Trabzon'da kene uyarısı
Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, zoonoz hastalıklarla mücadelede etkin sonuç alınabilmesi için tek sağlık konsepti altında tıp ve veteriner meslek kuruluşlarının birlikte çalışmasının şart olduğunu söyledi. Hayvanlar ve
Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, zoonoz hastalıklarla mücadelede etkin sonuç alınabilmesi için tek sağlık konsepti altında tıp ve veteriner meslek kuruluşlarının birlikte çalışmasının şart olduğunu söyledi.
Hayvanlar ve hayvansal gıdaların insan yaşamında vazgeçilmez bir yeri olduğunu belirten Sebahattin Yazıcı, bunun yanında insan sağlığının zoonoz hastalıkların tehdidi altında bulunduğunu kaydetti. İnsan sağlığını tehdit eden zoonoz hastalıklarla mücadelede etkin sonuç alınabilmesi için tıp ve veteriner hekimlerin birlikte çalışmasının şart olduğunu vurgulayan Yazıcı, Dünya Veteriner Hekimleri Günü kutlamalarında 'Tek Dünya Tek Sağlık' konseptiyle bu konunun işleneceğini ifade etti.
"HALK SAĞLIĞININ KORUNMASINDA VETERİNER HEKİMLERİN ÖNEMİ YADSINAMAZ"
İnsanlarda görülen infeksiyon hastalıklarının önemli bir kısmının zoonoz hastalıklar olduğuna ve gıda kaynaklı hastalıkların büyük kısmının da yine hayvansal gıdalardan kaynaklandığına dikkat çeken Yazıcı, bu hastalıklarla mücadelede istenilen sonuçların elde edilmesi için, tıp ve veteriner hekimlerin birlikte çalışmasını öngören tek sağlık konseptinin geçerli olması gerektiğini söyledi.
Tek Dünya Tek Sağlık konseptinin bu anlamda önem kazandığını belirten Yazıcı, "İnsan sağlığının korunmasında veteriner hekimliğin önemi açıktır. Çünkü insan sağlığının güvence altına alınması için hayvan sağlığının güvence altına alınması şarttır. Bu konuda veteriner otoritenin yerleştirilmesinin şart olduğunu söylüyoruz. Bu bağlamda zoonoz hastalıklarla mücadelede istenilen başarının elde edilebilmesi için tıp ve veteriner hekimlerin birlikte çalışmaları kaçınılmazdır" dedi.
"KENE VAKALARINDA ARTIŞ YAŞANABİLİR"
Kuş Gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Brucella, Şap, Şarbon gibi zoonoz hastalıkların kıtalar arasında insan sağlığını tehdit etmeye başladığını kaydeden Yazıcı, bu hastalıkların ekonomik kayıpların yanında insan sağlığını da tehdit ettiğini belirtti.
Havaların ısınmaya başlamasıyla KKKA Hastalığı vakalarının görülmeye başladığını Yazıcı, geçen yıl yapılan yanlış ilaçlama tekniklerinin kenelerle mücadelede istenilen sonucu vermediğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Kenelerle mücadelede geçen yıllarda arazilerin ilaçlanmasına ağırlık verildi. Biz bunun yanlış olduğunu defalarca söyledik. 'Bunu yaparsak kenelerin larvalarıyla beslenen karınca ve diğer böcekleri, arıları da öldürmüş ve sistemi bozmuş oluruz ve kenelerde artışlar yaşanır' dedik. Dolayısıyla bu yıl geçen yıllardan daha fazla kene ısırığıyla karşılaşılması riski söz konusu olabilir."
"ZOONOZ HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN ÖNCELİKLE HEDEF OLMAMALIYIZ"
KKKA ve son günlerde gündeme gelen Hanva virus gibi zoonoz hastalıklardan korunmak için öncelikle hedef olunmaması gerektiğinin altını çizen Sebahattin Yazıcı, alınacak basit tedbirlerle bu hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bütün canlılarda olduğu gibi keneler de yaşamak için yemek, içmek ve üremek zorundadır. Biz doğru bir ilaçlama tekniğiyle bu hayvanları bertaraf edemediğimiz için şimdi bunlardan korunmanın yollarına bakmalıyız. Bunun için öncelikle hedef olmaktan sakınmalıyız. Yoksa bir tatil, bir piknik, faciaya ve istenilmeyen sonuçlara dönüşebilir. Bunun için piknik alanlarını doğru seçmeliyiz. Artvin, Rize, Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon illerinden oluşan bu bölgeden bahsedecek olursak piknik için günübirlik ziyaretler yapılıyor. Piknik için gidenlerin yanında, seyyar hayvancılık yapanlar, arıcılar, yaylacılar ve avcılar da risk altındadır. Bunlar kendilerini koruma altına almak zorundadırlar. Vatandaşlar üzerlerine kenelerin tutunabileceği çalılık ve yüksek otlu alanlardan kaçınmalıdır, özellikle çocuklara dikkat etmelidir. Bunun yanında giyimimize de dikkat edilmesi gibi bazı basit önlemler alarak korunma sağlayabiliriz."
Zoonoz hastalıklarla mücadelede yerel yönetimlere de önemli görevler düştüğünü belirten Yazıcı, küçük maliyetlerle yapılacak aşılama çalışmalarıyla önlem alınmasının mümkün olduğunu kaydederek Veteriner Hekimler Odası olarak bu konuda her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.