Trabzon'da eğitime Obama ayarı
Sürmene kaymakamı Mustafa Özarslan, Obama'nın kızlarının gittiği okuldaki sistemi ilçeye de getirdi. İşadamlarının finanse ettiği projeyle; okullara son teknoloji geldi, her sınıf ayrı renge boyandı. Sıralarsa öğrencilerin birbirine bakacağı hale getirild
Sürmene kaymakamı Mustafa Özarslan, Obama'nın kızlarının gittiği okuldaki sistemi ilçeye de getirdi. İşadamlarının finanse ettiği projeyle; okullara son teknoloji geldi, her sınıf ayrı renge boyandı. Sıralarsa öğrencilerin birbirine bakacağı hale getirildi
Trabzon'un Sürmene ilçesindeki ilköğretim okulları, Kaymakam Mustafa Özarslan'ın attığı adımlar sayesinde dünya standartlarına kavuştu. Uzmanlardan ekip kuran kaymakam, işadamlarından topladığı parayla da sınıfları yeniden yarattı. Her şey Kaymakam Özaraslan'ın "Bir hayalim var" diyerek yola koyulmasıyla başladı. İlçeye iki yıl önce atanan Özarslan önce ilköğretim okullarının durumunu inceledi. Gördüğü manzara üzücüydü. Özarslan'ın Sürmene'ye atandığı dönemde ABD'de başkanlık koltuğuna Barack Obama oturmuştu. Özarslan, Obama'nın ilköğretim çağında iki kızının okuduğu başkent Washington'daki Sidwell Friends İlköğretim Okulu'nu internetten inceledi. Yetinmedi, okulla bağlantıya geçti. "ABD'deki çocuklar bu şartlarda okuyorsa benim öğrencilerim de aynı ortama kavuşmalı" diyerek kolları sıvadı. Önce akademisyenler, iç mimarlar, veliler, okul müdürleri ve öğretmen temsilcilerinin yer aldığı bir komite kuruldu. Ardından ilçe genelindeki 15 ilköğretim okulundaki toplam 159 sınıfla ilgili şu rapor hazırlandı: "Öğretmen elinde tebeşir, konferansçı gibi ders anlatıyor. Öğrenciler kilise düzeninde, birbirinin ensesini görerek oturuyor. Kara tahtadan ürpertici cızırtılar çıkıyor. Camlarda perde yok. Sınıfların boyası kaybolmuş. Teknoloji yok. Öğrencilerin kulağı zilde. Tek iletişim kurdukları da sıra arkadaşları. Bu haliyle çocuklarımızın dünyadaki akranlarıyla rekabet etmesini beklemek, kaplumbağadan tavşanı geçmesini istemektir."
ZİLİN YERİNİ SAATLER ALDI
Rapor ışığında model bir sınıf hazırlanarak ilçedeki hayırsever işadamlarına sunuldu. Projeyi çok beğenen işadamları yaklaşık 1 milyon lira destek sağladı. Önce zeminler değiştirildi, duvarlar her sınıf için ayrı renge boyatıldı. Sıralar arka arkaya değil, öğrencilerin birbirini görebileceği şekilde dizildi. Her sınıfa termometre ve nemölçer yerleştirildi. İdeal sıcaklık 20 dereceye, nem yüzde 45-55'e ayarlandı. Öğrencilere sorumluluk yüklemek amacıyla zil uygulaması iptal edildi. Bunun yerine okulun çeşitli yerlerine saatler asıldı, öğrenciler saat bilinciyle hareket etmeye başladı. Teneffüste badminton oynamaları için saha dahi yapıldı.
'KEŞKE ÖĞRENCİ OLSAK...'
Eğitim mucizesinin mimarı Kaymakam Özarslan, çalışmalarının meyvelerini çok kısa bir sürede topladıklarını kaydederek, "Bir önceki yıl 68 öğrencimiz, fen ve Anadolu liselerine yerleşirken, bu yıl başarımız yüzde 40 arttı" diye konuştu. Özarslan şöyle devam etti: "Eğitim süreci bütün ayrıntıları ile bir bütün olarak gider. Biz sınıfları şekillendirdik. Şimdi sınıflarımız öğrencilerimizi şekillendiriyor." Öğretmen ve öğrenciler ise, yeni sınıfların yarattığı heyecanı şöyle anlatıyor:
Kader Çolakoğlu (8. sınıf öğrencisi): "Sınıfa ilk girdiğimde çok şaşırdım. Artık bu sınıfa layık olmak için çok çalışıyorum."
Metin Kol (öğretmen): "Bu sınıfları görünce benim de öğrenci olasım geliyor. İnternet üzerinden bir bilgiyi perdeye aktararak öğrencilerimle paylaşabiliyorum."