Trabzon'da oy kullanma iddiası
Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Arpaözü köyünde, muhtarlık seçimi için iki grup arasındaki çekişme kızışınca, yapılan itiraz üzerine İlçe Seçim Kurulu tarafından köydeki 204 kişilik seçmen kaydının tamamı dondurulurken, olayın arkasında farklı iddialar
Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Arpaözü köyünde, muhtarlık seçimi için iki grup arasındaki çekişme kızışınca, yapılan itiraz üzerine İlçe Seçim Kurulu tarafından köydeki 204 kişilik seçmen kaydının tamamı dondurulurken, olayın arkasında farklı iddialar gündeme geliyor.
Arpaözü köylülerinden Lütfi Çakır, köylerinin altın madeni üzerinde bulunduğunu belirterek yaşanan sürecin ardından bölgedeki altın madenini işlemek isteyen İsrail firmasının bir oyunu olabileceğini iddia ediyor.
Kış aylarında çoğu zaman kar altında olduğu için köylülerin ilkbahardan itibaren köylerine döndüğü ve bir dahaki kış mevsimine kadar kaldığı Arpaözü köyünde, 29 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde ilginç gelişmeler yaşanıyor.
Arpaözü köyü ile ilgili Saadet Partisi (SP) tarafından köyde kimsenin yaşamadığına dair 18 Aralık 2008'de Çaykara İlçe Seçim Kurulu'na yapılan başvuru, o zamanki İlçe Seçim Kurulu Başkanı tarafından 'Arpaözü köyünün ilçeye bağlı dağ köylerinden olduğu, senenin yarısından fazla bir süresinde köyde kimsenin bulunmadığı, ikametgaha kapalı olduğu, halen de köyün ıssız bulunduğu, köylülerin köye baharda geleceğinin açık olduğu' gerekçesiyle reddedilmiş ve köyde seçimlerin yapılması gerektiği sonucuna
varılmıştı. İlçe Seçim Kurulu Başkanı'nın değişmesi üzerine, 29 Ocak 2009'da önce seçmenlerden bir kısmının dondurulmasına karar verildi. Daha sonra 2 Şubat 2009 tarihinde ikinci bir karar verilerek köyde kimsenin yaşamadığı gerekçesiyle yapılan itiraz üzerine Çaykara İlçe Seçim Kurulu muhtarlık seçimi ve İl Genel Meclisi seçimlerini iptal ederken, farklı kararlara imza atarak tamamı Arpaözü köyü nüfusuna kayıtlı olan 204 seçmenin oy kullanma haklarını donduruldu.
AK Parti, Demokrat Parti (DP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon il başkanlıkları ise İlçe Seçim Kurulu kararına itiraz ederek İl Seçim Kurulu'na başvurdu. Köylülerden bazıları eski muhtar ve ekibinin seçimi kaybetme tehlikesi ile karşılaşınca girişimde bulunarak köydeki tüm seçmenlerin silinmesini sağladıklarını ileri sürerken, bazıları ise işin arkasında İsrailli bir altın madeni şirketi olduğunu iddia ediyor.
Arpaözü köyü sakinlerinden Lütfi Çakır, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de oyunu Arpaözü'nde kullanmak istediğini söyledi. Kışın sert geçmediği ve yolların da açık olduğu günlerde ilk fırsatta köylerine gittiklerini belirten Çakır "Biz alınan oy kullanma hakkının dondurulması ile ilgili kararın yasalara aykırı olduğuna inanıyoruz. Bu karar alınırken, bu kadar usulsüzce hareket edilmesinin ardında neler olabileceğini düşündüğümüzde karşımıza ilginç şeyler çıkıyor. Özellikle muhtar ve ekibi bu olayda
yanlış yönlendirmeler içine giriyor. Kurumların hiçbirini suçlamak niyetinde değiliz fakat kurumların bazı eller tarafından yanlış yönlendirildiği fark ediliyor. Çaykara'nın dağ köylerinin hepsi aynı konumdadır. Kışın bu köylerde hiç kimse zaten yaşamaz. Kışın zaman zaman köylerine gelirken, bahardan itibaren köylerine dönerler" dedi.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından farklı bağlantılar olabileceğini de kaydeden Lütfi Çakır "Köyümüzde bir altın sahası var ve İsrailli bir şirketin altını çıkarmak için ruhsat aldığını biliyoruz. Bu işin arkasında böyle güçler mi var diye düşünüyoruz. Çünkü köylülerimiz, İsrail şirketinin taşeronu olan bir maden firmasının burada çalışma yapmasına karşı çıkmışlardır. Bu kişilerin arasında acaba böyle bir senaryomu var. Bu sebeble İçişleri ve Adalet Bakanlığı'ndan müfettişlerin bu konuyla ilgilenmesini, yapılan bu haksızlıkların sebebinin araştırılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
Köy Muhtarı Sabahattin Çakar'ın bir önceki seçimde köyde 34 kişini oy kullandığı yolunda verdiği beyanatın yanlış ve yanlı olduğunu belirten Çakır, "Temmuz 2007 seçimlerinde köyde 134 kişi oy kullanmıştır. Muhtar kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedir. Köyümüzde 2004 yılındaki seçimlerde 33 kişi oy kullanmıştır" dedi.
Köylülerden Recep Akyüz isimli vatandaş ise önceki seçimde olduğu gibi yine oyunu Arpaözü köyünde kullanmak istediğini ifade ederek "Oyumuzu kullanmak kutsal görevimizdir. Bunu dondurmak demek insanı canlı canlı mezara gömmek demektir. Oyumu bundan öncede devamlı burada kullandım. Yine oyumu burada kullanmak istiyorum" açıklamasını yaptı.