Trabzon'da işadamları tepkili
Trabzon Limanı’ndan yaklaşık 2 yıldır Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapılamadığı ve bu durumun Trabzon ekonomisine büyük zarara uğrattığı belirtildi.Konuyla ilgili bilgi veren Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi Medya İletiş
Trabzon Limanı’ndan yaklaşık 2 yıldır Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapılamadığı ve bu durumun Trabzon ekonomisine büyük zarara uğrattığı belirtildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi Medya İletişim Komisyon Başkanı Gökçen Alemdaroğlu, yaklaşık 2 yıldır Trabzon Limanı’ndan Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapılamadığını hatırlattı. Rusya’nın Sochi kentinde yapılacak 2014 Kış Olimpiyatları nedeniyle Sochi Limanı’nın ticari gemilere kapatılmasından sonra Trabzon'dan Rusya yaş sebze ve meyve ihracatının durduğunu hatırlatan Gökçen, bu hattın yeniden canlandırılarak bu işten en çok zararı gören Trabzon esnafının mağduriyetinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Sochi Limanı’na Trabzon Limanı’ndan iki yıl öncesine kadar yaş sebze ve meyve taşıyan 20’nin üzerinde Ro-Ro ve Feribot gemilerinin çalıştığını belirten Alemdaroğlu, " Bu mevcut gemiler asgari olarak 3 Bin Adet Tır'la Ege ve diğer bölgelerden taşıma sevkiyatı yapmaktaydı. Bu Tırlar da her birinin ikişer adet şoförü bulunmaktaydı. Fakat 2 yıl önce Sochi Limanı’nın yük taşıyan gemilere kapatılmasından sonra Trabzon'da çalışan Ro-Ro ve feribotlar ve bunlara bağlı olan acenteler, ofisleriyle birlikte Samsun'a taşınmak zorunda kalmıştır“ dedi.
Sochi Limanı’nın yük gemilerine kapanmasıyla Sochi Limanı’nın başucunda bulunan Adler Limanı’nın gündeme geldiğini belirten Alemdaroğlu, “Adler Limanı açılmasıyla Trabzon’dan göç eden Ro-Ro gemileri tekrar Trabzon Limanı’ndan Adler Limanı’na çalışma heyecanı başladı. Ancak Rusya ile görüşmeler yapılmasına rağmen yol alınamadı. Trabzon Limanı’na en az 3 Bin Adet Tır'ın giriş çıkış yaptığını düşünürsek bu araçlarda çalışan şoför kardeşlerimizi düşünürsek Trabzon'a 6 Bin şoför giriş-çıkış yapıyordu. Yaş sebze ve meyve sektöründe çalışan 10 bin kişinin Trabzon ile olan ekonomik bağlantısını kaybettik. Sebze sektöründe çalışan yaklaşık 3 bin, 4 bin Adet Tır araçların tamir bakım, yakıt, yedek parça gibi ihtiyaçlarını hep Trabzon’dan karşılıyorlardı. Bu sektörden faydalanan Trabzon esnafı bu nedenle zor durumda bırakılmıştır. Bir an evvel yaş sebze ve meyve sektörünün Trabzon Limanı’ndan ihracatını başlamasını temenni ediyoruz. Bunun içinde yetkililer daha çok mücadele etmelidir" diye konuştu.