Trabzon'da şiddet gören erkekler
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını kadına karşı işlenen şiddet olaylarıyla ilgili almış olduğu önlemler her geçen gün farklılaşıyor. Bir süredir Türkiye’de 11 bölgede uygulanan Koza şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri bulunmakta. 11 bölgenin içinde Tra
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını kadına karşı işlenen şiddet olaylarıyla ilgili almış olduğu önlemler her geçen gün farklılaşıyor. Bir süredir Türkiye’de 11 bölgede uygulanan Koza şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri bulunmakta. 11 bölgenin içinde Trabzon’da yer almakta. Bu uygulama ile Trabzon’da kadına karşı işlenen suçlarda azalma sağlanılması hedefleniyor. Uzmanlardan edinilen bilgiye göre Alo şiddet görüyorum hattı 183 haftada ortalama beş kadın telefon açarak yardım istiyor.
KADINA ŞİDDETE TÜRKİYE’DE ARTIŞ VAR
Jandarma ve polis bölgelerinde işlenen kadına karşı suç oranlarında Türkiye geneleninde bir artış olduğu gözlemlenmekte Uzmanlar bu artışın sebebini Sosyal cevre ile ekonomik nedenlere bağlıyor. Uzmanlar “ son dönemlerde ülkemizde gelişen tüketim hacmi doyumsuzluğa neden oluyor bu doyumsuzluk ise aile içi şiddete neden oluyor. Bu nedenle şiddete başvuran aile bireylerinde ezilen taraf kadınlar oluyor.”söylüyorlar. Şiddet gören kadın kendilerine tahsis edilen evlerde istedikleri kadar kala biliyorlar.
KİMSESİZ ÇOCUKLAR TOPLUMA KAZANDIRILIYOR
Trabzon’da bulunan kadın sığınma evi 15 kapasiteli. Genelde bu evlerde ise il dışından gelen kadınlar misafir olarak tutuluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının başlatmış olduğu bir diğer uygulama ise yetiştirme yurtlarında kalan kimsesiz çocukları toplum hayatı alıştırmak için Trabzon’un belirli yerlerinde apartman daireleri tutularak bu evlerde çocukları barındırılıyor. Bakanlık bu şekilde barınma sağlayarak kimsesiz çocukların toplum hayatına daha çabuk adapte olacağına inanıyor.
EVLENME HAZIRLIĞINDAKİ ÇİFTLERE EĞİTİM
Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Trabzon Belediyesinin ortak olarak düzenlemiş olduğu çalışmalar kapsamında Aile Eğitimi Programı Uygulama ve Yaygınlaştırma Projesi” yapılıyor. Trabzon’da bir süre önce yapılan bu programa 150 çift katılarak aile içi şiddete karşı eğitim aldı. Çiftler bu kurslarda birbirlerine karşı sinirlenme halinde nasıl davranacakları eğitimi alıyor. Trabzon’da bu çalışmayı ilçe düzeyine kadar indirecek olan yetkililer yeni evlenen çiftlerin tamamına uygulamayı eğitim olarak vermeyi hedefliyor.
ŞİDDETİ ERKEK GÖRÜRSE
Kadının şiddet görmesi yanında birde erkeğin şiddet görme ihtimali üzerine bakanlık kadınlara vermiş olduğu hakların aynısını erkeklerede sağlıyor. Şiddet gören erkek alo 183 hattını arayarak şiddet gördüğünü beyan ettikten sonra bakanlık görevliler harekete geçiyor. Uzmanlar, “Trabzon’da bu zaman kadar şiddet görüyorum diyerek il müdürlüğümüze başvuran erkek yok. Başvurmaları halinde anlaşmalı olduğumuz yerlerde onlara da barınak sağlıyoruz.”şeklinde ifade ediyorlar
Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.NET