Trabzon'da görülmemiş tamir
Trabzon'da kaportacılık yapan Ekrem Türe, çekiç ya da metal aletler kullanmak yerine, yörede "orman gülü" olarak bilinen "komar" çiçeği ya da şimşir ağacının dallarıyla küçük hasarlı araçları orijinalliğini bozmadan tamir ediyor.Sanayi Mahallesi Kadir Sok
Trabzon'da kaportacılık yapan Ekrem Türe, çekiç ya da metal aletler kullanmak yerine, yörede "orman gülü" olarak bilinen "komar" çiçeği ya da şimşir ağacının dallarıyla küçük hasarlı araçları orijinalliğini bozmadan tamir ediyor.
Sanayi Mahallesi Kadir Sokak'taki Trabzon Sanayi Sitesi'nde yıllardır araçların hasarlı kaportalarını tamir eden Ekrem Türe, yaptığı açıklamada, oto tamirciliğine 12 yaşında başladığını belirterek, "1990'lı yıllarda çubuk ve odunla boyasını dökmeden kaporta tamir etme yöntemini geliştirince kendi dükkanımı açtım" dedi.
Bu yöntemi geliştirmeden önce hasarlı kaportayı tamir için önce boyayı kaynak makinesiyle temizlediklerini, ardından da kaportayı çekiçle düzeltip yeniden boyadıklarını anlatan Türe, dallarla kaporta tamirinde ise eski yöntemlere ihtiyaç duymadıklarını anlattı.
Türe, dallarla kaporta tamirinin el becerisi ve sabır isteyen uğraş olduğunu dile getirerek, "Boyayı bozmadan kaporta tamiri yapıyoruz. Dallarla, odunlarla ya da demir çubuklara bant sararak el becerisiyle bunu gerçekleştiriyoruz. Odun çubukla tamir yaptığım zaman kaportanın boyası bozulmuyor. Demirle direkt temas yapılan sac çatlar" diye konuştu.
Kaporta tamirinde kullanımı daha kolay olduğu için yöredeki ormanlarda bolca bulunan ve "orman gülü" olarak bilinen "komar" çiçeği dallarıyla işlem gerçekleştirdiğini anlatan Türe, bu dalları aracın kaportasının içine sokup hasarlı kısma vurarak düzeltme yaptığını vurguladı.
- Boyayı bozmuyor
Türe, komar ve şimşir dallarının dayanıklı olması nedeniyle tamir sırasında bu dalları kullandığını belirterek, "Bu dallar kolayca kırılmaz. Kırıldığı zaman da yenisini yaptırıyoruz. Bu dalları kullanmadan önce düzeltip yapılacak tamire göre şekil veriyoruz. Çünkü kaporta sacının bazı köşelerini çıkarmak için çubukları kaydırarak kullanıyoruz ki boya bozulmasın" dedi.
Ekrem Türe, insanların, aracının orijinal boyasının bozulmaması ve değerinin düşmemesi için kendilerini tercih ettiklerini kaydetti.
Müşterilerden Yaşar Arslan da hasarlı aracını tamir eden Türe'nin, dalları kullanarak yaptığı tamir sonrası, aracını tıpkı fabrikadan çıkmış gibi boyada herhangi bir döküntü olmadan kendisine teslim ettiğini söyledi.
Türe'nin tamir yönteminin ilginç olduğunu ifade eden Arslan, "Aracımı tamir ederken çubuk kullandı. Kendine has aletleri var. Ağaçlardan, komar odunundan birtakım işlemler yaparak kaporta tamir ediyor. İyi bir şey bana göre" ifadelerini kullandı.