Trabzon'da sağlık dönüşümü anlatıldı
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü bu gün Grand Zorlu Otelde bir basın toplantısı düzenleyerek sağlıkta dönüşüm ile ilgili bilgilendirme yaptılar.Toplantıya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr Köksal Hamzaoğlu, Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Kemal Kamu Hastaneleri Birliği Ge
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü bu gün Grand Zorlu Otelde bir basın toplantısı düzenleyerek sağlıkta dönüşüm ile ilgili bilgilendirme yaptılar.
Toplantıya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr Köksal Hamzaoğlu, Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Kemal Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr Süleyman Mustafa Kasapoğlu katıldı
Trabzon Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Kemal Süleyman toplantıda yaptığı açıklamada Sağlıktaki yeni dönüşüm projesinin başladığını belirterek" Sağlıkta dönüşüm projesinin kısa bir özetini yapacağım 2003 yılından önce Türk sağlık sisteminde, sağlık hizmetlerini sunan ve finanse eden çeşitli kamu kurumları vardı.(SSK,Bağkur,Emekli Sandığı.) hükümet tarafından finanse edilen bir proramda (yeşil kart) düşük gelirli sigortasızları kapsıyordu.
Bir SSK'lı acil durumlarda bile yanıbaşındaki devlet hastanesinden hizmet alamadığı için bir SSK hastanesine,emekli sandığı mensubu da aynı sebeple yakınındaki SSK hastanesine değil de bir devlet hastanesine gitmek zorunda idi.
15.09.2005 yılında pilot olarak Düzce ilimizde başlayan aile hekimliği uygulaması 2010 yılı sonuda tüm ülke genelinde uygulamaya geçildi.Aile hekimliği uygulamaları sonuçlarını özellikle koruyucu sağlık hizmetlerinde vermeye başlamış olup; anne ölü oranı 2003’te yüzbinde 61’den 16’ya bebek ölüm hızı ise bide 29’dan 10’a gerilemiştir.Oldukça önemli olan bu değerler bir ülkenin gelişmişliğinin en önemli göstergesidir.
Her şey iyi giderken ve hasta memnuniyeti %78 gibi üksek oranlar da iken yeniden yapılandırmaya niçin ihtiyaç duyuldu sorusu akla gelebilir.
Hastane işletmelerinde aşırı iş bölümü uzmanlaşma ve birbirine olan gereksinim hastaneyi komplesk bir yapı haline getirmesinden dolayı modern işletmelerin hiçbiri hastane işletmeleri kadar karmaşık değildir.
Günümüzde hastaneler tedavi ve tıbbi bakım hizmetleri yanı sıra hekim ve diğer sağlık personeline eğitim verilen bir eğitim kuruluşu, araştırmaların yapıldığı araştırma birimi, birçok meslek grubunun birlikte çalıştığı bir örgüt, çok sayıda son teknoloji cihazın kullanıldığı iş yeri vb. birçok birimden oluşan kesintisiz hizmet sunan ekonomik bir işletme durumunda olup, gelinen noktada geleneksel idareci zihniyeti ile yönetimin imkansız hale geldiği görülmektedir.
Bundan sonraki süreçte halk sağlığı müdürlüğü birinci basamak sağlık hizmetlerinin yürütülmesinden, kamu hastaneler birliği genel sekreterliği ise 2 ve 3.basamak kamu hastanelerin vereceği sağlık hizmetlerinden sorumlu olacaklardır.
Sağlık müdürlüğünün 663 sayılı kanun hükmünde kararnamede belirtilen görebi ise acil(112) sağlık hizmetlerinin yürültülmesi; kurumlar arasınada koordinasyon ve denetim olarak belirlenmiştir.
Yeni yapılanmanın ülkemiz için hayırlı olması temennisi ile tüm sağlık idarecileri ve sağlık çalışanlarına başarılar dilerim.” diye konuştu.