Trabzon'da Doğa Turizmi...
Trabzon'un sahip olduğu alternatif turizm potansiyellerinin tespiti ve planlı bir şekilde koruma-kullanma dengesi içerisinde ülke turizmine kazandırılmasına yönelik izlenecek olan stratejileri belirleyip eylem planı haline getirmek amacıyla gerçekleştiril
Yayınlanma:
Trabzon'un sahip olduğu alternatif turizm potansiyellerinin tespiti ve planlı bir şekilde koruma-kullanma dengesi içerisinde ülke turizmine kazandırılmasına yönelik izlenecek olan stratejileri belirleyip eylem planı haline getirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın yanı sıra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Trabzon Belediye Başkan Vakili Hüseyin Turan, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Bölge Müdür Vekili Hasan Terzioğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, sivil topluk kuruluş temsilcileri ile ilgili kurumların daire amirleri katıldı.
Doğa turizminin geliştirilmesi, Trabzon'un doğa turizmine konu olacak seçkin özellikli sahalarda hangi aktivitelerin yapılabileceği konusunda görüşmelerin yapıldığı toplantıda konuşan Vali Kızılcık, bölgenin kalkınması ve turizmin geliştirilme için tüm kurumların kendilerine özgü turizm mastır planı hazırlandığını kaydetti.
Vali Kızılcık, yaklaşık 3 yıldan beri Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) koordinasyonuyla Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, “Özellikle ‘Yeşilyol Projesi’ adı altında Samsun’dan Artvin’e kadar yaylaların birbirine bağlantısını sağlayan yolların standardını yükseltmeyi hedefliyoruz. Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı çerçevesinde belirli yerlerde turizm merkezlerinin oluşturulması hususu da var. Yürütülecek olan çalışmalar neticesinde turizm merkezleri ile doğrudan bağlantılı olacağız. Doğa turizmini icra edebilmek için konaklama yerlerine, turizm tesislerine ihtiyaç var. Orada yaşayan vatandaşlarımızın eğitimi de çok önemlidir. İşte bu noktada tüm kurum ve kuruluşlarımız ile bu tür mastır planı çalışmalarında koordineli hareket etmek zorundayız” diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığının koordinesinde bölgede doğa turizmi mastır planı çalışmalarının da yürütüldüğünü ifade eden Kızılcık, ilgili kurumlardan turizm mastır planına katkı vermelerini talep ederek, yapılan toplantının uygulanabilir bir mastır planının altyapısını da oluşturacağına olan inancını yineledi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu ise, 2012 yılında hazırlıklarına başlanan turizm mastır planlarının taslağının hazırlandığına işaret ederek, hazırlanan bu taslağın illerdeki turizm il müdürlüklerinin birer envanteri olacağına vurgu yaptı. Yapılan çalıştayın önemine değinen Akıncıoğlu, korunan alanların ve doğa turizmine potansiyel teşkil edecek olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütçülüğü gibi planların da taslakta yer aldığını söyledi.
Akıncıoğlu, "Taslağın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu taslak planına nihai şekil verilmedi. Sizlerden buna katkı vermenizi istiyoruz. Turistler gittikleri yerin tarihi ve turistik yerlerini, doğal güzelliklerini görmek ve yöresel lezzetlerini tatmak isterler. Deniz, kum ve güneş turizmi yılda 1-2 oranında artarken çevre bilinci, eğitim ve eğlenceye yani doğa turizminin gelişmesine yönelik turizm ise yüzde 15 oranında artmaktadır. Dünyada turizm pastası 1 trilyon dolar iken şuanda 2 trilyon dolardır. Bu trend eko turizmine yani doğa turizmine doğru kaymaktadır. İşte biz ülke olarak doğal güzelliklerimizi iyi tanıtıp, yörede yaşayan insanların bu pastadan daha fazla pay almasını sağlamalıyız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından hazırlanan taslak planı hakkında Bölge Müdür vekili Hasan Terzioğlu, bilgilendirme sunumu gerçekleştirirken, projeye katkı yapmak üzere toplantıya katılan yetkililere de söz verildi. Toplantıya katkı sağlayanlar görüşlerini açıklarken, projenin daha verimli hale gelmesi için tüm kurumlara düşen görevlerin bir koordinasyon içersinde yapılması istendi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.