Trabzon'da "sihirli parmaklar"
Trabzon'da Yetişme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığınca finanse edilen, ''Rüya İşleyen Parmaklar'' Projesi ile risk altındaki çocukların, sosyal hayata uyum sağlamaları amaçlanıyor. Yetişme Çağındaki Çocukları
Trabzon'da Yetişme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığınca finanse edilen, ''Rüya İşleyen Parmaklar'' Projesi ile risk altındaki çocukların, sosyal hayata uyum sağlamaları amaçlanıyor.
Yetişme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği Başkanı ve proje koordinatörü Nuray Usta, yaptığı açıklamada, 1973 yılında Yetiştirme Yurdu bünyesinde kurulan derneğin, yıllarca kurum bünyesinde hizmet verdiğini, ancak 2004 yılında Dernekler Yasası'nda yapılan değişikliğe bağlı olarak kurumdan ayrıldığını söyledi.
Derneğin, yapılan değişikliğin ardından çalışma alanını genişlettiğini belirten Usta, ''Devlet destekli projeler üreterek hayata geçirmeye çalışıyoruz. Derneğimize gelir sağlamak amacıyla zaman zaman yemekler organize ediyor, kermes ve konserler düzenliyoruz. Çocuklarımız tarafından hazırlanan çeşitli el işi türündeki çalışmaları satışa sunuyoruz'' dedi.
Usta, derneğin gelir beklemeksizin, gönüllülük esasıyla yürüttüğü birçok sosyal ve kültürel etkinliğin de bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
''Bunların en yaygın olanları yetiştirme yurdundaki çocuklarımıza yönelik hazırlanan doğum günü kutlamalarıdır. Her yıl dört kere düzenlediğimiz etkinliklerde tüm çocukların eğlenmesi, sosyalleşmesi, dernek üyeleri ve gönüllü misafirlerle tanışıp kaynaşmalarını sağlıyoruz. Trabzon içinde çevreyi tanıma, gezip görme, birlikte vakit geçirip eğlenme, öğrenme ve kaynaşma amaçlı geziler düzenliyoruz. Üniversitede okuyan üç öğrenciye de burs veriyoruz.''
14 ÇOCUĞA BAKIR İŞLEMECİLİĞİ ÖĞRETİLECEK
Çeşitli faaliyetlerin yanı sıra çocukların gelişimine katkıda bulunmak, sosyal hayatla uyum sürelerini kısaltmak amacıyla proje hazırladıklarını anlatan Nuray Usta, ''Çalışmalarımız kapsamında, ''Rüya İşleyen Parmaklar'' projesini oluşturduk. İçişleri Bakanlığınca finanse edilen proje ile risk altındaki çocukların, sosyal hayata daha hızlı ve sağlıklı uyum sağlamalarını hedefliyoruz'' diye konuştu.
Usta, projenin, derneğin daha önceki çalışmalarını destekler nitelikte olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''Proje ile 12-18 yaş arası çocuklara sosyal, kültürel ve ekonomik katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Ergenlik ve çeşitli sorunlarla mücadele eden çocukların hem meslek edinmelerini sağlamak hem de artık unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği yaşatmayı hedefliyoruz.''
Proje ile 14 çocuğa Trabzon'un tarihi mekanlarından, bakır ürünlerin yapıldığı ve satışa sunulduğu Bedesten Çarşısı'nda faaliyet gösteren bir bakırcı dükkanında bakır işlemeciliği öğretileceğini belirten Usta, şunları kaydetti:
''Nisan ayında başlamasını planladığımız proje 8 ay sürecek. Çocuklar, anlaşmaya vardığımız bakır ustasının yanında cumartesi ve pazar günleri 2 saat bakır işlemeciliği öğrenecek. Çocuklarımız, bir taraftan yeni şeyler öğrenmenin heyecanını tadacak, diğer taraftan insanlarla iletişim içinde olacaklar. Çocukların proje sayesinde stres atma imkanı bulacaklarına ve insanlarla daha sağlıklı diyalog kuracaklarına inanıyorum.''
Nuray Usta, projeye katılacak risk altındaki çocuklarla görüşmelere başlandığını, hazırlanacak ürünlerin satışından elde edilecek gelirin yine çocuklara aktarılacağını sözlerine ekledi.