Trabzon'da ne kadar büyük ve küçükbaş hayvan var?
Trabzon’da 234 bin 230 küçük ve büyükbaş hayvan bulunurken, bu rakamın Türkiye genelindeki hayvan sayısının yüzde 3.5’unu oluşturduğu belirtildi. Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Trabzon’un Türkiye süt üretimi içindeki payının yüz
Trabzon’da 234 bin 230 küçük ve büyükbaş hayvan bulunurken, bu rakamın Türkiye genelindeki hayvan sayısının yüzde 3.5’unu oluşturduğu belirtildi.
Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Trabzon’un Türkiye süt üretimi içindeki payının yüzde 4 olduğunu ifade ederek, “İlimiz Hayvan varlığı 2014 yılı itibari ile 22 bin 824 Kültür, 83 bin 29 melez, 21 bin 879 yerli olmak üzere toplam 127 bin 732 büyükbaş ve 106 bin 505 küçükbaş hayvan sayısı ile ülke geneli toplam hayvan sayısının yüzde 3,5’ine sahiptir. Türkiye toplam süt üretimi içindeki payı ise yüzde 4’tür. Trabzon’da hayvancılık genellikle aile işletmeciliği şeklinde yürütülmektedir. Bu aile işletmelerinde işletme başına düşen hayvan sayısı ortalama 2,7 dir. Büyükbaş hayvancılık daha çok süt elde etmek amacıyla yapılmaktadır. Hayvancılık işletmeleri içerisinde 50 ve üzeri Büyükbaş hayvan bulunduran işletme sayısı 15 tir. Hayvancılık işletmeleri genellikle evlerin altında kurulu olup modern ahır sayısı azdır. Trabzon genelinde hayvancılığın yoğun olduğu ilçelerde yaylacılık kültürü hakimdir. Bölgemize en uygun olan ve yaygın olarak yetiştirilen ırk Jersey'dir. Bunun dışında Simental Melezi, Holştayn melezleri de yetiştirilmektedir”dedi.
Trabzon’da 17 tane süt işletme tesisi bulunduğunu ifade eden Müdür Gülbay, “İşletmelerde elde edilen sütün bir kısmı kendi işletmesinde işlenip değerlendirilirken önemli bir kısmı da süt işleme tesislerine satılmaktadır. Bölgemizin yayla ve mera bakımından zengin oluşu ve bol yağış sebebiyle otlakların (mera ve çayırlar) her zaman gür, marka olarak farklılaşmaya uygun özellikler göstermeleri ( örneğin farklı rengi, kokusu , lezzeti vb.).Organik tarıma uygun arazi yapısı, iklim şartlarının hayvancılığa müsait olması hayvancılığı sürdürülebilir kılmaktadır” diye konuştu.
ÇİFTÇİLERE LİTRE BAŞINA DESTEK
Çiftçilere litre başına destek verildiğini belirten Müdür Gülbay, şunları söyledi:
"Bakanlığımızın Hayvancılığı destekleme politikaları doğrultusunda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz Trabzon İli Hayvancılığı'nı geliştirme ve iyileştirme desteklemeleri kapsamında ,Çiftçilerimize Litre başına olmak üzere süt teşvik desteklemesi kapsamında toplam 509 bin 611 TL, Anaç sığır, Anaç koyun, Buzağı, ve Besi sığırcılığı desteklemeleri kapsamında toplamda 1 milyon 789.bin TL destekleme ödemesi gerçekleştirmiştir. Ayrıca 52 bin 965 dekar alanda mera ıslahı gerçekleştirmiş ve bin 100 dekar mera alanı için ıslah projesini gerçekleştirmek için alt yapı çalışmalarını tamamlamıştır. Bakanlığımızın bölgemiz için 2014 -2018 yılları arasında uygulamak üzere 'Mevcut damızlık sığır ve koyun işletmelerinin yenilenmesi ve damızlık erkek mataryallerinin alınması projesi' kapsamında ahır ve ağıl yapımı için yüzde 50, damızlık erkek metaryal alımı için yüzde 80 hibe desteği uygulamasını başlatmıştır."