Trabzon'da köylüler ayaklandı
Trabzon'un Maçka ilçesindeki 3 köyün arazilerinin büyük bölümünün, yapılan tapu ve kadastro çalışmaları sonucunda ''orman arazisi'' olarak gösterildiği iddia edildi.Yeşilyurt, Ocaklı ve Sevinç köylüleri adına, yaklaşık 50 kişilik köy halkıyla Maçka Orman
Trabzon'un Maçka ilçesindeki 3 köyün arazilerinin büyük bölümünün, yapılan tapu ve kadastro çalışmaları sonucunda ''orman arazisi'' olarak gösterildiği iddia edildi.
Yeşilyurt, Ocaklı ve Sevinç köylüleri adına, yaklaşık 50 kişilik köy halkıyla Maçka Orman İşletme Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapan emekli öğretmen İlyas Karsan, bu yıl köylerinde tapu ve kadastro çalışmaları yapıldığını söyledi. Karsan, ''Kadastro çalışmaları Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerince oluşturulan, içinde Maçka Orman İşletme Müdürlüğünün görevlendirdiği orman mühendislerinin de bulunduğu bir komisyon tarafından yürütüldü'' dedi.
Komisyonun, ölçtüğü araziler içinde orman vasfını taşıyan bölümleri ''hazine arazisi'' olarak saydığını, kalan kısmı ilgili köy halkına yazdığını ifade eden Karsan, ''Böylece arazilerimizin büyük bölümü hazineye bırakılmıştır'' diye konuştu.
Kadastro komisyonunun, bazı arazileri gerçek sahibine değil, ilgisi olmayan kişiler üzerine yazdığını da iddia eden Karsan, şöyle devam etti:
''Bunun yanı sıra bazılarının evleri ve arazileri yazılmamış, buna benzer hatalar yapılmıştır. Komisyonun çalışmalarının askıya çıktığı süre içinde Maçka Orman İşletme Müdürlüğü, kendisinin kurduğu bir komisyon marifetiyle arazileri incelemediği halde incelemiş gösterip, 3 köyde yaklaşık 800 parsele, orman arazisi oldukları iddiasıyla itiraz etmiştir. Bu uygulamayla kalan tarım arazilerimize de el konulmuştur. Maçka'da tapu ve kadastro çalışmaları daha önce bitirilmiş olan köylere de Maçka Orman İşletme Müdürlüğü davalar açmıştır. Ancak bu köylere açılan davaların toplamı, Yeşilyurt, Ocaklı ve Sevinç köylerine açılan dava sayısının çok altındadır.''
-''KARARLAR MASA BAŞINDA ALINDI''-
Köy sakinleri olarak yapılan bu uygulamaya bir anlam veremediklerini ifade eden Karsan, ''Bizim köylerimizle öteki köylerin özellikleri hemen hemen aynı. Dava açılan arazilerimizin başına gidilmediği, kararların masa başında alındığı ve imzaların masa başında atıldığı kanaati bizde yaygındır. Sebebi ne olursa olsun geçiminin büyük bir bölümünü ziraat ve hayvancılıkla sağlayan biz köylülere yapılan bu ölçüsüz uygulama bir zulümdür'' dedi.
Yaptıkları sözlü ve yazılı başvurulardan bir sonuç alamadıklarını dile getiren Karsan, ''Buradan bütün ilgililere sesleniyoruz. Orman İşletme Müdürlüğünün itiraz ettiği tapulu arazilerimizin yeniden incelenerek, gerçekten orman arazisi olmadığına inandığımız bu toprakların itirazlarından vazgeçilmesini istiyoruz'' diye konuştu.