Trabzon'da Olimpiyat merkezi açıldı
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Bilimsel destek alarak Türk sporunun yeni yol haritasını tayin ediyoruz. Üniversite, bilim dünyası, spor teşkilatı, federasyonlar, kulüpler, antrenörler, sporcular ve sporcularımızın aileleri hep birlikte tohumu 'bismi
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Bilimsel destek alarak Türk sporunun yeni yol haritasını tayin ediyoruz. Üniversite, bilim dünyası, spor teşkilatı, federasyonlar, kulüpler, antrenörler, sporcular ve sporcularımızın aileleri hep birlikte tohumu 'bismillah' diyerek toprakla bugün buluşturmuş olacağız" dedi.
Bakan Kılıç, Trabzon'da, Türkiye'de Ankara'nın merkez olarak belirlendiği proje kapsamında, Trabzon, Samsun, Konya, Gaziantep, Erzurum, Kocaeli, Kayseri, Bursa, İzmir, Mersin ve Antalya'daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nin (TOHM) toplu açılış törenine katıldı.
Bakan Kılıç, törende yaptığı konuşmada, bugün Trabzon'da tarihe bir not düştüklerini belirterek, "Şu ön sıralarda oturanlar hepsi terk-i diyar eder ama o gün, bugün toprakla buluşturduğumuz tohumlar, Türk sporuna ulu çınarlar gibi mihmandarlık etmeye devam eder. Bugün tohumları toprakla buluşturuyoruz. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri birinci adımlarını Trabzon'da atıyor" dedi.
Olimpiyat Hazırlık Merkezleri'ni Türk sporu ve sporcusuyla buluşturduklarını anlatan Kılıç, şöyle devam etti:
"Bilimsel destek alarak Türk sporunun yeni yol haritasını tayin ediyoruz. Üniversite, bilim dünyası, spor teşkilatı, federasyonlar, kulüpler, antrenörler, sporcular ve sporcularımızın aileleri hep birlikte tohumu 'bismillah' diyerek toprakla bugün buluşturmuş olacağız. Bugün Anadolu'nun mümbit, bereketli topraklarıyla buluşturacağımız bu tohumların gelecekte Türk sporunun ulu çınara dönüştüğüne birlikte tanıklık edeceğiz. Bu büyük bir adım, çok büyük bir hamle, ulu çınarı da görüp heybetinden hayranlık hissine kapılırsınız fakat o çınarın tohumunu gördüğünüzde bir heyecan duymazsınız. Çünkü tohum çekirdektir, avucunuz içine alır yakından bakarsanız o çekirdeği görürsünüz. Tohumun bir ulu çınara dönüşeceğini görmek ise daha ziyade hikmet meselesidir. Bu tohumlar birer ulu çınara dönüşecek. Hayat kanunları fizik kuraları, akıl ve bilimin gereği bizi bu başarıya taşıyacak, buna inanın."
Ankara'da Olimpik Sporlar Enstitüsü
Bakan Kılıç, törendeki tanıtım filminde herkesin Ankara'da ölçme ve değerlendirme merkezini gördüğünü dile getirerek, "Eryaman Spor Kompleksi'ni 31 Ekim 2013 tarihinde 213 spor tesisinin açılışı sırasında tek tesis sayarak açtık. Sporcu kamp eğitim merkezi, sağlık birimleri, spor salonları, atletizm pistleri, atıcılık tesisleri, bireysel sporlara yönelik antrenman alanları, kapalı atletizm alanlarıyla birlikte Eryaman bugün itibariyle hizmetini vermeye başladı. Ankara'da sporu bilimle buluşturmak üzere çok büyük bir adım atıyoruz. Hacettepe Üniversitesiyle Spor Teşkilatımızı bir protokolde bir araya getiriyoruz, Beytepe Kampüsü'nde 200 milyon liralık olimpik sporlar enstitüsünin temeleni atıyoruz. İnşallah önümüzdeki 2 yıl içinde olimpik sporlar enstitüsünü de bu işbirliği sayesinde Ankara'da hizmete açmayı hedefliyoruz."
Türkiye'nin olimpik branşlarda bir farkındalık ülkesi olacağını söyleyen Kılıç, "12 THOM kenti olimpik branşlarda farkındalık merkezi olacak. Bu kentlerde yetişen çocuklarımız, ilk meyvelerini 2016, sonra 2020 ve 2024'de daha sonraki yıllarda çok büyük bir olimpik devrimle ortaya koymuş olacaklar" diye konuştu.
Antrenörlerin başarıda önemli bir etken olacağını anlatan Kılıç, sağlam imanla inandıkları, bu işin disiplinini bilimle buluşturdukları takdirde başarıdan başarıya koşacaklarını kaydetti.
"Akyazı'da en büyük pay ve emek sahibi Başbakanımız Erdoğan'dır"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Trabzon'da olduğunu dile getiren Kılıç, "Az sonra Trabzon'a kazandırdığımız tesislerin toplu açılışını gerçekleştireceğiz. Yarın saat 11.00'de Akyazı Projesi'nde temel atma törenini gerçekleştireceğiz. 20 yıldır konuşulan Akyazı nihayet inşaat aşamasına geldi. Denize kazıkları çaktık. Akyazı Stadı'nın inşaatı esasında başladı. Şu an inşaat, yeryüzüne çıkmış durumda. Bugüne kadar bu eserin gelmesinde kuşku yok ki en büyük pay ve emek sahipi Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır, kendisine yürekten teşekkür ediyorum" dedi.
Gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sırasında gerekse bakanlığı öncesinde TOKİ başkanlığı döneminde bu projeye büyük emek veren, katkı sağlayan Trabzon miletvekili Erdoğan Bayraktar'a da katkıları nedeniyle teşekkür ettiğini belirten Kılıç, "Trabzon'daki spor tesisleşmesi adına ortaya koyduğumuz her şeyde aynı zamanda hemşehri olduğumuz, babamın köyü ile köyü yan yana Erdoğan ağabeyimizin çok büyük payı ve katkısı var. Trabzon bir spor kenti oluyorsa gençleri çocukları Erdoğan Bayraktar'ın ve Trabzon milletvekillerinin katkılarını unutmamalı" diye konuştu.
Akyazı Stadı'nın Trabzonspor'un ekonomisine de fayda getireceğini söyleyen Kılıç, "Dünyada böyle stat yok. Sahili kumsal, böyle bir stadyum Türkiyede ilk kez denizin üzerinde kuruluyor. Dünyada böyle sahili, aynı zamanda bir turistik merkez olan başka bir proje yok" diye konuştu.
40 bin 61 kişilik
Bakan Kılıç, stat renginin neden bordo-mavi renklerde değil de beyaz olacağına ilişkin söylemlere ilişkin olarak, "Trabzon'un her yeri zaten bordo-mavi. Stadın beyaz olmasının nedeni denizdeki bir yelkenlinin bembeyaz yelkenleri. 40 bin 61 kişilik ama dün bir teklif aldık, 41 bin 461 olmaz mı Trabzonlular isterse neden olmasın. 1461 Fatih Mehmet Han'ın Trabzon'u fethettiği tarih. Fatih'in ilk büyük fethi İstanbul'un fethi, ikinci 1461 Trabzon. Ona istinaden böyle bir teklif geldi. Proje içinde Trabzonspor yepyeni kamp eğitim merkezine kavuşuyor. Temenni ederiz bu stat, Kamp Eğitim Merkezi bambaşka bir vizyon kazandırsın" diye konuştu.
Bakan Kılıç, kentte yapılacak diğer yatırımlarla ilgili şu bilgilere yer verdi:
"Of'u kapalı yüzme havuzuna kavuşturuyoruz. Of Gençlik Merkezi, Maçka Spor Salonu. Akyazı'da 12 antrenman sahası. Sadece Trabzonspor'un değil, tüm alt yapıdan gelen 7-8 yaş grubundan gelen futbolcu adaylarına alt yapıların tamamına hizmet vermiş olacak. Spor Genel Müdürlüğümüze ve personele teşekkür ediyorum. Tohumların toprakla buluşması için çok samimi çaba yürüttüler. İnşallah Türkiye, olimpiyatlarda büyük başarılara yelken açma imkanı yakalayacak" diye konuştu.
"Son aşamaya geldik"
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ise Londra olimpiyatları öncesinde Bakan Kılıç'ın talimatlarıyla çalışmalar başlattıklarını belirterek, "Türkiye'nin 12 ilinde olimpik, 1 ilinde, Aksaray'da paralimpik branşlarda sporcularımızın olimpiyatlara çok daha iyi şartlarda hazırlanması için son aşamaya geldik. 81 ilimiz, 12 olimpik, 1 paralimpik hazırlık merkezlerimiz bu işin havuzunu oluşturacak" dedi.
Hazırlık merkezlerinde 17 branşta, 21 yaş altı sporcular yatılı veya gündüzlü olarak yerleştirilecek. Adana, Artvin, Çorum, Kastamonu, Rize ve Sakarya illeri de destek iller olarak faaliyete geçirilecek. Aksaray'daki paralimpik merkezi de kısa süre sonra faaliyete geçecek.
Konuşmaların ardından Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykam ve beraberindeki milletvekilleriyle kurdele keserek, açılışı gerçekleştirdi.