Trabzon'da işbirliği toplantısı!
Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) himayesinde organize edilen 'Karadeniz Havzası Sınırötesi İşbirliği Programı' toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapıldı. Toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, TİKA Başka
Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) himayesinde organize edilen 'Karadeniz Havzası Sınırötesi İşbirliği Programı' toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapıldı.
Toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Şahin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TİKA Teknik Yardım Uzmanı Yeşim Baktır ve proje uzmanları katıldı.
Büyük işler ilk adımla başlar sözünü hatırlatan Vali Kızılcık, Trabzon'un hak ettiği vizyona sahip olabilmesi için 20072013 arasında geçerli olacak olan AB'nin sunmuş olduğu, Karadeniz havzasında yer alan ülkelerin ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel iş birliği programının son derece önemli olduğunu söyledi. Bölgenin dinamiklerini harekete geçirmek için yapılan toplantının önemli olduğunu dile getiren Vali Kızılcık, Ülkemiz için de AB'ye üye ülkelerden Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'dan aynı zamanda doğumuzda yer alan ülkelerden birini de yanımıza alarak hazırlayacağımız projelerle programın amacını gerçekleştirebilmek için çalışmalar yapacağız dedi.
İlk etapta finansman kaynakların büyüklüğünden ziyade müesseseler arasındaki iş birliğinin gelişmesi ve kurumsallaşmanın önemli olduğuna dikkat çeken Vali Kızılcık, büyük adımlar atabilmek için küçük adımların sindire sindire atılması gerektiğini dile getirdi. Vali Kızılcık, konuşmasına şöyle devam etti:
Küçük projelerle kapasitemizi geliştirip ve müesseseler arası ilişkilerimizi kurumsallaştırdığımızda daha büyük kaynaklı projeleri hayata geçirebilme şansımız artmaktadır. Trabzon'un önümüzdeki 2530 yılının vizyonunu geliştirebilmek için AB'nin sunmuş olduğu program son derece önemli. Özellikle projenin koordinatörlüğünün Romanya tarafından yürütülmesinin de son derece anlamlı ve önemli olduğunu düşünüyorum. Valilik görevine başlamadan önce Ankara'da yürüttüğümüz projelerde de Romen arkadaşlarımızla bu alanda çok iyi bir iş birliği sergilemiştik. Eminim ki Karadeniz'e yönelik olarak AB'nin sunmuş olduğu en önemli payı biz alacağız.
Karadeniz'i çevreleyen Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Gürcistan ile Karadeniz havzasında bulunan Azerbaycan, Ermenistan, Moldova ve Yunanistan'ın dahil olmasıyla on ülkenin katılımıyla gerçekleşen Karadeniz Programı, Avrupa Komisyonu'nun ENPI (Avrupa Komşuluk Politikası Aracı) kapsamındaki hibesi ve katılımcı üyelerin eş finansmanı ile oluşturuldu.
Türkiye bu programa IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) çerçevesinde katılıyor. Programın öncelikleri arasında ortak kaynaklara dayalı ekonomik ve sosyal gelişme için sınır ötesi ortaklıların desteklenmesi, çevre koruması için kaynakların ve yetkinliklerin paylaşımı ve ortak bir kültürel çevre oluşturulması için kültür ve eğitim ağlarının desteklenmesi yer alıyor.