Trabzon'da ishal vakaları

Trabzon'da geçtiğimiz yılın Temmuz ayı içersinde hastanelere 8 bin 914 ishal vakası gelirken, bu rakam bu yılın aynı döneminde 7 bin 26 olarak gerçekleşti. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Trabzon Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Hakyemez, ishal va

Trabzon'da ishal vakaları

Trabzon'da geçtiğimiz yılın Temmuz ayı içersinde hastanelere 8 bin 914 ishal vakası gelirken, bu rakam bu yılın aynı döneminde 7 bin 26 olarak gerçekleşti.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Trabzon Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Hakyemez, ishal vakalarına karşı suların belediyeler tarafından mutlaka klorlanarak vatandaşlara ulaştırılmasını yada vatandaşlar tarafından kaynatılarak içilmesi tavsiyesinde bulundu. Havaların ısınmasıyla birlikte su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygın olarak görüldüğüne dikkat çeken Müdür Hakyemez önlem alınmadığı takdirde toplumda nadir görülen hastalıklar bir anda salgın boyutlara ulaşabildiğini belirtti. İshal, halsizlik, kusma ve benzeri rahatsızlıkların daha çok su ve besinlerin etkisi ile ortaya çıktığını kaydeden Hakyemez “Su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda etken genellikle ağız yoluyla alınır, sindirim yoluna yerleşir ve enfeksiyona yol açar. Etken, su ve besinlere genellikle hasta kişilerin dışkı veya idrarından bulaşmaktadır. En sık görülen belirtileri karın ağrısı, ishal ve kusmadır. Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu, kişilerin temizlik alışkanlığının az olduğu kirli sular, açık tuvaletler, açıkta satılan yiyeceklerin ve sinek, böcek, fare gibi canlıların çok olduğu yerlerde sık görülür. Önlenmelerinde en etkin yol çevre koşullarının düzelmesidir. Bu yolla bulaşan bastalıklar arasında tifo, dizanteri, kolera, A ve E tipi sarılık (hepatit A ve E) çocuk felci, pek çok çeşit parazit ve besin zehirlenmeleri başta gelir" dedi.

Hastalıktan korunma yolları hakkında bilgi veren Dr. Mustafa Hakyemez " Eller bol su ve sabunla yıkanmalı. Sadece etkin el yıkama ile pek çok enfeksiyon hastalıklarından korunmak mümkündür. Ellerin her tarafı, parmak aralıkları, tırnak içleri ovalanarak yıkanmalıdır. Sağlıklı ve yeterli su temin edilmelidir. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak yada klorlanarak kullanılmalıdır. Bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Tüm sebze ve meyveler akan su altında bol ve temiz su ile yıkandıktan sonra yenmelidir. Bu yiyecekler çamurlu ise su dolu kapta 5-10 dakika bekletilmedir. Açıkta satılan gıda maddeleri kesinlikle alınmamalı ve tüketilmemelidir" diye konuştu.
Öte yandan Trabzon'un ilçelerindeki bazı belediyelerin sularını klorlamadan halka içirmeleri ishal vakalarında artışa neden olduğu belirtilirken, söz konusu belediyelerin defalarca uyarılmalarına rağmen sularını klorlatmadığı için haklarında savcığa suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler