Trabzon'da sigara bırakma günü

Trabzon İl Sağlık Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Mehmet Kapucu, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü öncesi sigaranın insan hayatına yol açan zararlarını dikkati çekti. 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan Kapucu, "Sig

Trabzon'da sigara bırakma günü

Trabzon İl Sağlık Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Mehmet Kapucu, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü öncesi sigaranın insan hayatına yol açan zararlarını dikkati çekti.

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan Kapucu, "Sigarayı hayatımızdan çıkarmak için bugün önemli bir gün. Gelin sigaranın esiri olmayın" dedi. Vatandaşları sigarasız bir hayata davet eden Kapucu "Çabuk ulaşılabilir olması sebebiyle gençler arasında sigara içmek oldukça yaygındır. Gelişmiş ülkelerde 12-17 yaş arasındaki her beş ergenden birinin sigara tiryakisi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha yüksektir. Sigara kullanımı başlı başına zarardır.

Gençler için ise adeta mayınlı bir tarladır. Şu gerçeği de unutmayalım: Sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü sigara, kişinin öteki kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltmaktadır” dedi.

Kapucu, 4207 Sayılı Yasaya göre kapalı alanlarda sigara yasağının restoran, kafe, bar ve kahvehaneleri de kapsamasıyla birlikte ülkemizde sigara tüketiminde ciddi bir azalma meydana geldiğini hatırlattı. Günde 1 paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kilogram is ve katran birikimi olduğunu belirten Kapucu, "Sigaranın sayısız zararlarını bilen akıllı kişinin ilk işi şüphesiz bunu bırakma çabasına girmesidir. O halde yapılacak işleri şöylece sıralayabiliriz: Kesin karar veriniz.

Ve bu işte iradenizi sonuna kadar kullanmayı göze alınız. Sigarayı birden bırakınız. Zira deneyler birden bırakanların ve birden bırakmanın daha başarılı olduğunu göstermiştir. Bu halde ilk iş sigara içen arkadaş ve çevrelerden kesin olarak uzaklaşınız. Size sigarayı hatırlatan her şeyi yaşamınızdan uzaklaştırınız. Sizde sigara arzusu uyandıran yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. Bilhassa sigara arzusu şiddetlenince bir bardak su içiniz.

Planlı, ölçülü ve faal bir yaşam çizgisini benimseyiniz. Sizi strese sokacak konulardan ve tartışmalardan uzak durunuz. Boş zamanlarınızda sportif faaliyetlere hiç olmazsa uygun yürüyüşlere iltifat ediniz. Mümkünse birkaç arkadaşla grup halinde bırakınız ve bu savaşta mistik ve manevi duygularınızı da devreye sokunuz" açıklamasında bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sigaranın dünyanın bir numaralı sağlık problemi olduğuna dikkat çeken Kapucu “Dünya Sağlık Örgütü sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğü sakat ve felç kaldığını bildirmektedir.

Türkiye'de ise her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 100 bin kişi hayatını kaybetmekte, sakat ve felç kalmaktadır. Bu rakamlar trafik kazalarından, terör kurbanlarımızın vb gibi ölümlerin toplamından yaklaşık 5 kat kadar fazladır. Sigara içersinde yaklaşık 4000'in üzerinde zehirli, kimyasal, toksik ve kanserojen madde içermektedir. Sigaranın zararlı etkileri vücudumuzdaki tüm sistemleri etkilemektedir” diye konuştu.

Sigara başlama nedenleri arasında merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasına katılma gibi nedenlerin yer aldığını kaydeden Kapucu “Arkadaşı 'ya bi sigara içsen bir şey olmaz der' ama hayatında bir dal sigara içenin hayatında yüzde 85 bağımlı oldukları görülmüştür. Size sigarayı hatırlatan her şeyi yaşamınızdan uzaklaştırınız. Sizde sigara arzusu uyandıran yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. Sigara dost gibi görünür ama sizin düşmanınızdır.

Sigaraya sizde bir tekme atın . Hayatınızın sonuna kadar sigaradan uzak durun" şeklinde konuştu.
"Zehirlenmeye hayır, Kobaylığa hayır" diyen Dr. Mehmet Kapucu “Tütün ve tütün mamüllerinden imal edilen her ürün, hem insan sağlığı hem de toplumun tamamını tehdit etmektedir. Sigaraya 'Bir kereden bir şey olmaz' diye başlanıyor. 'Benim iradem güçlüdür' diyerek alışıyoruz, 'ben kontrol edebilirim' diye devam ediyoruz ve maalesef bu illetin bağımlısı oluyoruz. Türkiye'de 2008 yılı rakamlarına göre erkeklerin yüzde 60'ı, kadınların ise yüzde 30'u sigara kullanıyor.

Böyle bir kitleyi ve hazır müşteriyi bulunca gördüğünüz gibi dünya sigara devleri de ülkemizi deneme tahtası, insanımızı kobay olarak kullanmaktan çekinmemektedir. Gelin , akciğer, yemek borusu, gırtlak, pankreas, mesane, böbrek, mide, kan kanserini ve kalp damar hastalıklarından ölüme giden 150 bin kişinin arasına katılmaya heves etmeyelim" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler