Trabzon'da engellilere iş fırsatı

 Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunda, aralarında zihinsel engellilerin de bulunduğu 15 ortopedik engelli genç, sosyal hayata katılabilmek ve meslek sahibi olabilmek için eğitim alıyor.Merkezin Esentepe Mahallesi'nde hizmet veren ek binas

Trabzon'da engellilere iş fırsatı

 Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunda, aralarında zihinsel engellilerin de bulunduğu 15 ortopedik engelli genç, sosyal hayata katılabilmek ve meslek sahibi olabilmek için eğitim alıyor.

Merkezin Esentepe Mahallesi'nde hizmet veren ek binasında Ortahisar Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Trabzon Şubesi işbirliğinde, İŞKUR'un da desteğiyle gerçekleştirilen kursta, ortopedik ve eğitilebilir düzeyde zihinsel engelli gençlere meslek öğretiliyor.

Merkez bünyesinde görevli usta öğreticiler tarafından gençlere, haftanın 5 günü dörder saat mesleki eğitim veriliyor. Gençler, bu sayede kursta el sanatları konusunda tüm aşamaları öğreniyor.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Orhan Genç,  kursun yaklaşık 6 ay süreceğini ve usta öğreticilerin gençlere beceri geliştirme konusunda yardımcı olacağını söyledi.

Genç, kursun yaklaşık iki hafta önce başladığını dile getirerek, "Kursumuz başlayalı kısa süre olmasına rağmen, arkadaşlarımızın güzel yol aldığını gördük. Ürünler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bu durum bizi de arkadaşlarımızı da son derece mutlu ediyor" dedi.

Trabzon'da el sanatlarının önemli olduğunu vurgulayan Genç, şöyle konuştu:

"Trabzon'da el sanatları denilince akla gümüş, telkari, kazaziye ve hasır geliyor. Bizim kursumuzda da engelli gençlerimiz bu el sanatlarının tamamını öğrenebiliyor. Bizim için engelli gençlerimizin istihdam edilebilir becerilerle donatılması önemli. Kursumuz sayesinde engelli gençlerimizin, ürettikleri el emeği göz nuru ürünlerle aile bütçelerine katkı sağlamasını planlıyoruz. Amacımız engelli geçlerimizin becerilerini geliştirmek ve kurs sonunda onları tarihi Alacahan'daki satış yerlerine getirerek, kendi ürünlerini yapıp satmalarına fırsat vermektir."

- "Başarının önünde hiçbir engel yok"

Usta öğretici Gülten Ertem, kursun amacının engelli bireylerin de bir şeyler yapabileceğini göstermek olduğunu söyledi.

Başarının önünde hiçbir engel olmadığını ifade eden Ertem, "Engelli bireylere yönelik bazı kişilerde ön yargılar var. Engelli bireyler herhangi bir iş yapamaz ve başaramaz diye düşünülüyor. Burada, engellilerin de çok güzel işler yapabileceğini gösteriyoruz" ifadesini kullandı.

Ertem, kurs sonunda çok güzel ürünler çıkacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımızı kız ve erkek olmak üzere iki grup halinde çalıştırıyorum. Her iki grup da aynı şeyleri öğreniyor ama el becerilerine göre farklı işler yapıyor. Kurs sonunda inanıyorum ki çok güzel takılar ve el emeği ürünler sergilenecek. Kurs sayesinde arkadaşlarımız hem meslek sahibi olabilecek hem de aile bütçelerine katkı sağlayabilecek."

- "Daha önce bir meslek sahibi olacağımı hiç düşünmedim"

Ortopedik engelli Fahrettin Kara da yaklaşık iki yıldır kendisini ve el becerilerini geliştirecek kurslara katıldığını ifade etti.

Açıköğretim fakültesinde okuduğunu ve memur olmak istediğini anlatan Kara, "Bu işe hobi olarak başladım ama ileride aile bütçeme katkıda bulunmak için yapabilirim. Benim için bu kurs sosyal hayatın içinde var olma anlamında önemli. Birçoğumuz bu sayede maddi kazanç da sağlayabilecek" dedi.

Yeliz Kurt ise kursa katıldığı için mutlu olduğunu aktararak, "Daha önce bir meslek sahibi olacağımı hiç düşünmedim. Kurs sayesinde kendimi geliştirmek istiyorum ve ileriye dönük planlarım var. İnşallah kurs bitiminde güzel bir şeyler yaparım ve bu sayede aile bütçeme katkıda bulunurum" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler