Trabzon'da kalifiye işçi sıkıntısı
Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Besim Kahveci, mobilyacılık sektöründe kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak ve işsizliği azaltmak amacıyla açtıkları kurslara rağmen sektörde çalışt
Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Besim Kahveci, mobilyacılık sektöründe kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak ve işsizliği azaltmak amacıyla açtıkları kurslara rağmen sektörde çalıştıracak kalifiye işçi bulmakta güçlük çektiklerini söyledi.
Kahveci yaptığı açıklamada, Trabzon mobilyacılık sektöründe çalıştıracak kalifiye elaman bulmakta zorlandıklarını anlatarak, "Trabzon'da mobilya sektörünün en önemli eksikliği kalifiye eleman bulamamak" dedi.
Trabzon'da, mobilya sektöründe hizmet veren iş yerlerinin de talepleri doğrultusunda, kalifiye eleman eksikliğini giderebilmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Kahveci, şöyle konuştu:
"Oda olarak 2010 yılında İŞKUR, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Ticaret Odası ortaklığında ve Avrupa Birliği fonu desteğiyle mobilya, boya, tasarım üzerine eğitim kursumuz olmuştu. 80 kursiyerimize 350 lira maaş vererek, 8 aylık kurs açtık ve kursiyerlerden başarılı olan 63'üne sertifika vermiştik. Bu kurs Türkiye'de hem mobilya sektörünün ihtiyacını karşılayabilmek, hem de işsizliği de azaltıp kalifiye eleman yetiştirebilmek adına başlatılmış olan tek kurstu.
Fakat kurs, kentimizin mobilyacılık sektörünün ihtiyacını tam anlamıyla karşılamaya yetmedi. Çünkü sertifika alan 63 kursiyerden 25'i kendilerine sunduğumuz iş yerlerimizde çalışmayı kabul ederken, 38'i ise farklı iş alanlarına yönelip, kendilerine sunduğumuz iş imkanlarını değerlendirmedi"
Kahveci, meslek odası olarak, Trabzon'da hizmet veren mobilyacılar sektörünün önemli eksiği sayılan kalifiye elaman açığını kapatmak ve biz nebze de olsa işsizliği azaltmak adına çaba harcadıklarını anlatarak, "Buna rağmen 2012 yılına gelindiğinde, hala kentimiz de hizmet vermekte olan mobilyacılarımızın kalifiye eleman eksikliğini üzülerek görmekteyiz" diye konuştu.
Trabzon'daki bir başka sıkıntının da mobilyacıların satış yapabileceği bir sitenin olmaması olduğunu belirten Kahveci, Trabzon'da mobilyacılar satış sitesinin varlığının, mobilya satışını yüzde yüz oranında olumlu etkileyeceğini belirtti.
Kahveci, "Trabzon'a 40-50 mobilya esnafının bir arada olacağı bir mobilyacılar satış sitesi kurmak istediklerini" kaydederek, şöyle devam etti:
"Projelerimiz arasında kentimizin merkezi bir yerinde mobilyacılar satış sitesini kurmakta yatıyor. Uzun zamandan beridir düşündüğümüz ve gerekli girişimleri de yaptığımız bir projemizdir. Gerek istediğimiz gibi bir arazi bulamamamız, gerekse projenin ciddiyetinin yeterince anlaşılamamış olması, projemizin önündeki en büyük engeldir. Şayet Trabzon'da merkezi bir alanda 40-50 mobilya esnafının bir arada teşhir ve satış yapabilecek olduğu mobilya satış sitesini kurabilmiş olsaydık, kentimizin mobilya sektöründe hizmet vermekte olan sektörlerimizi daha olumlu etkileyecekti. Şayet Trabzon Valiliği ve Trabzon Belediyesiyle müşterek hareket edebilirsek bu sorunu daha kolay aşabiliriz."
Kentin merkezi bir yerinde kurulacak olan mobilyacılar satış sitesinin, hem kentin vizyonu, hem de mobilya sektörünün rahatlaması açısından akıllı bir girişim olduğunu belirterek, konuyla ilgili olarak gerekli kurumlara, projeleriyle müracaat yaptıklarını anlatan Kahveci, "Kentteki mobilya satış sitesi, mobilya ihtiyacını görmek isteyen vatandaşlarımız içinde kolaylık olacaktır" ifadelerini kullandı.