Trabzon'da deprem için korkmayın
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Bayrak, Trabzon'da 29 Mart 2011'de meydana gelen 3.0 şiddetindeki depremin, olası herhangi bir depremin öncüsü ya da habercisi olamayacağını b
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Bayrak, Trabzon'da 29 Mart 2011'de meydana gelen 3.0 şiddetindeki depremin, olası herhangi bir depremin öncüsü ya da habercisi olamayacağını bildirdi.
Prof. Dr. Bayrak, yaptığı yazılı açıklamada, KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi arasında yapılan işbirliğiyle son yıllarda bölgede kurulan 4 istasyon aracılığıyla depremselliğin sürekli olarak gözlemlendiğini belirtti.
Bölgenin tarihsel ve aletsel dönem deprem aktivitesine bakıldığında, yıkıcı büyük depremlerin oluşmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Bayrak, şöyle devam etti:
''Ayrıca bu bölgede çok büyük yıkıcı deprem oluşturabilecek Kuzey Anadolu Fayı gibi büyük bir fay sistemi yoktur. Bu deprem bölgedeki normal aktiviteye bağlı olarak küçük çaplı fayların hareketi ile meydana gelmiştir. Sürekli olarak gözlenen bölgemizde bu depremin herhangi bir depremin öncüsü veya habercisi olduğunu söylemek imkansızdır. Böyle bir tahminde bulunmak için bölgede oluşan deprem sayısında bir artışın olması gerekmektedir. Ayrıca eldeki bilimsel verilerle ve bu büyüklükte bir depremi dikkate alarak Trabzon ve civarının birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını söylemek olanaksızdır.''
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde depremlerin büyük kısmının deniz içerisinde olduğuna dikkate çeken Bayrak, ''Bölgede oluşan en büyük deprem 20 Haziran 2008 tarihinde Eynesil açıklarında büyüklüğü 4.2 ile meydana gelmiştir. Karadeniz sahili boyunca Batum'dan Romanya'ya kadar uzanan fay zonunda geçtiğimiz yüzyılda 1959 yılında büyüklüğü 6.2 olan Batum depremi oluşmuştur'' ifadelerini kullandı.