Trabzon'da daha serbest piyasa paneli
Elektrik Üreticileri Derneği Genel Başkanı Önder Karaduman, son 12 yılda enerji sektörüne 50 milyar dolar yatırım gerçekleştirildiğini söyledi. 2012 yılında 242 milyon kilovat saat üretim gerçekleştirildiğini, yılda ortalama yüzde 7 talep artışı yaşana
Elektrik Üreticileri Derneği Genel Başkanı Önder Karaduman, son 12 yılda enerji sektörüne 50 milyar dolar yatırım gerçekleştirildiğini söyledi. 2012 yılında 242 milyon kilovat saat üretim gerçekleştirildiğini, yılda ortalama yüzde 7 talep artışı yaşanan sektörde sınırda bulunduğunu belirterek yeni yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Elektrik Piyasası Sektör Değerlendirme Toplantısı” 1-2 Mart 2013 tarihleri arasında Trabzon Zorlu Grand Otel’de başladı.
EPDK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Göktaş, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Elektrik Üreticileri Derneği Genel Başkanı Önder Karaduman, Kurul Üyeleri, Enerji Bürokrasisinin değerli yöneticileri ve sektör üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan, Önder Karaduman elektrik üretiminin 242 milyon kilovat saat gerçekleştiğini söyledi. Karaduman, burada önemli olan kurulu güce ilave edilen yüzde 90 gibi bir kapasiteyi özel sektör tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu ifade etti.
Özel sektörün son 12 yıllık süreçte sadece üretim boyutunda 50 milyar dolara yakın bir yatırım gerçekleştirmiş olduğunu ifade eden Karaduman, “Bu hakikaten çok büyük bir başarıdır. Bu sayede ülkemizde her evde ampuller yanmaya ve sanayide motorlar kesintisiz sürdürmeye devam etmektedirler. Yıllardır süregelen ‘Türkiye bir gün elektriksiz kalacak’ söylemleri bu yatırımlar sayesinde gerçekleşmiştir.
Bu başarıda işte bugün burada bizlerle beraber olan birçoğu da dernek üyemiz olan özel sektörün çok büyük katkısı vardır. Ben şahsen her bir yatırımcıyı, ülkemizdeki şartları çok iyi bilen biri olarak, bir kahraman olarak görüyorum. Huzurlarınızda hepsini tebrik ediyorum. Bu başarıda hiç kuşkusuz ki çok büyük bir gayretle sektörün serbestleşmesi ve istikrarlı bir şekilde gelişim gösterebilmesi için uğraşan her zaman özel sektörün yanında önünü açmaya çalışan bürokratlarımızı ve EPDK’daki arkadaşlarımızın da çok büyük bir payı olduğu gerçeğini de burada söylemek istiyorum.” dedi.
“Hedef daha serbest ve rekabetçi bir piyasa”
“Bu başarıyı devam ettirmemiz gerekmektedir” sözleri ile katılımcılara seslenen Önder Karaduman, tüm gayretlere rağmen halen tam serbest ve rekabetçi bir piyasa hala hayata geçirilemediği, yatırım ortamının serbest ve tam rekabetçi piyasa olmadığını. Sorunsuz olmadığımızı daha doğrusu hepimizi biliyoruz, görüşlerini dile getirdi.
“Üretimde ağırlık kamuda, özel sektör ancak yüzde 40’a yükseldi.”
Son 4 yılda elektrik dağıtım ihalelerinde çok aşamalar kaydedilmiş olmakla birlikte kamunun üretimdeki ağırlığı ne yazık ki halen devam etmekte olduğunu ifade eden Karaduman, “ Serbestleşme sürecinin 2001 yılından buyana başlamasından beri üretimde özel sektörün payının hala yüzde 40’lara ulaşmış olması sürecin daha da hızlanmış olması gerektiğinin en önemli göstergesidir.” Şeklinde konuştu.
Karaduman, üretim özelleştirilmelerinin geçte olsa başlamış olması aslında bizim için ümit verici bir gelişme olabileceğine vurgu yaptı. Ve “Bu gün elektrikte üretim sektörünün durumuna baktığımızda umut verici bir çok gelişmenin yanında geleceğe yönelik bazı kaygılarımızın da var olduğunu söylemek isterim” dedi.
“Yıllık talep artışı yüzde 7’nin altına düşmüyor. Yeni üretim yatırımlarına ihtiyaç devam ediyor”
“Bilindiği gibi Türkiye 2002 yılından bu yana dünyada Çin’den sonra Türkiye en fazla talep artış hızına sahip olan ülkedir” sözlerine yer veren Karaduman daha sonra şunları söyledi:
“Son 10 yıl içerisinde krizlere rağmen ortalama yıllık talep artışımız yüzde 7’nin altına düşmemiştir. Gelecek 10 yılda da EİAŞ’ın senaryolarına göre bu talebin yine böyle devam edeceği öngörülmektedir. 2012 yılı içerisinde kurulu gücümüzün yaklaşık 4 bin megavat artışla 57 bin megavata ulaşmış olması kuşkusuz ki çok önemli bir gelişmedir. Ancak emre amade kapasiteme zinde 41 bin megavatlar düzeyinde olduğu da gözden kaçırılmamalıdır. 2012 yılındaki puandı 39 bin megavatlara ulaştığını, üretim ve tüketim dengemizin ne kadar kritik bir sınırda ilerlediğimizi burada dikkatlerinize sunmak isterim. Bu açıdan yıllık bazda 4-5 bin megavatlık üretim yatırımlarının hız kesmeden devam ediyor olması önümüzdeki yıllarda arz güvenliği riskimizi minimize edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. “
“Özel sektörü teşvik edecek yeni tedbirlere gerek var”
Önder Karaduman, “Bunun için yatırımların önündeki bürokratik ve sosyal engellerin bir an önce kaldırılmasını, enerji yatırımlarını daha çok teşvik edecek tedbirlerin hızla devreye alınmasını ve beklemekteyiz. ” dedi.
Karaduman, Maliyet bazlı fiyatlandırmanın olmadığı ve geleceğe yönelik fiyat öngörülebilirliğinin sağlanamadığı bir sektörde uzun vadede fiyat istikrarını korumak çok mümkün olamayacağı bir gerçek olduğunu da dile getirdi.
İki gün sürecek toplantımızda bu sorunları birlikte ele alıp tüm sorunların kamu ve özel sektör olarak el ele vererek aşacağımıza olan inancımı yeniden vurgulamak istediğini kaydeden Önder Karaduman sözlerini şöyle tamamladı:” Umuyorum ki önümüzdeki yılar kamu özel sektör işbirliği ile sektörümüzdeki reform sürecinin hızlanarak devam edeceği, serbest, rekabetçi, istikrarlı bir piyasa yapısının tam anlamıyla hayata geçebileceği yıllar olacaktır.”