Trabzon'da kursiyerlere plaket
Trabzon'da, Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) hazırladığı ''Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi'' kapsamında yürütülen kurslarda okuma yazma öğrenen 370 kadın sertifika aldı. Trabzon Milli Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı, proje kapsamında Tra
Trabzon'da, Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) hazırladığı ''Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi'' kapsamında yürütülen kurslarda okuma yazma öğrenen 370 kadın sertifika aldı.
Trabzon Milli Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı, proje kapsamında Trabzon Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen okuma yazma kurslarının Kanuni Anadolu Lisesi'nde düzenlenen sertifika töreninde, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıl Türkiye'de okuma yazma oranının yüzde 10'un altında olduğunu söyledi.
Cumhuriyetin kurulmasından sonra ilköğretimde okullaşma oranının artırılmaya çalışıldığını ifade eden Sandıkçı, şöyle konuştu:
''Halk Eğitim Merkezlerince yetişkinlerimizin okur yazar yapılması için yoğun gayret gösterilmiştir. 2008'e kadar devletimiz tüm ilgili kurumlarıyla yetişkinlerin okur yazar olması için çalışmıştır ve büyük mesafe yol almıştır.''
Yapılan çalışmaların, çabalara rağmen 4 milyon 848 bin 707 kişinin halen okuma yazma bilmediğini gösterdiğini vurgulayan Sandıkçı, ''Günümüzde artık kendi dilini okumak yazmak marifet sayılmıyor. Bilgisayar okur yazarlığından bahsediliyor. Bu nedenle bu tablo çok olumlu değil'' dedi.
Özellikle kadınların, sorulduğunda okuma yazma bilmediklerini söylemekten çekindiğini anlatan Sandıkçı, şunları kaydetti:
''Sizlerin okuma yazma bilmediğiniz için üzülmenize gerek yok. Üzülmesi gereken sizlere hizmeti ulaştıramadığımız için biziz. Trabzon genelinde 60 bin okumaz yazmaz var. Bunların yüzde 40'ının çok yaşlı ve hasta olduğu hesap edildi. Yapılan çalışmalarla 2 yılda 20 bin 620 kişiyi okur yazar yaptık. Toplamda 40 bin kişiyi okur yazar yapmak istiyoruz. Bu sorunu Trabzon'un, genelde de ülkenin gündeminden çıkarmayı istiyoruz. Devletimiz, okuma yazma kursu açılmasında hiçbir kısıtlama getirmiyor. Yeter ki sizler isteyin, istediğiniz yerde, istediğiniz şekilde kurs düzenleriz. Okuma yazma bilmemek suç ve kabahatse, bu suç ve kabahat siz hanımefendilere değil biz eğitimcilere ve yöneticilere aittir.''
AÇEV Okuma Yazma Birimi Koordinatörü Meltem Cantürk, projenin Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında yürütüldüğünü ve Trabzon'da Eylül 2008'de başladığını söyledi.
Proje kapsamında Trabzon'da 42 gönüllü eğitici yetiştirildiğini bildiren Cantürk, ''30 okuma yazma ve kadın destek programı kursu açıldı. Bu kurslar sayesinde 370 kadına ulaşılarak okur yazar olmaları sağlandı. Bizlere destek veren tüm yetkililere teşekkür ediyorum'' diye konuştu.
-KURSİYERLERİN HEYECANI-
Okuma yazma kursuna katılan kursiyerlerden Saliha Gedikli, ilk kez yazdığı şiirini okudu. Kürsüde heyecanlanan Gedikli, şiirini gözyaşları arasında zorlukla tamamladı.
Emine Odabaş, kendilerine okuma yazma öğrenme hakkını tanıyan herkese teşekkür ederken, Nurten Kalaycı adlı kursiyerde köylerindeki okul evlerine uzak olduğundan zamanında okula gidemediğini belirterek, ''Biraz geç de olsa okuma yazma öğrendim, çok mutluyum'' diye konuştu.
Daha sonra Milli Eğitim Müdürü Sandıkçı, AÇEV Okuma Yazma Birimi Koordinatörü Cantürk, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Engin Nur, okuma yazma öğrenen 370 kadına sertifikalarını dağıttı.