullanım haklarının önemli ölçüde ellerinden alınacağını ön görüyoruz” dedi.
Turizm amaçlı olduğu iddia edilen bu projeden turizmcilerin de bilgisi olmadığını iddia eden Koç, “Kaldı ki bu yayla turizmini öldürecek bir yoldur. Gürcistan sınırından samsuna kadar Doğu Karadeniz yaylalarını birleştirme amaçlı bir projenin 2013 yılı içinde başlatıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane'de kısmen başlatılan bu projede yol güzergâhı 1700-2300 metre kotlarının üstünde mera ve yayla alanlarından geçirilecektir. Yol yapımına başlanmakla birlikte ortada bir proje ve fizibilite (yapılabilirlik) yoktur. Yılın 6 ayı 1700 metre ve üstü kotlarda kar kalınlığı 2-5 metreyi bulmaktadır. Teknik zorluklar, maliyetler bir yana böyle bir projenin gerekliliği ve önceliği sorgulanmamıştır. Her şeyden önce denilebilir ki bu yol talep ağırlıklı değil arz ağırlıklıdır. Karadeniz halkının Artvin'den Samsun'a kadar kırsal bölgelerinde yaşayan yerel insanların böyle bir yola ihtiyaçları yoktur” şeklinde konuştu.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.